Za koga su opasne promjene vremena?

Temperaturne dnevne oscilacija od 15 i 20 stepeni i zdravim osobama donose glavobolje, razdražljivost, nesanicu, uznemirenost, umor, nedostatak koncentracije.

Srbija 11.01.2016 | 19:41
Za koga su opasne promjene vremena?

Glavobolja, Migrena, PMS, Prehlada, Bolovi, Stomak, Vrat, Ukočenost, Depresija, Stres, Premor Foto-ilustracija: Profimedia
Nagla promena vremena iz hladnog u toplo ili obrnuto, loše utiče i na zdrave, a kamoli na bolesne ljude, koji najviše reaguju na vremenske oscilacije. Najugroženiji su srčani bolesnici, astmatičari i psihički labilne osobe, međutim, temperaturne dnevne oscilacija do 15 i 20 stepeni i zdravim osobama donose glavobolje, razdražljivost, nesanicu, uznemirenost, umor, nedostatak koncentracije…

Među meteorološke prilike koje najviše utiču na pogoršanje bolesti ubrajaju se velika vrućina, i to pogotovo ako se dogodi naglo i u vreme koje za nju nije uobičajeno. Takvo vreme je upravo sada. Zatim, velika hladnoća, nagla promena vazdušnog pritiska, vetar, magla i smog.

Na ovakvo vreme reaguje 13 grupa bolesnika – reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici, osobe sa čirom na dvanaestopalačnom crevu i želucu, pacijenti koji pate od psihičkih tegoba, a grupa oboljenja na čije pogoršanje može da utiče vreme, obuhvata više od 50 bolesti.

Kako nagle promene temperature utiču na zdravlje i kome najviše smetaju najbolje govore izveštaji Hitne pomoći. Naime, uporedo sa skokom temperature u Srbiji, koje su iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, raste i broj intervencija.

– Hitna pomoć je prethodne noći intervenisala 121 put od čega je šest intervencija bilo na javnom mestu. Tokom jučerašnjeg dana imala je 123 intervencije, od čega su 22 na javnom mestu, a desile su se i tri saobraćajne nezgode. Za pomoć su se javljali hronični bolesnici sa hipertenzijom, asmatičari i srčani bolesnici – rekla je portparol beogradske Hitne pomoći Nada Macura.

Porast temperature loše utiče i na osobe koje pate od bolesti pluća poput bronhitisa, jer usled toplijeg vremena, oni teže dišu. Nepogoduje ni osobama koje imaju ekcem, jer se pogoršava svrab i ljuštenje kože.

U Srbiji se i sutra, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), očekuje oblačno s kišom, tokom dana pretežno sunčano ali sa najvišom dnevnom temperatutom do 14 stepeni.

S obzirom na to, svima se savetuje dovoljno sna, jer on luči supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak i jačaju sve odbrambene mehanizme. Svakodnevno je potrebno provoditi makar malo vremena na svežem vazduhu. Ako osoba ima nizak pritisak neophodno je da se redovno tušira naizmenično toplom i hladnom vodom.

Tešku, slanu i začinjenu hranu, treba zameniti laganom, svežim voćem i povrćem, i tečnošću. Ako imate hroničnu bolest, izbegavajte stres i strogo se pridržavajte propisane terapije.

(Telegraf. rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Glavobolja

11.01.2016 20:30

Za vlast.

ODGOVORITE