Бањалука један од најзагађенијих градова

Изузетно нездрав индекс квалитета ваздуха ставио је Град на Врбасу претходних дана на незавидно високо мјесто на листи најзагађенијих градова свијета.

Република Српска 21.01.2024 | 12:33
Бањалука један од најзагађенијих градова

Бањалука је протекле седмице била међу најзагађенијим градовима, показују свјетска истраживања квалитета ваздуха. И док из Градске управе увјеравају да ситуација није алармантна еколози позивају надлежне да коначно регују И улажу у енергетску ефикасност.

Изузетно нездрав индекс квалитета ваздуха ставио је Град на Врбасу претходних дана на незавидно високо мјесто на листи најзагађенијих градова свијета. Све то грађани су могли јасно да осјете, посебно у данима када је у Бањалуци била густа магла. 

Упозорење по здравље, сви могу осјетити озбиљније здравствене посљедице, тако је окарактерисан ваздух у Бањалуци на интернет страници која прати квалитет ваздуха у свјетским градовима.  За то вријеме из Градске управе стижу умирујуће поруке.

"Ситуација није алармантна. У граду мјеримо концентрацију загађености ваздуха на четири мјерне станице, све загађиваче који се налазе у ваздуху: лебдеће честице ПМ10/ПМ2.5, сумпор-диоксид (СО2), азотни оксиди (НО, НОа и НОx), угљен-моноксид (ЦО) и озон (О3), те можемо рећи да су све загађујуће материје током цијеле године далеко испод граничних вриједности, осим у зимском периоду и то посебно када су неповољни временски услови и ријеч је о искључиво лебдећим честицама", изјавио је овлаштени потписник Одјељења за комуналне послове, Бориша Мандић.

Институције су заказале И покушавају прикрити стварно стање, оцјењују у Центру за животну средину.

"Оно што држава и наши градови треба да свакако раде јесте да када дођу до оваквог стања прије свега упозоре грађане да што мање времена проводе на улици. Треба наставити са субвенцијама у енергетску ефикасност, да се кућна ложишта што више надограђују, да добијају одређене врсте филтера, да се енергетски систем преусмјерава у чистији и обновљивији" рекао је Драган Остић из Центра за животну средину.

Еколози препоручују надлежнима да озбиљно схвате ситуацију у коју су довели становништво и да не продају бајке већ почну улагати у зелену енергију, смањење штете која је настала неодговорним понашањем.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

борац

21.01.2024 12:55

Баја је вјероватно био на Јахорини јер је осјетљив на лос зрак(сарајевски)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

21.01.2024 12:55

Угаљ људи, по струци 70% , до 80% загађености зими је сагоријевање угља. Значи, забрани угаљ и субвенциониши по градовима замјену угља за дрво и имаћемо током зиме у свим градовима у најгорим данима-лошем притидку и без руже вјетрова подношљив, а у 90% чист ваздух. Слушам овог малог професионалног еколога из удружења. Да, треба енергетска ефикасност, филтери....., да, али треба и хитно рјешење, значи, забраните угаљ у БЛ, БН, Палама, Добоју......, па ћете видјети да се тим једним-кључним потезом више нико на загађен ваздух неће жалити. Пусти причу, уради нешто конкретно, толико од предсједника Еколошке партије Николе Лазаревића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.01.2024 14:42

Сваком нормалном је то јасно, угаљ је највећи загађивач! Стимулисати људе да користе дрво и пелет, угаљ забранити.

Name

Бабангида

21.01.2024 15:13

То реци баји и Ђокићу, они су нас увјеравали да су ТЕ Станари инвестиција вијека, само је питање која земља у 21. вијеку отвара ТЕ на угаљ...

Name

Ре рибар

21.01.2024 15:59

Логицно закљуцујес.....Пуно се лози и загађује јер је ово милионски град, несто попут Пекинга !!! Много је људи и много димњака у Бања Луци па морамо бити на врху листе најзагадјенијих градова у свету!! Зато предјимо сви на зелене технологије које само уништавају еко системе и ниста висе!!

Name

Ма дај

21.01.2024 13:13

БЛ да буде загађенија од свјетских метропола а у односу на њих је обична мала Варош. Па све и да хоће не може бити загађенија од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

21.01.2024 13:58

Не буди сигуран, немамо буквално НИКАКВУ КОНТРОЛУ шта се ложи, онда појединци и у аута свашта сипају, црн дим излази кад удари по гасу, а катализатор тек мало које ауто има... Плус котлина и ето ти га

Name

Ре

21.01.2024 14:35

Ма јок никакако се то немозе десити Бањалуци то је рекао бајко,то мозе само у Сарајеву,ма дај Бањалаука ма то се несмије десити,то је све политичко Сарајево🤣

Name

Јасин

21.01.2024 13:36

Како це нам предсједник остати зив јер он је навикао да зиви на најцисцем зраку ,јер је за одлазак у Сарајево на СУД изјевио тако и да га покусавају отровати јер је Сарајево загађено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

21.01.2024 13:55

Јебе се њима за зрак, Драскова екипа се бори ко ће више украсти. Тако млади, а тако добри лопови..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиромаство

21.01.2024 14:32

Закљуцак је да смо сиротиња која се грије на најјефтинији нацин. То је истина.Појма немамо о енергетској ефикасности,а хоцемо ниво као у развијеним дрзавама. Не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а шта

21.01.2024 14:33

Шта се дешава у Бањалуци, било је стани пани усвајај ребаланс или све оде дођавола и већ 20 дана мук. Глупи Ђајић доживио дебакл са петицијом о опозиву па сад хоће блокира град да уопште не функционише. Народ је уз Драшка и Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажете сотонисти!

21.01.2024 14:36

Сарајево је најзагађенији град!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

21.01.2024 18:04

Од цега су толико загађени градови у којима вец 30 год нема ни једне фабрике.Куце се углавном грију на дрво,струју или пелет,ријеткост је да неко у куци лози угаљ,врло мало.Треба провјерити ста ложе Топлане,а тако скупо то наплацују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јааа

21.01.2024 19:30

Ма превисе инвеститора Миле и Драшко довели у Бањалуку,немојте отварати толике фабрике оде сав народ вани јбт,загадиште и ово мало ваздуха што је остало чистог око Козаре и Мањаче🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАДЗАР

21.01.2024 21:13

Цитам да Сарајевска опстина Илидза има веци промет од Бањалуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

23.01.2024 16:20

Шта каже онај са титулом градски , менађер"!

ОДГОВОРИТЕ