Banjaluka jedan od najzagađenijih gradova

Izuzetno nezdrav indeks kvaliteta vazduha stavio je Grad na Vrbasu prethodnih dana na nezavidno visoko mjesto na listi najzagađenijih gradova svijeta.

Republika Srpska 21.01.2024 | 12:33
Banjaluka jedan od najzagađenijih gradova

Banjaluka je protekle sedmice bila među najzagađenijim gradovima, pokazuju svjetska istraživanja kvaliteta vazduha. I dok iz Gradske uprave uvjeravaju da situacija nije alarmantna ekolozi pozivaju nadležne da konačno reguju I ulažu u energetsku efikasnost.

Izuzetno nezdrav indeks kvaliteta vazduha stavio je Grad na Vrbasu prethodnih dana na nezavidno visoko mjesto na listi najzagađenijih gradova svijeta. Sve to građani su mogli jasno da osjete, posebno u danima kada je u Banjaluci bila gusta magla. 

Upozorenje po zdravlje, svi mogu osjetiti ozbiljnije zdravstvene posljedice, tako je okarakterisan vazduh u Banjaluci na internet stranici koja prati kvalitet vazduha u svjetskim gradovima.  Za to vrijeme iz Gradske uprave stižu umirujuće poruke.

"Situacija nije alarmantna. U gradu mjerimo koncentraciju zagađenosti vazduha na četiri mjerne stanice, sve zagađivače koji se nalaze u vazduhu: lebdeće čestice PM10/PM2.5, sumpor-dioksid (SO2), azotni oksidi (NO, NOa i NOx), ugljen-monoksid (CO) i ozon (O3), te možemo reći da su sve zagađujuće materije tokom cijele godine daleko ispod graničnih vrijednosti, osim u zimskom periodu i to posebno kada su nepovoljni vremenski uslovi i riječ je o isključivo lebdećim česticama", izjavio je ovlašteni potpisnik Odjeljenja za komunalne poslove, Boriša Mandić.

Institucije su zakazale I pokušavaju prikriti stvarno stanje, ocjenjuju u Centru za životnu sredinu.

"Ono što država i naši gradovi treba da svakako rade jeste da kada dođu do ovakvog stanja prije svega upozore građane da što manje vremena provode na ulici. Treba nastaviti sa subvencijama u energetsku efikasnost, da se kućna ložišta što više nadograđuju, da dobijaju određene vrste filtera, da se energetski sistem preusmjerava u čistiji i obnovljiviji" rekao je Dragan Ostić iz Centra za životnu sredinu.

Ekolozi preporučuju nadležnima da ozbiljno shvate situaciju u koju su doveli stanovništvo i da ne prodaju bajke već počnu ulagati u zelenu energiju, smanjenje štete koja je nastala neodgovornim ponašanjem.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

borac

21.01.2024 12:55

Baja je vjerovatno bio na Jahorini jer je osjetljiv na los zrak(sarajevski)

ODGOVORITE
Name

Рибар

21.01.2024 12:55

Угаљ људи, по струци 70% , до 80% загађености зими је сагоријевање угља. Значи, забрани угаљ и субвенциониши по градовима замјену угља за дрво и имаћемо током зиме у свим градовима у најгорим данима-лошем притидку и без руже вјетрова подношљив, а у 90% чист ваздух. Слушам овог малог професионалног еколога из удружења. Да, треба енергетска ефикасност, филтери....., да, али треба и хитно рјешење, значи, забраните угаљ у БЛ, БН, Палама, Добоју......, па ћете видјети да се тим једним-кључним потезом више нико на загађен ваздух неће жалити. Пусти причу, уради нешто конкретно, толико од предсједника Еколошке партије Николе Лазаревића.

ODGOVORITE
Name

Re

21.01.2024 14:42

Svakom normalnom je to jasno, ugalj je najveći zagađivač! Stimulisati ljude da koriste drvo i pelet, ugalj zabraniti.

Name

Babangida

21.01.2024 15:13

To reci baji i Đokiću, oni su nas uvjeravali da su TE Stanari investicija vijeka, samo je pitanje koja zemlja u 21. vijeku otvara TE na ugalj...

Name

Re ribar

21.01.2024 15:59

Logicno zakljucujes.....Puno se lozi i zagađuje jer je ovo milionski grad, nesto poput Pekinga !!! Mnogo je ljudi i mnogo dimnjaka u Banja Luci pa moramo biti na vrhu liste najzagadjenijih gradova u svetu!! Zato predjimo svi na zelene tehnologije koje samo uništavaju eko sisteme i nista vise!!

Name

Ма дај

21.01.2024 13:13

БЛ да буде загађенија од свјетских метропола а у односу на њих је обична мала Варош. Па све и да хоће не може бити загађенија од њих.

ODGOVORITE
Name

RE

21.01.2024 13:58

Ne budi siguran, nemamo bukvalno NIKAKVU KONTROLU šta se loži, onda pojedinci i u auta svašta sipaju, crn dim izlazi kad udari po gasu, a katalizator tek malo koje auto ima... Plus kotlina i eto ti ga

Name

Re

21.01.2024 14:35

Ma jok nikakako se to nemoze desiti Banjaluci to je rekao bajko,to moze samo u Sarajevu,ma daj Banjalauka ma to se nesmije desiti,to je sve političko Sarajevo🤣

Name

Jasin

21.01.2024 13:36

Kako ce nam predsjednik ostati ziv jer on je navikao da zivi na najciscem zraku ,jer je za odlazak u Sarajevo na SUD izjevio tako i da ga pokusavaju otrovati jer je Sarajevo zagađeno.

ODGOVORITE
Name

Zoka

21.01.2024 13:55

Jebe se njima za zrak, Draskova ekipa se bori ko će više ukrasti. Tako mladi, a tako dobri lopovi..

ODGOVORITE
Name

Siromastvo

21.01.2024 14:32

Zakljucak je da smo sirotinja koja se grije na najjeftiniji nacin. To je istina.Pojma nemamo o energetskoj efikasnosti,a hocemo nivo kao u razvijenim drzavama. Ne ide.

ODGOVORITE
Name

a šta

21.01.2024 14:33

Šta se dešava u Banjaluci, bilo je stani pani usvajaj rebalans ili sve ode dođavola i već 20 dana muk. Glupi Đajić doživio debakl sa peticijom o opozivu pa sad hoće blokira grad da uopšte ne funkcioniše. Narod je uz Draška i Dodika

ODGOVORITE
Name

Lažete sotonisti!

21.01.2024 14:36

Sarajevo je najzagađeniji grad!

ODGOVORITE
Name

Istina

21.01.2024 18:04

Od cega su toliko zagađeni gradovi u kojima vec 30 god nema ni jedne fabrike.Kuce se uglavnom griju na drvo,struju ili pelet,rijetkost je da neko u kuci lozi ugalj,vrlo malo.Treba provjeriti sta lože Toplane,a tako skupo to naplacuju.

ODGOVORITE
Name

Jaaa

21.01.2024 19:30

Ma previse investitora Mile i Draško doveli u Banjaluku,nemojte otvarati tolike fabrike ode sav narod vani jbt,zagadište i ovo malo vazduha što je ostalo čistog oko Kozare i Manjače🤣🤣

ODGOVORITE
Name

MADZAR

21.01.2024 21:13

Citam da Sarajevska opstina Ilidza ima veci promet od Banjaluke.

ODGOVORITE
Name

Ccc

23.01.2024 16:20

Šta kaže onaj sa titulom gradski , menađer"!

ODGOVORITE