Кецмановић да врати или да му се узме одликовање

Предсједник ОО СДС Источна Илиџа Маринко Божовић упутио је данас отворено писмо Асоцијацији „Ствараоци Републике Српске“, Сенату Републике Српске, Борачкој организацији Републике Српске од којих траже да се изјасне о иницијативи да Ненад Кецмановић врати одликовање или да му се оно одузме, које му је за Дан Републике Српске додијелио предсједник Милорад Додик.

Република Српска 17.01.2024 | 15:17
Кецмановић да врати или да му се узме одликовање

"Прославили смо Дан Републике Српске, 9. јануар, како је ко могао и осјећао, у зависности од тога на који начин воли Републику Српску, искрено и патриотски или из користољубља. Додијелила су се и одликовања. Некима. Другима којима су требала - нису. Увијек је то тако са признањима. Али овај пут, а како то наши властодршци у посљедње вријеме све чешће раде, свим Србима са ове и оне стране Дрине гурнули су прст у око избором одликованих. Част и хвала онима који су задужили, достојно представљали и поносно истицали Републику Српску, те су за то одликовани ове или претходних година. Свако признање за вас је мало", наводи Божовић у отвореном писму и поставља питање:

- Али шта са онима који су одликовани, а нису то заслужили? 

"Шта са одликовањем Ненада Кецмановића, професора емеритуса Факултета политичких наука из Бањалуке, чију академску каријеру поштујем, али он одликовање није добио за академска постигнућа? Како објаснити чињеницу да онај који би, евентуално, признање и одликовање могао добити тек када се и посљедњи заслужни Србин одликује, а можда ни тада, добија то признање прије многих заслужних? 

Орден заставе са златним вијенцем, који је поводом Дана Републике Српске, 9. јануара 2024. године добио Ненад Кецмановић, додјељује се за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске.  

- Ненад Кецмановић и настанак Републике Српске не могу у исту реченицу, а камоли једно одликовање. Срамно је. 

- Ненад Кецмановић, блиски пријератни сарадник британских обавјештајаца.

- Ненад Кецмановић, кандидат Савеза реформских снага Анте Марковића на изборима за члана Предсједништва БиХ и партијски друг Милорада Додика.

- Ненад Кецмановић, члан Предсједништва БиХ, након што су Предсједништво напустили Биљана Плавшић и Никола Кољевић.

- Ненад Кецмановић, човјек који је као члан Предсједништва БиХ у љето 1992. године гласао за Одлуку о проглашењу ратног стања у којој је ЈНА проглашена агресором а Српска демократска странка терористичком организацијом!

Ненад Кецмановић!

Ово писмо пишем, као што рекох, без користи за себе и друге. Јер штета је већ начињена. Немјерљива, али можда поправљива, ако занемаримо чувену изреку Валтазара Богишића „Што се грбо роди, вријеме не исправи“. Девиза Ордена заставе са златним вијенцем је „Онај који свијетли људима и сам мора бити свјетлост“. Ненад Кецмановић је у предратно-ратној БиХ гасио сва свјетла своме народу, а Милорад Додик је одлучио да их, одликовањем Ненада Кецмановића, угаси свим Србима, с обје стране Дрине. Срамота ме је ове срамоте, због свих Срба који су на било који начин били са нама и уз нас од рата до данас. 

Ако постоји имало витештва у овим људима, а од памтивијека се одликовања дају за витешке подвиге, Орден заставе са златним вијенцем Ненада Кецмановића биће враћен или одузет. 

Ако орден вриједи онолико колико вриједи дјело онога коме је одликовање додијељено онда је Орден заставе са златним вијенцем Ненада Кецмановића један безвриједан комад ничега. 

Ако предсједник Републике Српске не зна коме да додијели одликовања, нека пита сарајевске Србе. 

Ако могу, као припадник терористичке организације Српске демократске странке, како нас прогласи Ненад Кецмановић, да предложим коме бисте додијелили одузети Орден, нека то буде Средњошколски центар „Источна Илиџа“ који је рат провео на првој борбеној линији, чинећи живот наше дјеце смисленијим и подношљивијим у ратном вихору деведесетих, а данас, захваљујући предсједнику Републике Српске Милораду Додику, раде у истим или горим условима, у касарни некадашње ЈНА!

Ако постоји имало витештва у свима нама, упутићемо исти апел. Ненад Кецмановић мора вратити Орден заставе са златним вијенцем или се Ненаду Кецмановићу мора одузети Орден. Часно је. За историју је. 

Од Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", Сената и Борачке организације Републике Српске тражим да се изјасне о овој иницијативи", каже се у отвореном писму Маринка Божовића, предсједника ОО СДС Источна Илиџа.

(БН) Фото: Агенције

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

ЖИКАЖ

17.01.2024 15:22

Ненад нас изненадио!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

17.01.2024 17:13

Браво Бозовићу, Кецмановиц је 92-е био с љиљанима у предсједништву с Алијом цијелу 92-у и нас србе називао агресорима. Капа до пода Бозовићу.

Name

Српско Сарајево

17.01.2024 15:33

Браво Божовићу. Он на почетку рата носио црну вијетнамку виндјакну са љиљанима, видјела га моја тетка, која је игром случаја остала доле у граду у свом стану на Бјелавама није могла изићи горе на Хрешу преко Васиног Хана све већ крајем марта било заблокирано, свакодневно га у Титовој улици гледала тог прољећа и љета пратиле га Беретке, а он носио вијетнамку с љиљанима. Данас он доби орден....И ко то све доле око Додика стоји данас, пола их у рату није било, а кад приводе борце по Српској, тад протеста нема. Срамота!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Српско Сарајево

17.01.2024 15:49

Није српско него и српско и бошњачко и хрватско, знаш, дођи памети. А како додик то зна кад и за пјесму Пукни зоро каже да је из првог свјетског рата а написао је словенац 2010 године. Која бламажа

Name

Ванземаљац

17.01.2024 15:53

Па разумљиво,дао му га је партијски друг Миле.То је срамота за оне који гласају да нам Предсједник буде Миле ратна јајара.Јајара да је одликовања јајарама као што су Кецмановић,Баја и други.Срамотимо оне најбоље што су главе изгубили за Републику Српску а која је на жалост прчевина Миле и његове породице.Они воле Републику Српску јер је краду како хоће а све уз помоћ глупог и неписменог народа и лопова разних.

Name

Нејавна личност

17.01.2024 16:02

Нисам јавна личност ни по каквом основу, али од момента када сам чуо да је Кецмановићу уручен орден, на све стране урлам на тај идиотизам, у кафанама, по порталима, парастосима.. Добро се сјећам кризних година по Српски народ још од краја осамдесетих. Кецмановић заслужује само доживотни прогон из Републике Српске, ништа друго ни мање. Божовићу свака ти част, нешто је и Миличевић на ту тему проговорио. Све је то мало, то треба да се урла на сва звона. Шта раде Цицко, Бојо, Бабаљ, Говедарица, Борене ђе си, Вукане јави се к'о са ратишта што си. Није довољно нека изјава и коју ријетко ко чује и види. Ђе сте борци, ђе сте???? Да вам је Кецмановић налетио на нишан 92 добио би златног љиљна. Брука сте српска. БРУКА

Name

Кад може ,,ратни,, книнђа

17.01.2024 16:03

онда могу и остали ,,заслужни грађани,, са милетом на челу

Name

Зна се

17.01.2024 16:05

Да врати одликивање, да има образ и вратио би сам. Србомрзац.

Name

Дјуро

17.01.2024 20:12

Свака цаст Дезертер Дезертера одликује. Гдје су одликовања правим борцима и РВИ

Name

Попај!

17.01.2024 15:35

У потпуности се слажем и подржавам ову иницијативу поштованог начелника општине источна Илиџа. Зашто и коме служи оваква накарадна "борачка организација" када нити једним гестом и било каквим коментаром се нису огласили о нечасном начину избора лица која требају и могу бити одликована, зашто су допустили да се и орден обесмисли и да сви они који су животе дали за овај народ нису изнад издајника,лопова и шверцера....да су часни и одани синови овог народа исмијани и понижени , а орден ће још мало поћети дијелити и "стоци" ...жалосно и срамно да срамније неможе бит! Да се лопови и преваранти с лажним дипломама именују "Сенаторима" РС које и тако нико низашта не ферма и не пита, а савјетници су Папци и лопови који подржавају крађу и лоповлук над ово мало народа који гледа да састави крај с крајем слушајући његово поистовјећивање с Гаврилом Принципом.....јер овај "Гаврило " се бори за своје милијарде и некретнине , за разлику од оног који је био уз свој народ против лопова и гуликожа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милунка

17.01.2024 15:39

Потписујем.

Name

Уф

17.01.2024 19:32

Браво

Name

Мањача

17.01.2024 15:41

И Баји Малој Книнџи чим је он то заслужио певао по србији криминалци а а сад је режимски пјевач

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

17.01.2024 16:55

Доби орден , Баја Мали Книџа. Даде му га , Баја Велика Минџа.

Name

Радован

17.01.2024 15:42

У току целог тексту стално се питаш како је могуће да се таквом лику додјели одликовање.? А у другом делу текста дајеш сам одговор у реченици да је пре рата био близак Британцима. Једном њихов увек њихов! Само сад није актуелан ту продавницу држи тројац из ПДП-а. Он такав треба Бајазиту да му проба измолити нешто у вези санкција макар за ћерку и сина ако не иде баш за њега. У овој прћији од земље нема ништа поштено све је срачунато...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

17.01.2024 15:46

Па писе у послијератном доприносу. У ратном се зна гдје био. Треба преиспитати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

17.01.2024 15:49

ви Сарајлије га знате, али, сад је вјеран Бурли, и то је пресудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек са ставом.

17.01.2024 15:52

Маринко једини има став. И јавмо смије да каже ста мисли. Честитам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

17.01.2024 16:23

Подржавам ,Маринку свака част

Name

Хаха

17.01.2024 16:01

Ето кад ти дођеш на власт и тај твој СДС слободно му га отмите ако га добровољно не врати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наочале

17.01.2024 16:09

Нико се не зна самоуништити као Срби.ако је био и данас је шпијун

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИТАР

17.01.2024 16:13

Свака ти част господине Божовић на карактеру и поштењу.Нажалост мало је таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцо

17.01.2024 16:15

Ја о томе прицам и писем од 92г, јер Кецмановиц је олицење издајника. Знам га јос из Сарајева, а сви бирци који су рат доцекали на Врацама и Грбавици знају ста је радио и прицао тал љигавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

17.01.2024 16:15

Тако је маринко мјесто да је дао ристу тривуну и сици то су борци илидзански он даје тамо неким

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.01.2024 16:16

Ма о цему ти то па та одликовања се дијеле разним лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоде

17.01.2024 16:17

Браво и тако је начелниче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једино

17.01.2024 16:24

позитивно у патриотском смислу су књиге Владимира Кецмановића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

17.01.2024 16:42

Исттог дана био сам против додјеле ордења онима који нису вредни ни касике од алуминијума а ордење је требало онима који су 4 год били у рову мој став и много шире борац...💯😎

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор Харпер

17.01.2024 17:05

Кецмановић је у рату остао у Сарајеву , по задатку партије , он признаје само партију, и овај "орден", дадала дала му је партија, једино га партија може одузети !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

17.01.2024 17:11

Исти ко и Додик зато га је и одликовао Срам га било Битанге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

17.01.2024 17:13

Ето борци ста смо дочекали да одликовања добија такав лик који није ни био за републику српску и сад видимо ко додику цини друштво све издајник до издајника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

17.01.2024 17:15

Поштени Маринко Божовићу, поштено је од тебе што предлажеш да се одузме одликовање Кецмановићу и да се уручи СШЦ Илиџа. Запамти добро прије би га рудоња дао Б. Изетбеговићу него поменутом СШЦ-тру. Поготово што то предлаже истакнути члан СДС-е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

17.01.2024 17:19

Дај цовеце имас ли ти друга посла када победите додјете на власт давајте одликивања коме хоцете , ста је вама из опозиције који вам је ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

17.01.2024 19:04

Мајмуне ми смо побједјивали од 92-95, а ви сад изгубисте све, а Милановиц вам нај омиљенији гост...

Name

Ре

17.01.2024 19:04

Јоја,јоја која си ти будала.

Name

Ре Ре

17.01.2024 23:04

Јоја је толика будала да није ни свјестан колика је будала.

Name

Ракац

17.01.2024 17:29

Никакве разлике нема измедју Кецмановица и обих папака сто продадосе вјеру за вецеру. Ови сто не памте рат и некако, али Калиниц, Цавиц, прицам о сарајлијама јер ови из крајине никада нису ни били прави сдсовци, е они су исти као професор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па видимо сви

17.01.2024 17:42

Да хиљаде којекаквих” србенда” гули буџет РС и додворавају се највећем од свих и најглаватијем од свих. Долазе једном мјесецно по гебиру и онда по Српским порталима изхвале Додика. Тако и онај са црне листе играч Мире и Слобе дошао да нам соли памет. А све богатији и све веће вратине од крканлука на штету овог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо 2

17.01.2024 17:42

Свака цаст. Друава је у каналу

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОДНА МИЛИЦИЈА

17.01.2024 17:43

КОНАЧНО ДОЛАЗЕ ВРЕМЕНА ЈЕ ЗА ВЕЛИКА ХАПШЕЊА, ЧИМ РУСИ ЗАВРШЕ СА УКРАЈИНОМ, ХАПСИЋЕ СЕ ОВИ НАШИ ИЗДАЈНИЦИ. ВУЧИЋ КАО ПРАВИ ИСТИНСКИ РАДИКАЛ ЋУТИ И ЧЕКА, АЛИ МЈЕЊА СТАЊЕ У СРБИЈИ, ЈЕР ЈЕ ВОЈСЦИ И РАТНИЦИМА ВЕТЕРАНИМА ВРАТИО ЧАСТ.... БИЋЕ ТАРАПАНЕ СА ОВИМ ЛОКАЛНИМ ПРОБИСВЈЕТИМА КОЈИ ЋЕ БЈЕЖАТИ НА СВЕ СТРАНЕ СВИЈЕТА, А МИЛОРАД, Е МИЛОРАДЕ, МИЛОРАДЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.01.2024 17:49

Браво. Тако је. Има много заслужних од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

17.01.2024 18:06

Вас све сто сте ратовали на свим странама треба процесуирати и позатварати , нема вас много све багра. Од 23 милиона становника ратовали је пар стотина хиљада багре са свих страна и унистили су све ста су могли унистити а сада пљацкају и баве се политиком. Док се то не поцисти нигдје ви нецете стици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2024 18:18

Ћути балавче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радивој Дувњак

17.01.2024 18:40

Члан сам Асоцијације " Ствараоци Републике Српске " и у потпуности подржавам приједлог !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није самоо он!!

17.01.2024 19:08

Сви да врате или да им се понисте одликовањааа! Страснооо невидјено на овим просторима! Циркусссссссс!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака част !

17.01.2024 19:24

Поштовање према Вашем ставу господине Божовићу. Немојте да Вас ништа чуди, Милорад Додик има задатак да обезвриједи све што има везе са дигнитетом Републике Српске. Ордење је један од задатака за обесмишљавање свега. А најјачи ударци Републици Српској су лопови и медиокритети попут Елека, Нешића и још таквих 1000, да не набрајам. Они ће нам доћи главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

17.01.2024 19:36

Остојицу огласи се,изадји из мисје рупе,како те није срамота да цутис на ово изивљавање.Свако зна ко је тај кецмановиц и каква је његова улога у свим десавањима деведесетих година а богами и скорасњим,велико зло!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панцир с1

17.01.2024 19:53

Два пута сам рањаван и 100% инвалид,али нека Кецмановиц је више учинио у стварању Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

17.01.2024 19:59

Поштовани коментатори, Орден је додјељен једном истакнутом српском интелектуалцу и човјеку. Ваши коментари показују велики примитивизам и неразумјевање историјских ситуација у коме се наш народ нашао. Маса виђених срба из Сарајева није била у могучности да благовремено изађе из града и мучки је убијена од стране муслимана(али оних лоших не свих), а он је некако изашао за пар мјесеци од почетка рата. Можда је јадник требао доле бити убијен па ви не би имали прилику да пљујете по њему. У памет се примитивци јер ваши коментари не доприносе српском јединству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

17.01.2024 20:00

Или не знас или намјерно не казес,вец си се обратио Ствараоцу Тепублике Српске.Милорад Додик је један од сyваралаца ако ниси знао. Могу да те разумијем,постујем борце сарајевско-романијске регије али нису они једини.На простору гдје зивим дјеловао је Први КК и највеца смо војна формација ВРС. А о Кецмановицу се мозе дискутовати не браним али му се немозе одузети Орден.То мозе само онај кога је и одликовао.Би мозете да се не слазете са одлуком али не мозете резолутно тразити од неких органа и институција да испуне Васе захтјеве.У сваком слуцају мало промаје не склоди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац врс

17.01.2024 20:05

Нитије овај што дијели заслужио фа подијели нити овај стоје добио одликовање, два брата рођена издајице српског рода и разарачи републике српске. А и онај сто риче по вашарима баја к као коњина , ђе био док се република српска стварала и бранила у рову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бато

17.01.2024 20:29

А ко су то стараоци очито незнас за странку прије рата САВЕЗ РЕФОРМСКИХ СНАГА АНТЕ МАРКОВИЦА сад се расписатај ко је све био у тој странци и јели та странка стварала Републку Српску

Name

Па

17.01.2024 20:42

Ненад је стари паразит који се увијек знао уклопити у сваку задњицу која нешто значи у БиХ. Обожавам ове што живе у БГ,а паре млате овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

18.01.2024 07:09

Мали Вукан из источне Илиџе, пун идеја, превазишао менторе,бабаља и Вукана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина зива

18.01.2024 07:16

Није једини Кецмановиц има њих јос много који су добили а немају везе са Српском Републиком фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

18.01.2024 18:18

Тачно је да је Кецмановић био на страни непријатеља Срба и да је касно дошао и прешао на нашу страну. И да је сарадник енглеске обавјештајне службе, ко и Иванић. Сада је добитник највећег државног признања! Брука и срамота. Зашто тко СДС-овци не прозивају убице и платише убица Срба, као што су Срђан Кнежевић и Љубиша Савић Маузеру? Неће, знате зашто? Јер су то њихови људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амин

19.01.2024 17:22

Нек се пописају на таква одликовања,кад се свакој багри додјељују

ОДГОВОРИТЕ