Kecmanović da vrati ili da mu se uzme odlikovanje

Predsjednik OO SDS Istočna Ilidža Marinko Božović uputio je danas otvoreno pismo Asocijaciji „Stvaraoci Republike Srpske“, Senatu Republike Srpske, Boračkoj organizaciji Republike Srpske od kojih traže da se izjasne o inicijativi da Nenad Kecmanović vrati odlikovanje ili da mu se ono oduzme, koje mu je za Dan Republike Srpske dodijelio predsjednik Milorad Dodik.

Republika Srpska 17.01.2024 | 15:17
Kecmanović da vrati ili da mu se uzme odlikovanje

"Proslavili smo Dan Republike Srpske, 9. januar, kako je ko mogao i osjećao, u zavisnosti od toga na koji način voli Republiku Srpsku, iskreno i patriotski ili iz koristoljublja. Dodijelila su se i odlikovanja. Nekima. Drugima kojima su trebala - nisu. Uvijek je to tako sa priznanjima. Ali ovaj put, a kako to naši vlastodršci u posljednje vrijeme sve češće rade, svim Srbima sa ove i one strane Drine gurnuli su prst u oko izborom odlikovanih. Čast i hvala onima koji su zadužili, dostojno predstavljali i ponosno isticali Republiku Srpsku, te su za to odlikovani ove ili prethodnih godina. Svako priznanje za vas je malo", navodi Božović u otvorenom pismu i postavlja pitanje:

- Ali šta sa onima koji su odlikovani, a nisu to zaslužili? 

"Šta sa odlikovanjem Nenada Кecmanovića, profesora emeritusa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke, čiju akademsku karijeru poštujem, ali on odlikovanje nije dobio za akademska postignuća? Кako objasniti činjenicu da onaj koji bi, eventualno, priznanje i odlikovanje mogao dobiti tek kada se i posljednji zaslužni Srbin odlikuje, a možda ni tada, dobija to priznanje prije mnogih zaslužnih? 

Orden zastave sa zlatnim vijencem, koji je povodom Dana Republike Srpske, 9. januara 2024. godine dobio Nenad Кecmanović, dodjeljuje se za rad i izvanredne zasluge u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Republike Srpske.  

- Nenad Кecmanović i nastanak Republike Srpske ne mogu u istu rečenicu, a kamoli jedno odlikovanje. Sramno je. 

- Nenad Кecmanović, bliski prijeratni saradnik britanskih obavještajaca.

- Nenad Кecmanović, kandidat Saveza reformskih snaga Ante Markovića na izborima za člana Predsjedništva BiH i partijski drug Milorada Dodika.

- Nenad Кecmanović, član Predsjedništva BiH, nakon što su Predsjedništvo napustili Biljana Plavšić i Nikola Кoljević.

- Nenad Кecmanović, čovjek koji je kao član Predsjedništva BiH u ljeto 1992. godine glasao za Odluku o proglašenju ratnog stanja u kojoj je JNA proglašena agresorom a Srpska demokratska stranka terorističkom organizacijom!

Nenad Кecmanović!

Ovo pismo pišem, kao što rekoh, bez koristi za sebe i druge. Jer šteta je već načinjena. Nemjerljiva, ali možda popravljiva, ako zanemarimo čuvenu izreku Valtazara Bogišića „Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi“. Deviza Ordena zastave sa zlatnim vijencem je „Onaj koji svijetli ljudima i sam mora biti svjetlost“. Nenad Кecmanović je u predratno-ratnoj BiH gasio sva svjetla svome narodu, a Milorad Dodik je odlučio da ih, odlikovanjem Nenada Кecmanovića, ugasi svim Srbima, s obje strane Drine. Sramota me je ove sramote, zbog svih Srba koji su na bilo koji način bili sa nama i uz nas od rata do danas. 

Ako postoji imalo viteštva u ovim ljudima, a od pamtivijeka se odlikovanja daju za viteške podvige, Orden zastave sa zlatnim vijencem Nenada Кecmanovića biće vraćen ili oduzet. 

Ako orden vrijedi onoliko koliko vrijedi djelo onoga kome je odlikovanje dodijeljeno onda je Orden zastave sa zlatnim vijencem Nenada Кecmanovića jedan bezvrijedan komad ničega. 

Ako predsjednik Republike Srpske ne zna kome da dodijeli odlikovanja, neka pita sarajevske Srbe. 

Ako mogu, kao pripadnik terorističke organizacije Srpske demokratske stranke, kako nas proglasi Nenad Кecmanović, da predložim kome biste dodijelili oduzeti Orden, neka to bude Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“ koji je rat proveo na prvoj borbenoj liniji, čineći život naše djece smislenijim i podnošljivijim u ratnom vihoru devedesetih, a danas, zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, rade u istim ili gorim uslovima, u kasarni nekadašnje JNA!

Ako postoji imalo viteštva u svima nama, uputićemo isti apel. Nenad Кecmanović mora vratiti Orden zastave sa zlatnim vijencem ili se Nenadu Кecmanoviću mora oduzeti Orden. Časno je. Za istoriju je. 

Od Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", Senata i Boračke organizacije Republike Srpske tražim da se izjasne o ovoj inicijativi", kaže se u otvorenom pismu Marinka Božovića, predsjednika OO SDS Istočna Ilidža.

(BN) Foto: Agencije

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

ŽIKAŽ

17.01.2024 15:22

Nenad nas iznenadio!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Istočno Sarajevo

17.01.2024 17:13

Bravo Bozoviću, Kecmanovic je 92-e bio s ljiljanima u predsjedništvu s Alijom cijelu 92-u i nas srbe nazivao agresorima. Kapa do poda Bozoviću.

Name

Srpsko Sarajevo

17.01.2024 15:33

Bravo Božoviću. On na početku rata nosio crnu vijetnamku vindjaknu sa ljiljanima, vidjela ga moja tetka, koja je igrom slučaja ostala dole u gradu u svom stanu na Bjelavama nije mogla izići gore na Hrešu preko Vasinog Hana sve već krajem marta bilo zablokirano, svakodnevno ga u Titovoj ulici gledala tog proljeća i ljeta pratile ga Beretke, a on nosio vijetnamku s ljiljanima. Danas on dobi orden....I ko to sve dole oko Dodika stoji danas, pola ih u ratu nije bilo, a kad privode borce po Srpskoj, tad protesta nema. Sramota!!!

ODGOVORITE
Name

Re Srpsko Sarajevo

17.01.2024 15:49

Nije srpsko nego i srpsko i bošnjačko i hrvatsko, znaš, dođi pameti. A kako dodik to zna kad i za pjesmu Pukni zoro kaže da je iz prvog svjetskog rata a napisao je slovenac 2010 godine. Koja blamaža

Name

Vanzemaljac

17.01.2024 15:53

Pa razumljivo,dao mu ga je partijski drug Mile.To je sramota za one koji glasaju da nam Predsjednik bude Mile ratna jajara.Jajara da je odlikovanja jajarama kao što su Kecmanović,Baja i drugi.Sramotimo one najbolje što su glave izgubili za Republiku Srpsku a koja je na žalost prčevina Mile i njegove porodice.Oni vole Republiku Srpsku jer je kradu kako hoće a sve uz pomoć glupog i nepismenog naroda i lopova raznih.

Name

Нејавна личност

17.01.2024 16:02

Нисам јавна личност ни по каквом основу, али од момента када сам чуо да је Кецмановићу уручен орден, на све стране урлам на тај идиотизам, у кафанама, по порталима, парастосима.. Добро се сјећам кризних година по Српски народ још од краја осамдесетих. Кецмановић заслужује само доживотни прогон из Републике Српске, ништа друго ни мање. Божовићу свака ти част, нешто је и Миличевић на ту тему проговорио. Све је то мало, то треба да се урла на сва звона. Шта раде Цицко, Бојо, Бабаљ, Говедарица, Борене ђе си, Вукане јави се к'о са ратишта што си. Није довољно нека изјава и коју ријетко ко чује и види. Ђе сте борци, ђе сте???? Да вам је Кецмановић налетио на нишан 92 добио би златног љиљна. Брука сте српска. БРУКА

Name

Kad može ,,ratni,, kninđa

17.01.2024 16:03

onda mogu i ostali ,,zaslužni građani,, sa miletom na čelu

Name

Zna se

17.01.2024 16:05

Da vrati odlikivanje, da ima obraz i vratio bi sam. Srbomrzac.

Name

Djuro

17.01.2024 20:12

Svaka cast Dezerter Dezertera odlikuje. Gdje su odlikovanja pravim borcima i RVI

Name

Popaj!

17.01.2024 15:35

U potpunosti se slažem i podržavam ovu inicijativu poštovanog načelnika opštine istočna Ilidža. Zašto i kome služi ovakva nakaradna "boračka organizacija" kada niti jednim gestom i bilo kakvim komentarom se nisu oglasili o nečasnom načinu izbora lica koja trebaju i mogu biti odlikovana, zašto su dopustili da se i orden obesmisli i da svi oni koji su živote dali za ovaj narod nisu iznad izdajnika,lopova i švercera....da su časni i odani sinovi ovog naroda ismijani i poniženi , a orden će još malo poćeti dijeliti i "stoci" ...žalosno i sramno da sramnije nemože bit! Da se lopovi i prevaranti s lažnim diplomama imenuju "Senatorima" RS koje i tako niko nizašta ne ferma i ne pita, a savjetnici su Papci i lopovi koji podržavaju krađu i lopovluk nad ovo malo naroda koji gleda da sastavi kraj s krajem slušajući njegovo poistovjećivanje s Gavrilom Principom.....jer ovaj "Gavrilo " se bori za svoje milijarde i nekretnine , za razliku od onog koji je bio uz svoj narod protiv lopova i gulikoža...

ODGOVORITE
Name

Milunka

17.01.2024 15:39

Potpisujem.

Name

Uf

17.01.2024 19:32

Bravo

Name

Manjača

17.01.2024 15:41

I Baji Maloj Knindži čim je on to zaslužio pevao po srbiji kriminalci a a sad je režimski pjevač

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

17.01.2024 16:55

Доби орден , Баја Мали Книџа. Даде му га , Баја Велика Минџа.

Name

Radovan

17.01.2024 15:42

U toku celog tekstu stalno se pitaš kako je moguće da se takvom liku dodjeli odlikovanje.? A u drugom delu teksta daješ sam odgovor u rečenici da je pre rata bio blizak Britancima. Jednom njihov uvek njihov! Samo sad nije aktuelan tu prodavnicu drži trojac iz PDP-a. On takav treba Bajazitu da mu proba izmoliti nešto u vezi sankcija makar za ćerku i sina ako ne ide baš za njega. U ovoj prćiji od zemlje nema ništa pošteno sve je sračunato...

ODGOVORITE
Name

Zizi

17.01.2024 15:46

Pa pise u poslijeratnom doprinosu. U ratnom se zna gdje bio. Treba preispitati.

ODGOVORITE
Name

Jeste

17.01.2024 15:49

vi Sarajlije ga znate, ali, sad je vjeran Burli, i to je presudno.

ODGOVORITE
Name

Čovjek sa stavom.

17.01.2024 15:52

Marinko jedini ima stav. I javmo smije da kaže sta misli. Čestitam.

ODGOVORITE
Name

Све

17.01.2024 16:23

Подржавам ,Маринку свака част

Name

Хаха

17.01.2024 16:01

Ето кад ти дођеш на власт и тај твој СДС слободно му га отмите ако га добровољно не врати.

ODGOVORITE
Name

naočale

17.01.2024 16:09

Niko se ne zna samouništiti kao Srbi.ako je bio i danas je špijun

ODGOVORITE
Name

PITAR

17.01.2024 16:13

Svaka ti čast gospodine Božović na karakteru i poštenju.Nažalost malo je takvih.

ODGOVORITE
Name

Joco

17.01.2024 16:15

Ja o tome pricam i pisem od 92g, jer Kecmanovic je olicenje izdajnika. Znam ga jos iz Sarajeva, a svi birci koji su rat docekali na Vracama i Grbavici znaju sta je radio i pricao tal ljigavac.

ODGOVORITE
Name

Grof

17.01.2024 16:15

Tako je marinko mjesto da je dao ristu trivunu i sici to su borci ilidzanski on daje tamo nekim

ODGOVORITE
Name

borac

17.01.2024 16:16

Ma o cemu ti to pa ta odlikovanja se dijele raznim lopovima.

ODGOVORITE
Name

Jode

17.01.2024 16:17

Bravo i tako je načelniče.

ODGOVORITE
Name

Jedino

17.01.2024 16:24

pozitivno u patriotskom smislu su knjige Vladimira Kecmanovića.

ODGOVORITE
Name

Sova

17.01.2024 16:42

Isttog dana bio sam protiv dodjele ordenja onima koji nisu vredni ni kasike od aluminijuma a ordenje je trebalo onima koji su 4 god bili u rovu moj stav i mnogo šire borac...💯😎

ODGOVORITE
Name

Doktor Harper

17.01.2024 17:05

Kecmanović je u ratu ostao u Sarajevu , po zadatku partije , on priznaje samo partiju, i ovaj "orden", dadala dala mu je partija, jedino ga partija može oduzeti !

ODGOVORITE
Name

Миле

17.01.2024 17:11

Исти ко и Додик зато га је и одликовао Срам га било Битанге

ODGOVORITE
Name

Pa da

17.01.2024 17:13

Eto borci sta smo dočekali da odlikovanja dobija takav lik koji nije ni bio za republiku srpsku i sad vidimo ko dodiku cini društvo sve izdajnik do izdajnika

ODGOVORITE
Name

Vozuća

17.01.2024 17:15

Pošteni Marinko Božoviću, pošteno je od tebe što predlažeš da se oduzme odlikovanje Kecmanoviću i da se uruči SŠC Ilidža. Zapamti dobro prije bi ga rudonja dao B. Izetbegoviću nego pomenutom SŠC-tru. Pogotovo što to predlaže istaknuti član SDS-e.

ODGOVORITE
Name

Joja

17.01.2024 17:19

Daj covece imas li ti druga posla kada pobedite dodjete na vlast davajte odlikivanja kome hocete , sta je vama iz opozicije koji vam je ?

ODGOVORITE
Name

Idealno

17.01.2024 19:04

Majmune mi smo pobjedjivali od 92-95, a vi sad izgubiste sve, a Milanovic vam naj omiljeniji gost...

Name

Re

17.01.2024 19:04

Joja,joja koja si ti budala.

Name

Re Re

17.01.2024 23:04

Joja je tolika budala da nije ni svjestan kolika je budala.

Name

Rakac

17.01.2024 17:29

Nikakve razlike nema izmedju Kecmanovica i obih papaka sto prodadose vjeru za veceru. Ovi sto ne pamte rat i nekako, ali Kalinic, Cavic, pricam o sarajlijama jer ovi iz krajine nikada nisu ni bili pravi sdsovci, e oni su isti kao profesor.

ODGOVORITE
Name

Pa vidimo svi

17.01.2024 17:42

Da hiljade kojekakvih” srbenda” guli budžet RS i dodvoravaju se najvećem od svih i najglavatijem od svih. Dolaze jednom mjesecno po gebiru i onda po Srpskim portalima izhvale Dodika. Tako i onaj sa crne liste igrač Mire i Slobe došao da nam soli pamet. A sve bogatiji i sve veće vratine od krkanluka na štetu ovog naroda.

ODGOVORITE
Name

Vlado 2

17.01.2024 17:42

Svaka cast. Druava je u kanalu

ODGOVORITE
Name

NARODNA MILICIJA

17.01.2024 17:43

KONAČNO DOLAZE VREMENA JE ZA VELIKA HAPŠENJA, ČIM RUSI ZAVRŠE SA UKRAJINOM, HAPSIĆE SE OVI NAŠI IZDAJNICI. VUČIĆ KAO PRAVI ISTINSKI RADIKAL ĆUTI I ČEKA, ALI MJENJA STANJE U SRBIJI, JER JE VOJSCI I RATNICIMA VETERANIMA VRATIO ČAST.... BIĆE TARAPANE SA OVIM LOKALNIM PROBISVJETIMA KOJI ĆE BJEŽATI NA SVE STRANE SVIJETA, A MILORAD, E MILORADE, MILORADE !!!

ODGOVORITE
Name

+

17.01.2024 17:49

Bravo. Tako je. Ima mnogo zaslužnih od njega.

ODGOVORITE
Name

Goran

17.01.2024 18:06

Vas sve sto ste ratovali na svim stranama treba procesuirati i pozatvarati , nema vas mnogo sve bagra. Od 23 miliona stanovnika ratovali je par stotina hiljada bagre sa svih strana i unistili su sve sta su mogli unistiti a sada pljackaju i bave se politikom. Dok se to ne pocisti nigdje vi necete stici.

ODGOVORITE
Name

Re

17.01.2024 18:18

Ćuti balavče!

ODGOVORITE
Name

Radivoj Duvnjak

17.01.2024 18:40

Član sam Asocijacije " Stvaraoci Republike Srpske " i u potpunosti podržavam prijedlog !

ODGOVORITE
Name

Nije samoo on!!

17.01.2024 19:08

Svi da vrate ili da im se poniste odlikovanjaaa! Strasnooo nevidjeno na ovim prostorima! Cirkussssssss!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Svaka čast !

17.01.2024 19:24

Poštovanje prema Vašem stavu gospodine Božoviću. Nemojte da Vas ništa čudi, Milorad Dodik ima zadatak da obezvrijedi sve što ima veze sa dignitetom Republike Srpske. Ordenje je jedan od zadataka za obesmišljavanje svega. A najjači udarci Republici Srpskoj su lopovi i mediokriteti poput Eleka, Nešića i još takvih 1000, da ne nabrajam. Oni će nam doći glave.

ODGOVORITE
Name

Radenko

17.01.2024 19:36

Ostojicu oglasi se,izadji iz misje rupe,kako te nije sramota da cutis na ovo izivljavanje.Svako zna ko je taj kecmanovic i kakva je njegova uloga u svim desavanjima devedesetih godina a bogami i skorasnjim,veliko zlo!!!

ODGOVORITE
Name

Pancir s1

17.01.2024 19:53

Dva puta sam ranjavan i 100% invalid,ali neka Kecmanovic je više učinio u stvaranju Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

realno

17.01.2024 19:59

Poštovani komentatori, Orden je dodjeljen jednom istaknutom srpskom intelektualcu i čovjeku. Vaši komentari pokazuju veliki primitivizam i nerazumjevanje istorijskih situacija u kome se naš narod našao. Masa viđenih srba iz Sarajeva nije bila u mogučnosti da blagovremeno izađe iz grada i mučki je ubijena od strane muslimana(ali onih loših ne svih), a on je nekako izašao za par mjeseci od početka rata. Možda je jadnik trebao dole biti ubijen pa vi ne bi imali priliku da pljujete po njemu. U pamet se primitivci jer vaši komentari ne doprinose srpskom jedinstvu.

ODGOVORITE
Name

Bato

17.01.2024 20:00

Ili ne znas ili namjerno ne kazes,vec si se obratio Stvaraocu Tepublike Srpske.Milorad Dodik je jedan od syvaralaca ako nisi znao. Mogu da te razumijem,postujem borce sarajevsko-romanijske regije ali nisu oni jedini.Na prostoru gdje zivim djelovao je Prvi KK i najveca smo vojna formacija VRS. A o Kecmanovicu se moze diskutovati ne branim ali mu se nemoze oduzeti Orden.To moze samo onaj koga je i odlikovao.Bi mozete da se ne slazete sa odlukom ali ne mozete rezolutno traziti od nekih organa i institucija da ispune Vase zahtjeve.U svakom slucaju malo promaje ne sklodi.

ODGOVORITE
Name

Borac vrs

17.01.2024 20:05

Nitije ovaj što dijeli zaslužio fa podijeli niti ovaj stoje dobio odlikovanje, dva brata rođena izdajice srpskog roda i razarači republike srpske. A i onaj sto riče po vašarima baja k kao konjina , đe bio dok se republika srpska stvarala i branila u rovu.

ODGOVORITE
Name

Re bato

17.01.2024 20:29

A ko su to staraoci očito neznas za stranku prije rata SAVEZ REFORMSKIH SNAGA ANTE MARKOVICA sad se raspisataj ko je sve bio u toj stranci i jeli ta stranka stvarala Republku Srpsku

Name

Pa

17.01.2024 20:42

Nenad je stari parazit koji se uvijek znao uklopiti u svaku zadnjicu koja nešto znači u BiH. Obožavam ove što žive u BG,a pare mlate ovdje.

ODGOVORITE
Name

Кнез

18.01.2024 07:09

Мали Вукан из источне Илиџе, пун идеја, превазишао менторе,бабаља и Вукана

ODGOVORITE
Name

Istina ziva

18.01.2024 07:16

Nije jedini Kecmanovic ima njih jos mnogo koji su dobili a nemaju veze sa Srpskom Republikom fujjj

ODGOVORITE
Name

Nenad

18.01.2024 18:18

Tačno je da je Kecmanović bio na strani neprijatelja Srba i da je kasno došao i prešao na našu stranu. I da je saradnik engleske obavještajne službe, ko i Ivanić. Sada je dobitnik najvećeg državnog priznanja! Bruka i sramota. Zašto tko SDS-ovci ne prozivaju ubice i platiše ubica Srba, kao što su Srđan Knežević i Ljubiša Savić Mauzeru? Neće, znate zašto? Jer su to njihovi ljudi!

ODGOVORITE
Name

Amin

19.01.2024 17:22

Nek se popisaju na takva odlikovanja,kad se svakoj bagri dodjeljuju

ODGOVORITE