Може ли се криза са Косова прелити на регион?

Иако је прошло 10 дана од оружаног сукоба у Бањској још су многе ствари нејасне и конфузне. Поједини тврде да је Србима на сјеверу Косова постављена клопка, и то из кухиње Кфора. У емисији “Глобално” БН ТВ истакнуто је да је напад у Бањској оставио неизвјесност у српским срединама на Косову.

Република Српска 04.10.2023 | 22:45
Може ли се криза са Косова прелити на регион?

“Догађај у Бањској је борба Срба за опстанак”, каже Демо Бериша из Матица Албанаца у Србији. Наводи да Срби на сјеверу имају посла са страним фактором.

“Ово је акција која је добро смишљена из неке друге куњиње. Конкретно у саставу Кфора. Америчке обавјештајне службе су то направиле”, наводи Бериша.  

Аналитичари наводе да је у овом тренутку неизводљиво да дође до непристрасне истраге.

“Једну истрагу води међународна заједница, једну Србија, и трећу, која је попримила пропагандне обрисе, води Приштина. Нама је важно како ће се Србија позиционирати да би се са Србије скинуо терет кривице”, каже Дарко Обрадовић из Центра за стратешке анализе.

“Људи су изгубили животе, због погрешне политике која сукобљава народе, а не политике која их мири", сматра генерал у пензији Винко Пандуревић.

“Ако су Срби били принуђени на овакву побуну, тј. ако власт не задовољава интересне потребе грађана, онда је свака врста побуне дозвољена. Али  изгубили  смо људске животе и покварили позицију Србије у преговарачком процесу”, каже Пандуревић.  

“Ситуација на КиМ је веома лоша, и ово је моменат када Србија мора да одигра паметно”, истакнуто је у емисји “Глобално”.

“Мислим да смо сада дошли у најгору ситуацију од рата 1999. Ми не радимо ништа у правцу приближавања Срба и Албанаца на КиМ. Курти не разговара о односу народа на КиМ.  Говорим о два народа и односу Приштине и Београда”, каже Бериша.   

“Не очекујем драстичне мјере ка Србији, јер смо увијек били за дијалиог. Али овај догађај је бацио велику сјенку, вратио нас је у 2008. годину”, навео је Пандуревић.

“Ово предвиђа максималну интервенцију Србије о питању живота Срба на КиМ, финансијску подршку Србије. Изолационизам ће платити сви”, закључио је Обрадовић.

Србија као одговор на нову опасну крузу на КиМ, треба да има једну свеобухватну стратегију ка центрима свјетског одлучивања, те да на тај начин подигне ниво дијалога и нађе конкретне мјере за деескалацију сукоба и смиривање тензија на КиМ.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Е

04.10.2023 23:08

Овдје има доста ретардираних људи у ретардираним банана државама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.10.2023 08:29

Тешки издајник и страни плаћеник дарко обрадовић, нато и атлантискички лобиста као и дарко трифуновић, након почетак Специјалне војне операције отворено удара по Русији која бије битку за ослобођење пробљеног и окупораног колонизованог човечанства, после 2000 година западне хегемоније и колонијализма.

Name

Корослав

05.10.2023 09:23

Паметни си ко 🐷.Погледај на карти како су пре биле уцртане границе.

Name

Фуј

05.10.2023 10:04

Све си у праву ре, али ниси навео гдје се најчешће појављују и ко им даје медијски простор у Републици Српској.

Name

Wy

04.10.2023 23:11

Који генерал зути Пандуревић...зар има образа да било ста Казе после свега сто је радио у Зворнику...такве висе Српкиње не родиле...обиицно смеце...образ му дјон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

04.10.2023 23:32

Мислим да било какав вид ескалације никако не одговара зитељима региона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може

05.10.2023 01:30

Ако сте будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

А,Р

05.10.2023 02:40

Тацно Конкретне мјере србија треба да предузме а то је да престане водити политику других дрзава И све це доци на своје мјесто

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

05.10.2023 04:32

Испали су овце. Људи изгинуше, Радоичић којег је тамо послао зна се ко, глуми командоса, а цијело вријеме га снимају из ваздуха. Скупо плаћен аматеризам. Што ми себи радимо неби ни највећи душманин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.10.2023 07:11

Одакле обичним грађанима онолико наоружање, за легитимну одбрану? Број два, ако су све смислили странци, а извели Срби, на чијој је онда страни Србија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је то

05.10.2023 07:27

Паризер политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

05.10.2023 08:01

Овдје је јасно. Ко код је наредио да се ова акција изврши је агент неке стране обавјештајне службе. Ово су испланирали американци или неки други, у требнутку када су Срби успјели да мало окрену страну у своју корист. Преговарачка поyиција Куртија је била угрожена, а сад је поново српска ослаблчјена тотално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

05.10.2023 09:33

Па ако се Србија престане мјесати у тудја двориста, престаце и криза, једноставно!

ОДГОВОРИТЕ