Директор Водовода се извињава Невесињцима

Директор Славиша Сокнић сада се извинио грађанима Невесиња што је доставио тај налаз наводећи да се ради о интерној анализи која није релеванта, односно да у је у свим анализама Института за јавно здравство Републике Српске потврђено да је вода исправна за пиће.   

Република Српска 02.06.2023 | 15:02
Директор Водовода се извињава Невесињцима

Надлежни у општини Невесиње тврде да је вода у том граду исправна за пиће, те да она није била узрок епидемије због које  је у том граду велики број Невесињаца тражио помоћ у Дому здравља због стомачних тегоба. На другој страни, у невесињском СДС-у кажу да невјерују тим тврдњама и траже оставке директора Водовода Славише Сокнића и начелника општине Невесиње Миленка Авдаловића.

Око 220 грађана Невесиња у последњих седам дана, од чега преко 150 прошлог викенда, тражило је помоћ у Дому здравља Невесиња јер су имали стомачне тегобе. Шта је био узрок томе Невесињицима и даље није познато.

У првим тренуцима Невесињем се проширила непотврђена информација да су се грађани отровали неисправном водом из градског водовода, а све је додатно збунило саопштење “Водовода Невесиње” које је тада тврдило да је вода исправна за пиће приложивши анализу у којој се ипак види да у води има  бактерије ешерихије коли.

Директор Славиша Сокнић сада се извинио грађанима Невесиња што је доставио тај налаз наводећи да се ради о интерној анализи која није релеванта, односно да у је у свим анализама Института за јавно здравство Републике Српске потврђено да је вода исправна за пиће.   

- То је била наша интерна метода, извинуо сам се грешка је била што смо објавили интерни документ, али услијед притиска јавности И свега објавили смо. Била је гужва, дошле су И санитарне инспекције, исхитрено је било. Значи нема присуства ешерихије коли, урађен је налаз у Институту за јавно здравство, тако да је вода уредна – истакао је Сокнић.

Да је вода исправна тврди И Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

-Ми смо јуче добили налаз Завода за јавно здравље. Вода је и биолошки и хемијски исправна и апослутно не штети људима нити може изазвати вирус, тако каже налаз и ми налазу морамо да вјерујемо – додао је Авдаловић.

Шта је узрок епидимије са сигурношћу не може рећи ни директор Дома здравља Невесиње Жарко Таминџија, а како је навео у тој установи чекају анализе узорока које су послали на испитивање.   

- Ми смо одрадили нешто интерно за нас. Узели смо од пацијенета налазе столице и то смо послали у одговарајући институт у Мостару и Требињу. Чекамо испитивање и на бактерије и вирус, па ћемо видити у резултатима. Како ствари стоје ја више типујем на вирус – истакао је Таминџија.

О овом случају огласио се И невесињски СДС који је затражио због свега овога оставке од директора Водовода И начелника општине. Како каже одборник те странке у Скупштине Невесиње Анто Шиповац и даље стоје иза својих захтјева.

-Ево и да претпоставимо да је та вода исправна, тај узорак је узет прије три дана и то не мора значити и да је била прије седам осам дана када се епидемија и појавила. Друга ствар која је унијела пометњу, на основу које смо ми реаговали и да тога није било све ово не би изашло на овај ниво, а то је да су они објавили своју анализу која показује присуство И бактерија  па су онда рекли грађанима да је то уреду – истакао је Шиповац.

Шиповац истиче да ће СДС највјероватније поднијети И кривичне пријаве због ових дешавања.

(БН) Фото: Радио Невесиње

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Цуј ово.

02.06.2023 15:41

Свјесно тровао своје градјане па мисли да се мозе извуци са извињењем . Одмах кривицну пријаву против њега и у прдекану као примјер другима неодговорним властодрсцима ( а има их подоста ) да виде ста их цека .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.06.2023 18:21

Хапсите битангу која је дјецу тровала.

Name

Арса

02.06.2023 15:55

Ваша анализа је вјероватно тачна а она из Института је наручена тј. лажирана,сетимо се само индустријског кисеоника који је даван пацијентима и по секташким нарученим анализама је исправан а у стварности није.Прочитани сте одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

02.06.2023 16:33

Невесињци су сами изабрали ову власт. Ништа се не може промијенити до следећих избора. А тада ће људи опет продати глас за 50 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

02.06.2023 16:45

Брука шта ради лоповски СНСД а народ му даје подршку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

02.06.2023 18:13

Ја већ одавно пијем само прокувану воду, тј. чај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како год

02.06.2023 18:48

"Интерно" мјерење је показало загадјеност. Постоје сљедеце опције: 1) онај ко је мјерио није био способан то процитати како треба и погресно јавио директору 2) директору је исправно јављено, али му је с врха наредјено да лазе. Некако ми је реалнија прва опција. П.С. Исправност нових резултата је "неупитна"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.06.2023 13:27

Може ли ми неко објаснити куда је вода из Алаговца стигла у ресторан Завичај гдје је узет узорак? Физички немогуће.

ОДГОВОРИТЕ