Direktor Vodovoda se izvinjava Nevesinjcima

Direktor Slaviša Soknić sada se izvinio građanima Nevesinja što je dostavio taj nalaz navodeći da se radi o internoj analizi koja nije relevanta, odnosno da u je u svim analizama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske potvrđeno da je voda ispravna za piće.   

Republika Srpska 02.06.2023 | 15:02
Direktor Vodovoda se izvinjava Nevesinjcima

Nadležni u opštini Nevesinje tvrde da je voda u tom gradu ispravna za piće, te da ona nije bila uzrok epidemije zbog koje  je u tom gradu veliki broj Nevesinjaca tražio pomoć u Domu zdravlja zbog stomačnih tegoba. Na drugoj strani, u nevesinjskom SDS-u kažu da nevjeruju tim tvrdnjama i traže ostavke direktora Vodovoda Slaviše Soknića i načelnika opštine Nevesinje Milenka Avdalovića.

Oko 220 građana Nevesinja u poslednjih sedam dana, od čega preko 150 prošlog vikenda, tražilo je pomoć u Domu zdravlja Nevesinja jer su imali stomačne tegobe. Šta je bio uzrok tome Nevesinjicima i dalje nije poznato.

U prvim trenucima Nevesinjem se proširila nepotvrđena informacija da su se građani otrovali neispravnom vodom iz gradskog vodovoda, a sve je dodatno zbunilo saopštenje “Vodovoda Nevesinje” koje je tada tvrdilo da je voda ispravna za piće priloživši analizu u kojoj se ipak vidi da u vodi ima  bakterije ešerihije koli.

Direktor Slaviša Soknić sada se izvinio građanima Nevesinja što je dostavio taj nalaz navodeći da se radi o internoj analizi koja nije relevanta, odnosno da u je u svim analizama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske potvrđeno da je voda ispravna za piće.   

- To je bila naša interna metoda, izvinuo sam se greška je bila što smo objavili interni dokument, ali uslijed pritiska javnosti I svega objavili smo. Bila je gužva, došle su I sanitarne inspekcije, ishitreno je bilo. Znači nema prisustva ešerihije koli, urađen je nalaz u Institutu za javno zdravstvo, tako da je voda uredna – istakao je Soknić.

Da je voda ispravna tvrdi I Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

-Mi smo juče dobili nalaz Zavoda za javno zdravlje. Voda je i biološki i hemijski ispravna i aposlutno ne šteti ljudima niti može izazvati virus, tako kaže nalaz i mi nalazu moramo da vjerujemo – dodao je Avdalović.

Šta je uzrok epidimije sa sigurnošću ne može reći ni direktor Doma zdravlja Nevesinje Žarko Tamindžija, a kako je naveo u toj ustanovi čekaju analize uzoroka koje su poslali na ispitivanje.   

- Mi smo odradili nešto interno za nas. Uzeli smo od pacijeneta nalaze stolice i to smo poslali u odgovarajući institut u Mostaru i Trebinju. Čekamo ispitivanje i na bakterije i virus, pa ćemo viditi u rezultatima. Kako stvari stoje ja više tipujem na virus – istakao je Tamindžija.

O ovom slučaju oglasio se I nevesinjski SDS koji je zatražio zbog svega ovoga ostavke od direktora Vodovoda I načelnika opštine. Kako kaže odbornik te stranke u Skupštine Nevesinje Anto Šipovac i dalje stoje iza svojih zahtjeva.

-Evo i da pretpostavimo da je ta voda ispravna, taj uzorak je uzet prije tri dana i to ne mora značiti i da je bila prije sedam osam dana kada se epidemija i pojavila. Druga stvar koja je unijela pometnju, na osnovu koje smo mi reagovali i da toga nije bilo sve ovo ne bi izašlo na ovaj nivo, a to je da su oni objavili svoju analizu koja pokazuje prisustvo I bakterija  pa su onda rekli građanima da je to uredu – istakao je Šipovac.

Šipovac ističe da će SDS najvjerovatnije podnijeti I krivične prijave zbog ovih dešavanja.

(BN) Foto: Radio Nevesinje

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Cuj ovo.

02.06.2023 15:41

Svjesno trovao svoje gradjane pa misli da se moze izvuci sa izvinjenjem . Odmah krivicnu prijavu protiv njega i u prdekanu kao primjer drugima neodgovornim vlastodrscima ( a ima ih podosta ) da vide sta ih ceka .

ODGOVORITE
Name

Borac

02.06.2023 18:21

Hapsite bitangu koja je djecu trovala.

Name

Arsa

02.06.2023 15:55

Vaša analiza je vjerovatno tačna a ona iz Instituta je naručena tj. lažirana,setimo se samo industrijskog kiseonika koji je davan pacijentima i po sektaškim naručenim analizama je ispravan a u stvarnosti nije.Pročitani ste odavno.

ODGOVORITE
Name

Milko

02.06.2023 16:33

Nevesinjci su sami izabrali ovu vlast. Ništa se ne može promijeniti do sledećih izbora. A tada će ljudi opet prodati glas za 50 KM.

ODGOVORITE
Name

Mile

02.06.2023 16:45

Bruka šta radi lopovski SNSD a narod mu daje podršku.

ODGOVORITE
Name

SgtBrutalisk

02.06.2023 18:13

Ja već odavno pijem samo prokuvanu vodu, tj. čaj.

ODGOVORITE
Name

Kako god

02.06.2023 18:48

"Interno" mjerenje je pokazalo zagadjenost. Postoje sljedece opcije: 1) onaj ko je mjerio nije bio sposoban to procitati kako treba i pogresno javio direktoru 2) direktoru je ispravno javljeno, ali mu je s vrha naredjeno da laze. Nekako mi je realnija prva opcija. P.S. Ispravnost novih rezultata je "neupitna"

ODGOVORITE
Name

Боки

03.06.2023 13:27

Може ли ми неко објаснити куда је вода из Алаговца стигла у ресторан Завичај гдје је узет узорак? Физички немогуће.

ODGOVORITE