НП "Сутјеска": Симболична блокада пута Фоча - Гацко

Око стотињак радника НП "Сутјеска" блокирало је данас, на пет минута, магистрални пут Тјентиште - Гацко у знак протеста, због неисупњених захтјева и 80 дана обуставе рада у овој установи.

Република Српска 02.06.2023 | 10:42
НП "Сутјеска": Симболична блокада пута Фоча - Гацко

На синдикалном збору радници су били искључиви тражећи двије неисплаћене плате за фебруар и март уз образложење да нема прекида штрајка док не добију своја примања.

Председник страјкачког одбора Драгомир Дракул је окупљеним радницима рекао да је о проблемима и огромним дуговима у Националном парку разговарао данас и са начелником општине Фоче Милан Вукадиновићем и најавио долазак надлежног министра.

Радници су на то реаговали тако што су питали да ли ће министар донијети и новац за плате јер су сити празних обећања.

"Обавијештени смо да је Влада именовала новог директора, Вељка Благојевића из Добоја, који је некад радио у овој установи и који ће ступити на дужност наредне седмице", појаснио Дракул.

Радник НП "Сутјеска" Марко Бурсаћ каже да је запосленима догорело до ноктију јер не могу да обезбједе основне егзистенционалне потребе и да раднике не интересује ко је на челу фирме већ исплата личних примања.

Радник Мирјана Радовић је казала да  је већина радника са средњом стручном спремом, што значи да су плате мале, да су у кредитима  и другим обавезама и да тешко састављају крај са крајем.

"Било би коректно да нови менаџмент дође у установу са новцем за плате, како би она почела са радом, јер смјена на њеном челу без новца радницима не значи ништа", истакла је Радовићева.

На синдикалном збору је речено да је на ово окупљање данас позвано руководство општине Фоча и актуелни народни посланици од који се одазвао само Огњен Бодирога ( СДС ).

"Питам се шта би неко из Владе рекао да није примио плату од јануара. А чињеница је и то да је за тренутно стање у овој установи крива владајућа гарнитура јер су директори СНСД-а направили енорман дуг и Национални парк довели скоро до гашења", нагласио је Бодирога. 

Он је додао да је директор 2007. године оставио на рачуну око 80 хиљада марака и све исплаћене обавезе а од тада је Влада установи  годишње уплаћивала грант од милион марака, око 15 година. Процењује се да је садашњи дуг око 5 милиона марака.

На то се поставља питање где је испарио тај новац.

Уколико би захтјеви радника били испуњени, кажу у установи, требало би петнаестак дана да се обнови процес рада.

Запослени додају да туристи долазе пред затворене капије на Тјентишту и да је то још једна штета за град Фочу.

(БН) Фото: БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Татар

02.06.2023 11:15

Највећа штета по град Фочу и челу РС је владавина СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево

02.06.2023 11:48

Лијепих зена колико хоћеш па како није зао власти да им не дају плату. Све напримао СНСД а сад их оставио. Биће боље пред слиједеце Изборе доћи ће им и Додо сигурно да обећава куле и градове само нек се мало стрпе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.06.2023 11:59

Балване огласи се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.06.2023 13:26

Балван има преча посла. Долази му Петровић у град а Драшко се не јавља. Како да организују контру и да омаловазе скуп. Јер Петровић је за све њих морална громада па страх да народ не крене за њим.

Name

Сви

02.06.2023 12:23

сте ви до једног и ваше породице на изборима гласали за црвену секту и шта сад? Кога више брига за тај ваш национални парк расап па сви на биро *ебо вас Миле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.06.2023 12:37

И не треба им дати треба им отказе дати. Ста они толики раде тамо питам се? 90% их је добило посао преко везе и зиве ко пијавице на грбаци народа постеног који заради своју плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

02.06.2023 12:39

Чуј именовали директора из Добоја. Тако је у Козарску Дубицу дошао човјек за начелника из другог града. Значи припремите се за још већу пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре татар

02.06.2023 12:53

Није само штета за општину Фочу,што је на власти снсд,штета је за цијелу РС и српски народ.Владавина ове секташке странке ништа ,осим великог задужења и уништавања свега,није нам донијело.Нека?се стиде сви који дадоше снсд и коалицији глас за пропаст РС и срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

02.06.2023 12:55

".... и да раднике не интересује ко је на челу фирме већ исплата личних примања." Хипотетичко питање: да ли би радницима сметало ако би директор несрпске националности преузео дужност ако би ријешио проблеме у пословању предузећа? Вјероватно би. Е тако вам је у цијелој држави, бирамо политички, национално и рођачки умјесто честите и способне. Тражили сте, гледајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е браво

02.06.2023 14:44

Смета им што није из Фоче, а камоли да је друге националности.

Name

Глас

02.06.2023 13:46

Не гласам, али ме је млади посланик убједио да изађем на изборе и гласам против њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

02.06.2023 13:48

Спасавајте се сами док сте здрави и мозете радити на некоме другом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

02.06.2023 19:03

Вјероватно зато сто је једини досао да подрзи раднике који су осим њега звали и друге функционере из Фоце али они нису досли.

Name

Не Контам

02.06.2023 15:29

Зар они неби требали блокирати онога ко им дугује паре ? Какве везе са овим имају возачи који пролазе тим путем ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који возачи и возила

02.06.2023 20:18

Свако 2 сата наиђе једно возило. Додуше ускоро ће почети мало и чешће јер почиње сезона на мору у Ц Гори и Хрватској

Name

Нина

02.06.2023 16:40

Чуј довести из Добоја директора поред живих инжињера из Фоче. Тај што додје не мари пуно за ту општину него само прави дил. У Рибнику је тако био директор у ШГ Рибник из Бања Луке 10 година и ова општина и шумарија се не могу опоравити наредних 10 година од те владавине.

ОДГОВОРИТЕ