NP "Sutjeska": Simbolična blokada puta Foča - Gacko

Oko stotinjak radnika NP "Sutjeska" blokiralo je danas, na pet minuta, magistralni put Tjentište - Gacko u znak protesta, zbog neisupnjenih zahtjeva i 80 dana obustave rada u ovoj ustanovi.

Republika Srpska 02.06.2023 | 10:42
NP "Sutjeska": Simbolična blokada puta Foča - Gacko

Na sindikalnom zboru radnici su bili isključivi tražeći dvije neisplaćene plate za februar i mart uz obrazloženje da nema prekida štrajka dok ne dobiju svoja primanja.

Predsednik strajkačkog odbora Dragomir Drakul je okupljenim radnicima rekao da je o problemima i ogromnim dugovima u Nacionalnom parku razgovarao danas i sa načelnikom opštine Foče Milan Vukadinovićem i najavio dolazak nadležnog ministra.

Radnici su na to reagovali tako što su pitali da li će ministar donijeti i novac za plate jer su siti praznih obećanja.

"Obaviješteni smo da je Vlada imenovala novog direktora, Veljka Blagojevića iz Doboja, koji je nekad radio u ovoj ustanovi i koji će stupiti na dužnost naredne sedmice", pojasnio Drakul.

Radnik NP "Sutjeska" Marko Bursać kaže da je zaposlenima dogorelo do noktiju jer ne mogu da obezbjede osnovne egzistencionalne potrebe i da radnike ne interesuje ko je na čelu firme već isplata ličnih primanja.

Radnik Mirjana Radović je kazala da  je većina radnika sa srednjom stručnom spremom, što znači da su plate male, da su u kreditima  i drugim obavezama i da teško sastavljaju kraj sa krajem.

"Bilo bi korektno da novi menadžment dođe u ustanovu sa novcem za plate, kako bi ona počela sa radom, jer smjena na njenom čelu bez novca radnicima ne znači ništa", istakla je Radovićeva.

Na sindikalnom zboru je rečeno da je na ovo okupljanje danas pozvano rukovodstvo opštine Foča i aktuelni narodni poslanici od koji se odazvao samo Ognjen Bodiroga ( SDS ).

"Pitam se šta bi neko iz Vlade rekao da nije primio platu od januara. A činjenica je i to da je za trenutno stanje u ovoj ustanovi kriva vladajuća garnitura jer su direktori SNSD-a napravili enorman dug i Nacionalni park doveli skoro do gašenja", naglasio je Bodiroga. 

On je dodao da je direktor 2007. godine ostavio na računu oko 80 hiljada maraka i sve isplaćene obaveze a od tada je Vlada ustanovi  godišnje uplaćivala grant od milion maraka, oko 15 godina. Procenjuje se da je sadašnji dug oko 5 miliona maraka.

Na to se postavlja pitanje gde je ispario taj novac.

Ukoliko bi zahtjevi radnika bili ispunjeni, kažu u ustanovi, trebalo bi petnaestak dana da se obnovi proces rada.

Zaposleni dodaju da turisti dolaze pred zatvorene kapije na Tjentištu i da je to još jedna šteta za grad Foču.

(BN) Foto: BN

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Tatar

02.06.2023 11:15

Najveća šteta po grad Foču i čelu RS je vladavina SNSD

ODGOVORITE
Name

Evo

02.06.2023 11:48

Lijepih zena koliko hoćeš pa kako nije zao vlasti da im ne daju platu. Sve naprimao SNSD a sad ih ostavio. Biće bolje pred slijedece Izbore doći će im i Dodo sigurno da obećava kule i gradove samo nek se malo strpe.

ODGOVORITE
Name

Borac

02.06.2023 11:59

Balvane oglasi se!

ODGOVORITE
Name

Re

02.06.2023 13:26

Balvan ima preča posla. Dolazi mu Petrović u grad a Draško se ne javlja. Kako da organizuju kontru i da omalovaze skup. Jer Petrović je za sve njih moralna gromada pa strah da narod ne krene za njim.

Name

Svi

02.06.2023 12:23

ste vi do jednog i vaše porodice na izborima glasali za crvenu sektu i šta sad? Koga više briga za taj vaš nacionalni park rasap pa svi na biro *ebo vas Mile!

ODGOVORITE
Name

Re

02.06.2023 12:37

I ne treba im dati treba im otkaze dati. Sta oni toliki rade tamo pitam se? 90% ih je dobilo posao preko veze i zive ko pijavice na grbaci naroda postenog koji zaradi svoju platu.

ODGOVORITE
Name

Dušan

02.06.2023 12:39

Čuj imenovali direktora iz Doboja. Tako je u Kozarsku Dubicu došao čovjek za načelnika iz drugog grada. Znači pripremite se za još veću propast.

ODGOVORITE
Name

Ре татар

02.06.2023 12:53

Није само штета за општину Фочу,што је на власти снсд,штета је за цијелу РС и српски народ.Владавина ове секташке странке ништа ,осим великог задужења и уништавања свега,није нам донијело.Нека?се стиде сви који дадоше снсд и коалицији глас за пропаст РС и срба.

ODGOVORITE
Name

Jaran

02.06.2023 12:55

".... i da radnike ne interesuje ko je na čelu firme već isplata ličnih primanja." Hipotetičko pitanje: da li bi radnicima smetalo ako bi direktor nesrpske nacionalnosti preuzeo dužnost ako bi riješio probleme u poslovanju preduzeća? Vjerovatno bi. E tako vam je u cijeloj državi, biramo politički, nacionalno i rođački umjesto čestite i sposobne. Tražili ste, gledajte!

ODGOVORITE
Name

E bravo

02.06.2023 14:44

Smeta im što nije iz Foče, a kamoli da je druge nacionalnosti.

Name

Glas

02.06.2023 13:46

Ne glasam, ali me je mladi poslanik ubjedio da izađem na izbore i glasam protiv njega.

ODGOVORITE
Name

Podrska

02.06.2023 13:48

Spasavajte se sami dok ste zdravi i mozete raditi na nekome drugom mjestu.

ODGOVORITE
Name

Marko

02.06.2023 19:03

Vjerovatno zato sto je jedini dosao da podrzi radnike koji su osim njega zvali i druge funkcionere iz Foce ali oni nisu dosli.

Name

Ne Kontam

02.06.2023 15:29

Zar oni nebi trebali blokirati onoga ko im duguje pare ? Kakve veze sa ovim imaju vozači koji prolaze tim putem ?

ODGOVORITE
Name

Koji vozači i vozila

02.06.2023 20:18

Svako 2 sata naiđe jedno vozilo. Doduše uskoro će početi malo i češće jer počinje sezona na moru u C Gori i Hrvatskoj

Name

Nina

02.06.2023 16:40

Čuj dovesti iz Doboja direktora pored živih inžinjera iz Foče. Taj što dodje ne mari puno za tu opštinu nego samo pravi dil. U Ribniku je tako bio direktor u ŠG Ribnik iz Banja Luke 10 godina i ova opština i šumarija se ne mogu oporaviti narednih 10 godina od te vladavine.

ODGOVORITE