Дистрофичари тражили сусрет са премијером

Лица са инвалидитетом из Удружења дистрофичара Бањалука окупили су се испред зграде Владе. Захтијевали су разговор са премијером Радованом Вишковићем, због правилника услуга персоналне асистенције Министарства здравља и социјалне заштите.

Република Српска 02.03.2023 | 19:48
Дистрофичари тражили сусрет са премијером

Оброци, хигијена, тоалет, пресвлачење, лијегање, устајање, све ово лица са инвалидитетом не могу самостално да обављају. Неопходан су им персонални асистенти, којих, како кажу, ионако има недовољно. По новом правилнику предвиђа се запошљавање правника и социјалног радника, који овим лицима, како кажу, и нису од неке помоћи, а дио новца који добијају за плаћање асистената, био би усмјерен на плаћање ових радника. 

„Ми треба да имамо социјалног радника и правника, значи дипломиране, да би испунили услове да би добили то рјешење да буде све по закону. Али та средства којим би ми плаћали та два радника, иду на уштрб иовако јако мали број плаћених сати који ми већ плаћамо асистентима. Самим тим, ми иовако имамо јако ниску цијену рада тих асистената, и јако мали број тих асистената колике су потребе. Наше удружење има осам или девет асистената. Па пошто је иза нас пандемија, сви знамо шта је респоиратор, они су нама респиратор, живот, моја продужена рука, моја продужена нога“ истакла је Милијана Митрић из Удружења дистрофичара регије Бањалука.

На 34 корисника, колико броји ово удружење, дјелује тек неколико асистената, јер за више, ове особе немају новца. Асистенти су неквалификовани радници, чија је сатница, како кажу, веома мало плаћена. Запошљавањем правника и социјалног радника, лица са инвалидитетом била би приморана отпуштати оне које им живот значе, ради оних који и неће имати неког значајнијег посла. 

„Министарство здравља тражи да се запосли дипломирани правник и дипломирани социјални радник, да би се испунио услов за зобијање рјешења о персоналној асистенцији. С тим што ако се прими дипломирани правник и дипломирани социјални радник, мора се или смањити плата, или отпуштати асистенти којих је и овако мало“, казао је персонални асистент Саша Шутиловић.

Након вишечасовног чекања да им се обрати неко из Владе, на разговор је примљен представник персоналних асистената Радован Ристић, те су заказали састанак са ресорним министром седмог марта. Из овог Министарства поручили су да је потребно испунити законом и подзаконским актима прописане услове да би се пружала услуга персоналне асистенције.

(БН) Фото: Д. Ракита

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Татар

03.03.2023 04:54

Обзиром да је човек запослен до гуше треба видети може ли издвојити и потрошити 5 мин на вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрога

03.03.2023 05:06

Најбоље дилајте.. Тада ћете имати и посла и пара..казе Миле својој дјеци..!! Ко вас зарезује ..туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.03.2023 08:33

Неко у министарству здравља и социјалне заштите, ко доноси ове правилнике о персоналној асистенцији људи са посебним потребама, у овом слућају дистрофићара, уопште није упознат са стварном проблематиком, и свакодневним потребама ове популације, и битно му је само да испуни законску форму, без обзира дали ће то негативно да се одрази на стварне потребе дистрофићара. Ове људе уствари, нико из минисарства нити контактира, нити их консултује, а нити обилази! Министарство се према овој популацији односи као према баласту, нема ту никакве хуманости, и емпатије!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сантос

03.03.2023 17:53

Ристић има пара да све раднике купи и својих "само"13 и све друге,вози мерцедес и има рачуне пуне пара а када штрајкује вози скутер, провјерите мало колико илегалних новаца кроз удружење је провукао Ристић а зарађује на тим изманипулисаним људима Жалосно Од 2013 ради на црно и мимо Закона једини а слијепи и други дистрофичари сто прузају услуге имају све папире Лоповлук дугогодишњи Радована Ристића и сви га подржавају

Name

бенито

04.03.2023 22:45

Дати породици Додик јос 311000 км и ријесити проблем те имовине српске да имају јос ста приватизовати, а послије тога видјети ста са овим људима ха?

ОДГОВОРИТЕ