Distrofičari tražili susret sa premijerom

Lica sa invaliditetom iz Udruženja distrofičara Banjaluka okupili su se ispred zgrade Vlade. Zahtijevali su razgovor sa premijerom Radovanom Viškovićem, zbog pravilnika usluga personalne asistencije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Republika Srpska 02.03.2023 | 19:48
Distrofičari tražili susret sa premijerom

Obroci, higijena, toalet, presvlačenje, lijeganje, ustajanje, sve ovo lica sa invaliditetom ne mogu samostalno da obavljaju. Neophodan su im personalni asistenti, kojih, kako kažu, ionako ima nedovoljno. Po novom pravilniku predviđa se zapošljavanje pravnika i socijalnog radnika, koji ovim licima, kako kažu, i nisu od neke pomoći, a dio novca koji dobijaju za plaćanje asistenata, bio bi usmjeren na plaćanje ovih radnika. 

„Mi treba da imamo socijalnog radnika i pravnika, znači diplomirane, da bi ispunili uslove da bi dobili to rješenje da bude sve po zakonu. Ali ta sredstva kojim bi mi plaćali ta dva radnika, idu na uštrb iovako jako mali broj plaćenih sati koji mi već plaćamo asistentima. Samim tim, mi iovako imamo jako nisku cijenu rada tih asistenata, i jako mali broj tih asistenata kolike su potrebe. Naše udruženje ima osam ili devet asistenata. Pa pošto je iza nas pandemija, svi znamo šta je respoirator, oni su nama respirator, život, moja produžena ruka, moja produžena noga“ istakla je Milijana Mitrić iz Udruženja distrofičara regije Banjaluka.

Na 34 korisnika, koliko broji ovo udruženje, djeluje tek nekoliko asistenata, jer za više, ove osobe nemaju novca. Asistenti su nekvalifikovani radnici, čija je satnica, kako kažu, veoma malo plaćena. Zapošljavanjem pravnika i socijalnog radnika, lica sa invaliditetom bila bi primorana otpuštati one koje im život znače, radi onih koji i neće imati nekog značajnijeg posla. 

„Ministarstvo zdravlja traži da se zaposli diplomirani pravnik i diplomirani socijalni radnik, da bi se ispunio uslov za zobijanje rješenja o personalnoj asistenciji. S tim što ako se primi diplomirani pravnik i diplomirani socijalni radnik, mora se ili smanjiti plata, ili otpuštati asistenti kojih je i ovako malo“, kazao je personalni asistent Saša Šutilović.

Nakon višečasovnog čekanja da im se obrati neko iz Vlade, na razgovor je primljen predstavnik personalnih asistenata Radovan Ristić, te su zakazali sastanak sa resornim ministrom sedmog marta. Iz ovog Ministarstva poručili su da je potrebno ispuniti zakonom i podzakonskim aktima propisane uslove da bi se pružala usluga personalne asistencije.

(BN) Foto: D. Rakita

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tatar

03.03.2023 04:54

Obzirom da je čovek zaposlen do guše treba videti može li izdvojiti i potrošiti 5 min na vas

ODGOVORITE
Name

Droga

03.03.2023 05:06

Najbolje dilajte.. Tada ćete imati i posla i para..kaze Mile svojoj djeci..!! Ko vas zarezuje ..tuga

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

03.03.2023 08:33

Neko u ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, ko donosi ove pravilnike o personalnoj asistenciji ljudi sa posebnim potrebama, u ovom slućaju distrofićara, uopšte nije upoznat sa stvarnom problematikom, i svakodnevnim potrebama ove populacije, i bitno mu je samo da ispuni zakonsku formu, bez obzira dali će to negativno da se odrazi na stvarne potrebe distrofićara. Ove ljude ustvari, niko iz minisarstva niti kontaktira, niti ih konsultuje, a niti obilazi! Ministarstvo se prema ovoj populaciji odnosi kao prema balastu, nema tu nikakve humanosti, i empatije!!

ODGOVORITE
Name

Santos

03.03.2023 17:53

Ristić ima para da sve radnike kupi i svojih "samo"13 i sve druge,vozi mercedes i ima račune pune para a kada štrajkuje vozi skuter, provjerite malo koliko ilegalnih novaca kroz udruženje je provukao Ristić a zarađuje na tim izmanipulisanim ljudima Žalosno Od 2013 radi na crno i mimo Zakona jedini a slijepi i drugi distrofičari sto pruzaju usluge imaju sve papire Lopovluk dugogodišnji Radovana Ristića i svi ga podržavaju

Name

benito

04.03.2023 22:45

Dati porodici Dodik jos 311000 km i rijesiti problem te imovine srpske da imaju jos sta privatizovati, a poslije toga vidjeti sta sa ovim ljudima ha?

ODGOVORITE