Адвокати пронашли нова повјерљива документа

- Адвокати америчког председника Џозефа Бајдена пронашли су нове поверљиве документе, након што су пре неколико дана признали да је прошле јесени у његовој приватној канцеларији откривено десетак поверљивих докумената, јавља ЦНН.

Свијет 12.01.2023 | 08:47
Адвокати пронашли нова повјерљива документа

Један од извора рекао је ЦНН-у да је потрага довела до открића додатних докумената од интереса истражитељима који се баве овим случајем.

Још увек није познато када су и где су Бајденови адвокати пронашли додатне документе.

Прво откриће поверљивих докумената у Бајденовој бившој канцеларији покренуло је претрагу других локација на којима су можда остављени документи из времена када је он био потпредседник. 

Конгресни комитет саопштио је јуче да ц́е истражити зашто су документа, означена као поверљива, пронађена у бившој приватној канцеларији председника Џозефа Бајдена у вашингтонској невладиној организацији.

Нови републикански председавајући Одбора за надзор владиних агенција Џејмс Комер рекао је да ово тело „забринуто да је председник Бајден компромитовао обавештајне изворе ", преноси ББЦ.

Документи, откривени у "Пен Бајден центру" у Вашингтону, наводно садрже извештаје о страним земљама, а Америчко Министарство правде тренутно разматра то питање.

Комер је затражио од Беле куц́е да преда своје документе и комуникације у вези са поверљивим материјалима, као и списак људи који су имали приступ том канцеларијском простору, до 24. јануара, а то је захтев, а не правно обавезјући позив, наводи ББЦ.

Амерички председник Џозеф Бајден саопштио је у уторак да је изненађен сазнањем да су поверљиви документи пронађени у његовој некадашњој канцеларији у вашингтонској невладиној организацији "Пен Бајден центар" и нагласио да он и његов тим у потпуности сарађују у разјашњавању свих околности у том случају.

Бајден је у обраћању новинарима, на заједничкој конференцији са лидерима Мексика и Канаде, саопштио јуче да озбиљно схвата поверљива документа и рекао да  не зна њихов садржај.

Рекао је да су му адвокати предложили да не пита шта они садрже.

Бајденов адвокатски тим открио је око 10 досјеа у закључаном ормару у "Пен Бајден центру" у Вашингтону у новембру, а они су предати Државном архиву. 

ФБИ је укључен у истрагу поверљивих докумената пронађених у овој невладиној организацији, а амерички државни тужилац Мерик Гарланд замољен је да их прегледа.

Извор упознат с предметом је рекао у понедељак америчкој телевизији да серија докумената не садржи нуклеарне тајне, а није наведен степен њихове класификације и поверљивости.

Бајденов специјални саветник, Ричард Заубер, навео је у изјави за ЦБС у понедељак да су документе открили непосредно пре избора за Конгрес адвокати америчког председника који су рашчишћавали канцеларијски простор.

Бајден, који је био потпредседник САД за време мандата Барака Обаме од 2009. до 2017, након тога је до 2020. имао канцеларију у организацији која је удаљена нешто више од километар од Беле куће.

Он се због овог случаја суочава са критикама републиканаца након што је Министарство правде САД прошле године покренуло истрагу о поступању бившег председника Доналда Трампа са поверљивим документима откривеним на његовом имању Мар-а-Лаго у Палм Бичу на Флориди.

Републиканци, који су недавно преузели контролу над Представничким домом САД и обец́али да ц́е истражити Бајденову администрацију, оптужили су америчког председника за лицемерје.

(Тањуг Фото: Профимедиа) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

XОXО

12.01.2023 08:15

Америчког ЛИМЕНКА затворити да умре у решеткама вика на Трампа а лименко крши закон и устав то је демократија са којом се хвале ФУЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.01.2023 09:37

Није ваљда да се нервираш....па то је риалити....не ратују, тренутно,нигдје ...фали мало узбудљивих садржаја.....иста су то све говна.....

Name

Реxоxо

12.01.2023 09:42

Будалиш

Name

Србо

12.01.2023 08:37

Јесули пронашли документ да је син дотичног главни за шверц оружија Украјини што се сазнаје из више извора, кад креће Кракен мало жешће да лабораторије имају шта радити а и фармако мафија да буде запослена , баш ме занима шта човјек од 60 или 70 година размишља а има милијарде и хоће још, ја сматрам да схвата да му се ближи крај и хоће да све уништи и да свјет нестане или да је обични болесник којем нема лијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусти то орузје

12.01.2023 12:20

Биолоске лаборатотије су највеци проблем.

Name

Који човјек

12.01.2023 16:48

Од 70 година са милијардама, јел Путин? И хоће свијет да уништи

Name

Сава

14.01.2023 15:33

Србо, ти би све старије од 60 и 70 г. у крематоријум? Па има пуно способнијих и паметнијих оних од 60+ него оних од 30+ Никада не знаш када ти се ближи судњи час. Можда ће ти сутра неки доктор старији од 60г. спасити живот. Зато ти је боље, врати се крмцима и овцама и чобанском послу, није ни интернет, а ни висока политика за свакога. Фрула и овце, родно село, и уживај.

Name

"Поверљива Документа"

12.01.2023 09:18

Као и до сада, на њима је опет нека завјера против остатка Свијета ! Коме "Викиликс" није отворио очи, никада нико неће отворити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЧЕКИВАНО

12.01.2023 10:31

Преваром дошао на власт,поремећени кретен,који није свјестан је ли дошао,или је пошао,а идиоти врше претрес приватног посједа,Доналда Трампа!!!Ништа чудно у америчком не демократском систему... Треба ли сад Трамп тужити државу???Наравно да,ДА.Треба ли осудити Бајдена,и његове помагаче?!ОБАВЕЗНООООООО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били Кид

12.01.2023 14:10

Било како било, немамо право да пљујемо по Америци. Показују да нико није изнад закона, па био то и предсједник УСА. Знаци постоје установе, и особе које су задузене да контролису свацији рад, и да на основу тога и реагују. Да ли се код нас то мозе оцекивати? Цисто сумњам, јер ми смо далеко од постовања свих закона и демократског понасања. Да ли це код нас, бар неко покусати да контролисе рад свих министарстава, и рад предсједника. Код нас не мозе, ни нормалан закон о поријеклу имовине да се усвоји. То нам све говори и о предсједнику и његовим намјерама. Све лопов до лопова, и нема краја у њиховој похлепи.

Name

Ре Биллy тхе Кид

12.01.2023 16:54

У праву си, у демократији постоје органи који код злоупотребе положаја постају активни, небитни о коме се ради. То су још 1776 увели, зато су и ратовали за независност против коруптног краља из Енглеске. А гдје смо ми били исте те године, или Русија или Европа? Ако је он "забрљао" долази сљедећи, нема доживотних владара, није то Русија.

Name

#ре били

12.01.2023 18:22

Наравно у Русији прије него што дођеш до Путина знају твој досије два три кољена уназад и све остале податке које треба да знају све јаке државе то раде имају своје системе заштите