Порука властима из Лопара: Нећемо рудник литијума

У организацији удружења “Еко пут” и општинске управе, у Лопарама је данас одржан округли сто, на коме су представници релевантних институција и еколошких покрета још једном јасно рекли НЕ рударењу литијума на Мајевици.

Република Српска 20.05.2024 | 19:02
Порука властима из Лопара: Нећемо рудник литијума

У сусрет сједници НСРС, која ће бити одржана у сриједу 22. маја, на којој ће посланици, између осталог, одлучивати и о питањима везаним за отварање рудника литијума на Мајевици, у Лопарама је данас одржан округли сто, на коме је још једном изражено противљење овом пројекту, који би, кажу стручњаци, могао да доведе до загађења и уништења природе огромних размјера.

“Заједно са локалним субјектима ми разговарамо о томе шта је до сада урађено у борби против идеје за отварање рудника литијума у Лопарама и о неким наредним корацима. Оно што је важно, видимо рјешеност свих еколошких активиста, народа и оптинске управе да се не дозволи отварање рудника литијума у Лопарама, јер би то било погубно по живот у овој локалној заједници”, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.

Он је подсјетио да ће посланици НС РС на сједници у сриједу расправљати о декларацији, коју је ова локална заједница упутила на разматрање. Додаје да је она настала као резултат револта грађана и грађанске иницијативе, те да је за њу прикупљено много више од неопходних 3000 потписа.

“Ми се надамо да ће посланици НСРС прихватити декларацију о противљењу отварања рудника литијума у Лопарама, а у односу на резултат те сједнице ми ћемо одлучити у ком правцу ћемо даље дјеловати, рекао је Савић.

“Округли сто организујемо у склопу кампање “Утицај рударењу литијума на животну средину и заједнице”, а надамо се да ће у сриједу народни посланици да гласају позитивно за декларацију која се противи отварању рудника, а ако на жалост не буду гласали  позитивно, онда ћемо ми наставити кампању умерену према републичким властима, према Министарству за енергетику и рударство и према Влади Републике Српске да узму у обзир јасно изражен став грађана и грађанки, рекла је Снежана Јагодић Вујић, предсједница Удружења “Еко пут” из Бијељине”

Представници УГ “Чувари Мајевице” упутили су овим поводом скупштинском Одбору за заштиту животне средине допис, у коме их подсјећају да је у просторном плану Републике Српске, који важи до 2025. године, планирано да планина Мајевица буде парк природе.

“Ми желимо да народни посланици буду упознати с’ тим јер је то битан законски и обавезујући акт, гдје у закону у члану 61, став 4 пише да када се неки ростор прогласи заштићеним подручјем, на том подручју не може да буде отворен рудник”, рекла је предсједница удружења Андријана Пекић.

Учесници округлог стола сагласни су око оцјене да би рударење литијума читавом овом крају донијело уништење животне средине и енорман раст броја обољелих од канцерогених болести, а када је у питању економска корист кажу да обични грађани од тога неби видјели ништа.

“Питање је коме би отишла та велика финансијска средства? -Да ли би од тога корист имали грађани или неко други, велико је питање. Историја рударења литијума и других критчних минералних сировина је показала да на крају ту бенефит ту имају само појединци, а да на жалост локачлно становништво има само штету”, рекла је Снежана Јагодић Вујић, предсједница Удружења “Еко пут” из Бијељине.

Начелник општине Лопаре, Радо Савић је рекао да је иницијатива, која се противи рударењу литијума на Мајевици, добила подршку од преко 100 интелектуалаца и познатих јавних личности, који су својим ауторитетом и потписима стали у одбрану овог краја од опасности која му пријети.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

+ × ÷ = ?

20.05.2024 19:35

Има ко хоце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.05.2024 10:04

За 18г свог терора над Лопарама назапшљавао је у општинску управу преко стотину својих, исто као да је општина његова очевина, његово имање, никад никакав конурср није био, само доводе и запошљавају. овакав терор једног човјека у лопарам је неподношљив.

Name

ипе

20.05.2024 19:48

Овако су и у Приједору "потписали " сви да неће,па ујутро багери са полицијом дошли.И дан данас копају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики штрумф

20.05.2024 20:59

Лопаре су нешто друго, а кад им се придруже Челић, Корај и остала села у околини биће хаоса

Name

Јоја

20.05.2024 20:55

А ста хоцете ... да сејете да се стоцарству посветите , воцарству хоцете пензије плате , ви то нецете 100% ко це се бавити са тим морас бити везан 24х СТА ВИ ЉУДИ ХОЦЕТЕ ?? Не знате ни сами . Је ли тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

20.05.2024 22:24

Не знаш ни ти шта си хтио рећи.

Name

Јово

20.05.2024 23:01

Мислим да ће барем 20-ак профитера имати велику корист од копања. То је довољно да се крене у авантуру.

Name

БАЊА ЛУКА

20.05.2024 22:20

ОВА БАНДА НА ВЛАСТИ ПРЕДВОЂЕНА НАЈВЕЋИМ БАНДИТОМ НА БАЛКАНУ ЈЕ ВЕЋ НЕКОМЕ ПРОДАЛА ПРАВА И НАРАВНО КАДА СЕ НАРОД ДИГНЕ ИДЕ ИСТИ СЦЕНАРИО КАО И ЗА КОНЦЕСИЈУ ЗА УГЉЕВИК, ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ НА ВРБАСУ .....ДА СЕ ЗАОКРУЖИ НА МИЛИЈАРДУ ДВИЈЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стевиц Димитрија

20.05.2024 23:07

Пуна подрска за Начелника Савића💪🙏 сви за Мајевицу❤️❤️❤️🍀

ОДГОВОРИТЕ