Погледајте шта је главни проблем грађана БиХ

Према резултатима анкете, готово трећина грађана БиХ из оба ентитета и сва три народа су у спонтаним одговорима готово једногласно навели да су економија, трошкови живота и високе цијене највећи проблем с којим је земља суочена, иако у јавном дискурсу често доминирају потпуно другачије теме, попут проблема преноса надлежности, улоге странаца у процесима одлучивања и сличне теме.

Република Српска 20.05.2024 | 23:03
Погледајте шта је главни проблем грађана БиХ

- Економија, незапосленост и корупција највећи су проблеми на које се у новој регионалној анкети, коју је по налогу америчког Међународног републиканског института (ИРИ) спровела агенција ИПСОС, жале грађани свих земаља западног Балкана.

Према резултатима анкете, готово трећина грађана БиХ из оба ентитета и сва три народа су у спонтаним одговорима готово једногласно навели да су економија, трошкови живота и високе цијене највећи проблем с којим је земља суочена, иако у јавном дискурсу често доминирају потпуно другачије теме, попут проблема преноса надлежности, улоге странаца у процесима одлучивања и сличне теме.

Према овој анкети, ниједна од тема које смо набројали није наведена као највећа пријетња за земљу.

Од осталих проблема с којима је БиХ суочена наведени су економија, корупција, политичке кризе, несигурност, криминал, сиромаштво, емиграција, неприступачност кредитима, здравство те унутрашњи конфликти, које је као највећи проблем навело два одсто грађана.

Готово 90 одсто грађана БиХ мисли да је корупција веома озбиљан или донекле озбиљан проблем.

Као извор корупције виде давање мита, дјеловање у властитом, а не у општем интересу, крађи и злоупотребама, те кориштење веза и познанстава, док правосудне институције и органи не дјелују.

Више од двије трећине грађана најмање повјерења има у политичке странке, док им вјерује тек 18 одсто грађана.

Нешто мало више грађана вјерује парламенту, њих тек 24 одсто, док велика већина осталих грађана нема повјерење у парламент.

Слично је и кад су у питању премијери, изборне комисије, предсједници и судови, којима вјерује мали број грађана БиХ.

Медијима вјерује отприлике половина грађана, а нешто мало више повјерења грађани имају у војску и вјерске институције.

Више од 60 одсто грађана БиХ сматра да су медији слободни, док их око трећина вјерује да медији нису слободни да извјештавају.

Највише повјерења међу грађанима има полиција, и то с позитивним одговором отприлике 75 одсто грађана.

Чак 65 одсто грађана БиХ подржава иницијативу "Отворени Балкан", али је њих само 26 одсто признало да знају шта ова иницијатива значи.

Само 24 одсто грађана БиХ вјерује да је у БиХ могућ нови рат, док их двије трећине не вјерује да је сукоб могућ.

Од грађана који вјерују да је сукоб могућ, њих нешто више од трећине вјерује да би узрок могла бити општа економска и политичка нестабилност, док их око 30 одсто вјерује да би сукоб могла изазвати друга етничка група.

Подсјећања ради, у дијелу овог истраживања већ смо објавили да подршка европским интеграцијама пада у Србији и у БиХ понајвише због песимизма међу Србима, који се види и по односу према рату у Украјини.

Наиме, према истраживању ИРИ-ја, чак половина грађана Србије сматра да је руска инвазија на Украјину оправдана или барем дјелимично оправдана.

У ИРИ-ју кажу да је велика забринутост у вези с корупцијом у складу с експертском анализом ИРИ-јеве Радне групе за западни Балкан, која је у јулу 2023. објавила серију од шест стајалишта о ефектима корупције и клептократије на демократски развој.

Како наводе, ово истраживање указује да и међународна заједница и регионалне владе морају уложити већи напор у рјешавању проблема на које се грађани највише жале.

"Стављање фокуса на потребе грађана, подстицање економског развоја и јачање демократских институција могу покренути западни Балкан ка одрживом миру, просперитету и интеграцији у евроатлантску заједницу", закључују они.

(Независне) Фото: ЖЕЉКА КНЕЖЕВИЋ/РИНГИЕР

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Дајте

20.05.2024 23:20

Људима добре плате да зиве достојно и никад не би било националних трзавица нит би се гледало ко је ко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2024 00:51

Па и нема проблема медју народом, него га створе политичари а неколицина глупана се накаци и то је то. У реалности 90% становништва је нормала док нас 10% будала и мрзитеља дрзи у оковима национализма. Свакако да је економија проблем само сто је ових 10% уништавају и краду

Name

Да нема странаца

21.05.2024 06:05

тек тад би видјели шта нам раде ,,ови наши,,

Name

Највеца корупција

21.05.2024 09:27

Је накарадни медјународни економски поредак у пракси закон правила и силе из цега све друго произилази, а унутар самих дрзава кмањини испиленој из тога гнијезда то саврсено одговара.

Name

ре

21.05.2024 11:52

👍.Управо тако.Национализам не пуни стомак,не плаћа струју,воду.....

Name

МеНАГЕР

20.05.2024 23:48

Нада умире задња А највеци проблем је сто је овде и нада умрла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незгодан

20.05.2024 23:51

Бар знамо да јос има нормалног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

21.05.2024 06:53

Сав народ на планети је исти, сви од крви и меса, Бог није дијелио народ по вјери неко вјерује у ово неко у оно,, то су дијдлили неки мицници, јер је најлаксе народ завадити на вјерској основи

Name

Саса

21.05.2024 00:15

А сејдиц/финци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

21.05.2024 05:10

Немогу се они одвојит од пара ПРОКЛЕТИ У ГРОБУ БИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.05.2024 05:55

Пишам се ја на ту вашу анкету. Анкета вам је по вашим жељама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л. Л.

21.05.2024 06:19

То им је проблем, а нико не излази на улице и не буни се. Како Французи, шта раде и како се боре. Ми, ништа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИЊЕ

21.05.2024 06:49

ТАКО ЈЕ ТО КАД ПОЛИТИЦКО САРАЈЕВО НАПРАВИ АНКЕТУ А КРАДУ НАСЕ НАДЛЕЗНОСТИ. ГОСПОДИН СПИРИЦ И РАДМАНОВИЦ И ГОСПЈА МАЈКИЦ ДУСАНКА И С ВУЛИЦ СУ БАЈВЕЦИ БОРЦИ ЗА СЛОБОДУ СРПСКОГ ЗИВЉА А НАЈАЦИ БОРАЦ ЈЕ ГОСПОДИН МИЛОРАД ДОДИК И ГОРИЦА КЦИ УЊЕГА КАО ПРЕЦЕДНИК ВУЦИЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.05.2024 11:50

Иронија?Или умоболник,похлепни?

Name

+

21.05.2024 06:52

Знамо ми да овдје има више нормалног Народа. Раде и боре се за живот. А лоповија, се гура у политици на највиша мијеста. Беспослани неспособни. НАРОД НА ИЗБОРИМА МОРА СПОСОБНЕ ОЛОВКОМ ИЗАБРАТИ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али и у цику

21.05.2024 10:16

Се завукли Лоповиии!!! Намјестају крадју избора! И такоо умрезени на свим нивоимаа харају! Потковании подмазанииии папциии прелетацииии кумовииии прљави приватници Киза Нистра 20 и 21 вијека! Пљацка стољеца

Name

Мицко

21.05.2024 10:59

Највеци проблем је нетрпељивост измедју ФБиХ и РС. Кад се то ријеси, за остало цемо лако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

21.05.2024 12:38

За мене је највећи проблем што од плате не могу да живим живот достојан човјека. А за ФБиХ и РС ме заболи лакат. Да имам могућности отишао бих тамо гдје је боље.

Name

Главни проблем је

21.05.2024 18:02

Трули наметнути систем са Запада. Одлике тога система су криминал, корупција, безакоње, манипулација, медијски мрак, друствене изопацености. Резултат тога је криминална мањина све богатија а обицним људима сто висе угрозавати уегзистенцију.

ОДГОВОРИТЕ