Српска признаје Шмита и спроводи његову одлуку

– Након што је Уставни суд БиХ крајем септембра прогласио неуставним Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти РС, Влада Републике Српске упутила је у Народну скупштину нови закон идентичног назива који је у складу са одлуком суда и тумачењем Кристијана Шмита да се питање „државне имовине“ мора ријешити на државном нивоу.

Република Српска 27.12.2022 | 11:34
Српска признаје Шмита и спроводи његову одлуку

Нови закон који је на дневном реду посебне сједнице НСРС има укупно седам чланова, што је за само два члана више од старог закона чије ступање на снагу је 12. априла ове године својим налогом забранио Кристијан Шмит.

Најинтересантнији је члан 2. новог закона који каже “Овај закон се НЕ ОДНОСИ на својину на непокретној имовини која је у јавним евиденцијама о непокретностима, за чије вођење и одржавање је надлежна Управа за геодетске и имовинско-правне послове РС (РУГИПП), до 31. децембра 1991. године била уписана као имовина са правом располагања или управљања бивше Социјалистичке Републике БиХ“.

У новом закону који је упућен пред народне посланике каже се да се „уписи непокретне имовине која је била уписана као имовина са правом располагања или управљања бивше СРБиХ у јавним евиденцијама о непокретностима за чије вођење и одржавање је надлежан РУГИПП, неће мијењати до доношења закона којим ће се регулисати својина на тој непокретној имовини.

За разлику од оспореног закона, овај закон не даје право власништва Републици Српској и другим субјектима јавне власти, већ каже да поменутом имовином бивше СРБиХ управља Република Српска или други субјекат јавне власти којег одређује Влада Републике Српске.

Према тумачењу правника одлично упућеног у ову проблематику који је инсистирао на анонимности, предложено законско рјешење представља потпуно атерирање власти у РС у односу на ранији тврдокорни став да је предметна имовина власништво ентитета, односно Републике Српске.

„Оспореним законом покушано је успостављање правног основа да се сва непокретна „државна имовина“ правно евидентира као имовина Републике Српске, као и да се право власништва на некретнинама које су „државно власништво“ бивше СРБиХ пренесе на Републику Српску и остале субјекте јавних власти. Новим законом се прво експлицитно каже да он не односи на ту имовину, а затим и да се статус те „имовине СРБиХ“ неће мијењати до доношења закона којим ће се регулисати својина на тој непокретној имовини“, објашњавају саговорник ЦАПИТАЛ-а.

Он објашњава да је Уставни суд БиХ континуирано истицао да се питање „државне имовине“ мора ријешити на државном нивоу, истичући да се из одредби новог закона може закључити да Република Српска пристаје да се то питање на том нивоу и ријеши, односно да Парламентарна скупштина БиХ донесе закон којим ће се регулисати питање „спорне“ имовине.

„То је супротно од ранијег тврдог става НСРС да би институције БиХ могле евентуално имати у власништву имовину која се користи превасходно за функције и овлаштења која Устав изричито даје нивоу БиХ и то уз претходну сагласност ентитета као њених државотворних елемената“, објашњава наш саговорник.

Он истиче да се образложење новог закона само у једном пасусу разликује од образложења закона који је проглашен неуставним.

„То је пасус који каже да се овим законом не регулише својина на непокретној имовини која је у јавним евиденцијама о непокретностима, за чије вођење и одржавање је надлежан РУГИПП, до 31. децембра 1991. године била уписана са правом располагања или управљања бивше СРБиХ“, прецизира наш саговорник.

(Цапитал) 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Скептик

27.12.2022 10:45

Није то ништа ново. Додик признаје Шмитове одлуке још од пре избора, када је Шмит наметнуо закон о финансирању тих избора. Зашто Додик тада није рекао да не признаје тај закон и зашто није донио одлуку да не изађе на изборе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

27.12.2022 11:37

Смит је Додику признао крадју реценицом о мањим неправилнстима,а цовјек покро богаоца,паметном доста.

Name

Wалтер

27.12.2022 10:49

Само Смит српску спасава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ,,,,,

27.12.2022 10:53

Сад ви млатите празну сламу, Додик вас је све заједно разбуцао,угасио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2022 12:19

Угасиће он и РС и ти ћеш и даље писати то што пишеш, нажалост.

Name

Едо

27.12.2022 10:55

Орао пао

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.12.2022 11:11

Бурле лазовцино издајницко

ОДГОВОРИТЕ
Name

геодез

27.12.2022 11:11

Значи шуме и сво пољопривредно земљиште; ливаде, пашњаци, њиве, воде су у надлештви БиХ и да ће се приходи делити ентитетима, а већина те непокретности је у РС. Овим је РС грдно осунећена/оштећена и новчано и површински, па ће имати површину 20- 30% од укупно БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

27.12.2022 11:15

Додик ће покушати да те непокретности прода прије укњижбе на БиХ, као што је доста продао и паре узео себи, већински дио.

Name

иргет

27.12.2022 11:17

Додик је продао и младе градјане иноземцима и они му доносе паре плаћајући храну и друго родбини која нема шта да једе.

Name

Ре

27.12.2022 11:20

Није то тако не паници,зна се ста припада држави а ста ентитету.

Name

Дамир

27.12.2022 12:23

Сарајево висе пара у ПДВ уплати НЕК цијела ерс па добијате пола то је ок шта ми можемо добити од те вашег банкрот ентитета

Name

ре геодез

27.12.2022 12:33

Цијела ПЦ је БиХ !!!!!

Name

Па да

27.12.2022 13:10

Све је то имовина БИХ и по Дејтонском споразуму јер не мијења пријасње одлуке и законе о томе, и то је само на располагању РС док се не одлуци другације, као сто је слуцај са непокретном имовином. Дејтонски споразум исто казе да се све мозе пребацит на БИХ уколико је то потребно, сутра се мозе укинут МУПРС и пребацит на дрзаву.

Name

Мислим

27.12.2022 11:29

У оваквим круговима коалициони партнери у моди је да деле кревет, јер сто веца перверзија веци успех, смит и бакинац су топла браца, то се знало само глуме и играју се који це вецу перверзију у гацицама извести

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.12.2022 11:32

Не заборави преваранту Њемачки за народ опљачкани и жељног свега у РС, бурлин хаос је стални криминал и стално је присутан са булом криминалцем у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.12.2022 11:34

РС нема никакво власништво. Сва јавна добра су власништво БиХ. Ентитети су ниже административна јединица у БиХ које само управљају добрима унутар своје административне јединице уколико то не треба држави. Све у ентитетима, кантонима или општинама је државно само те јединице управљају тим добром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.12.2022 14:34

Свака част на разумном коментару. Након распада бивше нам државе као наследник се помињала само БиХ, нико никад и нигдје није поменуо ниже територијалне јединице ФБиХ и РС.

Name

Зоx

27.12.2022 12:32

Хебо ли вам Шмит мртву мамицу у уста лажљива. Како можете бити толика говна и олош од новинара да само износите неистине багро једна бјелосвјетска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2022 14:22

Иди под хитно доктору!!!!

Name

дрзавна имовина

27.12.2022 12:49

и??? ста није јасно...мислим да сам назив све говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

27.12.2022 16:21

Шмит је лијевчанин. Можда чак и милион родјак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност!

27.12.2022 19:01

Е нема Милораду да оцјпи РС од БиХ и да је присвоји себи лицно. Неће моћи откачити свој дијо судија да служе лицно њему. Нити створити пара војску своју а доста му бивши један судија/ потковани нема одвајања и стварања свога суда. Зна Милорад сто хоце да се одвоји јер би му било лакше манипулирати српским народом..Било би кадија те тузи кадица те суди. Нема тога дивљацења његовог мора се уклапати и прилагодјавати ЕУ прописима и законима. Признат земљу у којој живи и ако је неволи из приватних разлога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.12.2022 19:54

Ко га признаје а ко не, није ствар у томе, него је ствар у томе, да је цовек илегалац, самопрогласени тз високи. Без одлуке УН, он је само циновник, сто преставља Немацку, јер Немци хоце тако.Као и ко зна колико других изасланика имају, ко зна које дрзаве у Дејтонки. Надам се, да свак плаца свог преставника, и да нису на грбаци прорацуна Дејтонке.

ОДГОВОРИТЕ