Srpska priznaje Šmita i sprovodi njegovu odluku

– Nakon što je Ustavni sud BiH krajem septembra proglasio neustavnim Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS, Vlada Republike Srpske uputila je u Narodnu skupštinu novi zakon identičnog naziva koji je u skladu sa odlukom suda i tumačenjem Kristijana Šmita da se pitanje „državne imovine“ mora riješiti na državnom nivou.

Republika Srpska 27.12.2022 | 11:34
Srpska priznaje Šmita i sprovodi njegovu odluku

Novi zakon koji je na dnevnom redu posebne sjednice NSRS ima ukupno sedam članova, što je za samo dva člana više od starog zakona čije stupanje na snagu je 12. aprila ove godine svojim nalogom zabranio Kristijan Šmit.

Najinteresantniji je član 2. novog zakona koji kaže “Ovaj zakon se NE ODNOSI na svojinu na nepokretnoj imovini koja je u javnim evidencijama o nepokretnostima, za čije vođenje i održavanje je nadležna Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIPP), do 31. decembra 1991. godine bila upisana kao imovina sa pravom raspolaganja ili upravljanja bivše Socijalističke Republike BiH“.

U novom zakonu koji je upućen pred narodne poslanike kaže se da se „upisi nepokretne imovine koja je bila upisana kao imovina sa pravom raspolaganja ili upravljanja bivše SRBiH u javnim evidencijama o nepokretnostima za čije vođenje i održavanje je nadležan RUGIPP, neće mijenjati do donošenja zakona kojim će se regulisati svojina na toj nepokretnoj imovini.

Za razliku od osporenog zakona, ovaj zakon ne daje pravo vlasništva Republici Srpskoj i drugim subjektima javne vlasti, već kaže da pomenutom imovinom bivše SRBiH upravlja Republika Srpska ili drugi subjekat javne vlasti kojeg određuje Vlada Republike Srpske.

Prema tumačenju pravnika odlično upućenog u ovu problematiku koji je insistirao na anonimnosti, predloženo zakonsko rješenje predstavlja potpuno ateriranje vlasti u RS u odnosu na raniji tvrdokorni stav da je predmetna imovina vlasništvo entiteta, odnosno Republike Srpske.

„Osporenim zakonom pokušano je uspostavljanje pravnog osnova da se sva nepokretna „državna imovina“ pravno evidentira kao imovina Republike Srpske, kao i da se pravo vlasništva na nekretninama koje su „državno vlasništvo“ bivše SRBiH prenese na Republiku Srpsku i ostale subjekte javnih vlasti. Novim zakonom se prvo eksplicitno kaže da on ne odnosi na tu imovinu, a zatim i da se status te „imovine SRBiH“ neće mijenjati do donošenja zakona kojim će se regulisati svojina na toj nepokretnoj imovini“, objašnjavaju sagovornik CAPITAL-a.

On objašnjava da je Ustavni sud BiH kontinuirano isticao da se pitanje „državne imovine“ mora riješiti na državnom nivou, ističući da se iz odredbi novog zakona može zaključiti da Republika Srpska pristaje da se to pitanje na tom nivou i riješi, odnosno da Parlamentarna skupština BiH donese zakon kojim će se regulisati pitanje „sporne“ imovine.

„To je suprotno od ranijeg tvrdog stava NSRS da bi institucije BiH mogle eventualno imati u vlasništvu imovinu koja se koristi prevashodno za funkcije i ovlaštenja koja Ustav izričito daje nivou BiH i to uz prethodnu saglasnost entiteta kao njenih državotvornih elemenata“, objašnjava naš sagovornik.

On ističe da se obrazloženje novog zakona samo u jednom pasusu razlikuje od obrazloženja zakona koji je proglašen neustavnim.

„To je pasus koji kaže da se ovim zakonom ne reguliše svojina na nepokretnoj imovini koja je u javnim evidencijama o nepokretnostima, za čije vođenje i održavanje je nadležan RUGIPP, do 31. decembra 1991. godine bila upisana sa pravom raspolaganja ili upravljanja bivše SRBiH“, precizira naš sagovornik.

(Capital) 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Skeptik

27.12.2022 10:45

Nije to ništa novo. Dodik priznaje Šmitove odluke još od pre izbora, kada je Šmit nametnuo zakon o finansiranju tih izbora. Zašto Dodik tada nije rekao da ne priznaje taj zakon i zašto nije donio odluku da ne izađe na izbore???

ODGOVORITE
Name

Darko

27.12.2022 11:37

Smit je Dodiku priznao kradju recenicom o manjim nepravilnstima,a covjek pokro bogaoca,pametnom dosta.

Name

Walter

27.12.2022 10:49

Samo Smit srpsku spasava.

ODGOVORITE
Name

GTI,,,,,

27.12.2022 10:53

Sad vi mlatite praznu slamu, Dodik vas je sve zajedno razbucao,ugasio

ODGOVORITE
Name

Ре

27.12.2022 12:19

Угасиће он и РС и ти ћеш и даље писати то што пишеш, нажалост.

Name

Edo

27.12.2022 10:55

Orao pao

ODGOVORITE
Name

BL

27.12.2022 11:11

Burle lazovcino izdajnicko

ODGOVORITE
Name

geodez

27.12.2022 11:11

Znači šume i svo poljoprivredno zemljište; livade, pašnjaci, njive, vode su u nadleštvi BiH i da će se prihodi deliti entitetima, a većina te nepokretnosti je u RS. Ovim je RS grdno osunećena/oštećena i novčano i površinski, pa će imati površinu 20- 30% od ukupno BiH.

ODGOVORITE
Name

duduk

27.12.2022 11:15

Dodik će pokušati da te nepokretnosti proda prije uknjižbe na BiH, kao što je dosta prodao i pare uzeo sebi, većinski dio.

Name

irget

27.12.2022 11:17

Dodik je prodao i mlade gradjane inozemcima i oni mu donose pare plaćajući hranu i drugo rodbini koja nema šta da jede.

Name

Re

27.12.2022 11:20

Nije to tako ne panici,zna se sta pripada državi a sta entitetu.

Name

Damir

27.12.2022 12:23

Sarajevo vise para u PDV uplati NEK cijela ers pa dobijate pola to je ok šta mi možemo dobiti od te vašeg bankrot entiteta

Name

re geodez

27.12.2022 12:33

Cijela PC je BiH !!!!!

Name

Pa da

27.12.2022 13:10

Sve je to imovina BIH i po Dejtonskom sporazumu jer ne mijenja prijasnje odluke i zakone o tome, i to je samo na raspolaganju RS dok se ne odluci drugacije, kao sto je slucaj sa nepokretnom imovinom. Dejtonski sporazum isto kaze da se sve moze prebacit na BIH ukoliko je to potrebno, sutra se moze ukinut MUPRS i prebacit na drzavu.

Name

Mislim

27.12.2022 11:29

U ovakvim krugovima koalicioni partneri u modi je da dele krevet, jer sto veca perverzija veci uspeh, smit i bakinac su topla braca, to se znalo samo glume i igraju se koji ce vecu perverziju u gacicama izvesti

ODGOVORITE
Name

re

27.12.2022 11:32

Ne zaboravi prevarantu Njemački za narod opljačkani i željnog svega u RS, burlin haos je stalni kriminal i stalno je prisutan sa bulom kriminalcem u RS.

ODGOVORITE
Name

Milan

27.12.2022 11:34

RS nema nikakvo vlasništvo. Sva javna dobra su vlasništvo BiH. Entiteti su niže administrativna jedinica u BiH koje samo upravljaju dobrima unutar svoje administrativne jedinice ukoliko to ne treba državi. Sve u entitetima, kantonima ili opštinama je državno samo te jedinice upravljaju tim dobrom.

ODGOVORITE
Name

re

27.12.2022 14:34

Svaka čast na razumnom komentaru. Nakon raspada bivše nam države kao naslednik se pominjala samo BiH, niko nikad i nigdje nije pomenuo niže teritorijalne jedinice FBiH i RS.

Name

Zox

27.12.2022 12:32

Hebo li vam Šmit mrtvu mamicu u usta lažljiva. Kako možete biti tolika govna i ološ od novinara da samo iznosite neistine bagro jedna bjelosvjetska.

ODGOVORITE
Name

Re

27.12.2022 14:22

Idi pod hitno doktoru!!!!

Name

drzavna imovina

27.12.2022 12:49

i??? sta nije jasno...mislim da sam naziv sve govori.

ODGOVORITE
Name

Branci

27.12.2022 16:21

Šmit je lijevčanin. Možda čak i milion rodjak.

ODGOVORITE
Name

Realnost!

27.12.2022 19:01

E nema Miloradu da ocjpi RS od BiH i da je prisvoji sebi licno. Neće moći otkačiti svoj dijo sudija da služe licno njemu. Niti stvoriti para vojsku svoju a dosta mu bivši jedan sudija/ potkovani nema odvajanja i stvaranja svoga suda. Zna Milorad sto hoce da se odvoji jer bi mu bilo lakše manipulirati srpskim narodom..Bilo bi kadija te tuzi kadica te sudi. Nema toga divljacenja njegovog mora se uklapati i prilagodjavati EU propisima i zakonima. Priznat zemlju u kojoj živi i ako je nevoli iz privatnih razloga.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

27.12.2022 19:54

Ko ga priznaje a ko ne, nije stvar u tome, nego je stvar u tome, da je covek ilegalac, samoproglaseni tz visoki. Bez odluke UN, on je samo cinovnik, sto prestavlja Nemacku, jer Nemci hoce tako.Kao i ko zna koliko drugih izaslanika imaju, ko zna koje drzave u Dejtonki. Nadam se, da svak placa svog prestavnika, i da nisu na grbaci proracuna Dejtonke.

ODGOVORITE