"Молим ЕУ да помогне да Дејан Пантић буде пуштен"

- Премијерка Ана Брнабић позвала је данас ЕУ да помогне да Дејан Пантић буде пуштен из притвора наводецхи да је "грожена оним што му се дешава".

Србија 13.12.2022 | 13:29
"Молим ЕУ да помогне да Дејан Пантић буде пуштен"

Она је одговарајући на питања новинара након скупа у организацији Америчке привредне коморе у Србији подсетила да је у последње време било више таквих хапшења невиних људи и оценила да је криза у покрајини изазвана да би Аљбин Курти вршио притисак на Београд. 

Према њеним реццима, на Косову и Метохији све би било другачије да је примењен Бриселски спразум, јер би ситуација била стабилнија и мирнија, разговори са Приштином би били настављени, а Срби би се вратили у приштинске институције. 

"Нејасна ми је ситуација, због тога што је решење једноставно, примените Бриселски споразум и све ће се втатити у нормалност", казала  је премијерка.

Она је упозорила да криза на КиМ може да угрози све што је Србија радила и постигла од 2013. године, високу стопу страних инвестиција, ниску стопу незапослености, раст плата и пензија и велике инфраструктиурне пројекте. 

"Ми имамо толико тога да изгубимо, али је тешко када с друге стране имате некога ко нема шта да изгуби. Мислим да Курти изазива сукобе да Албанци не би питали зашто код њих не расту плате и зашто је то једина територија у Европи где су рестрикције струје почеле у августу", рекла је Брнабић.

Додала је да је плаши то што Курти  нема шта да изгуби и оценила да је притисак на власт у Београду толико велики зато што сви знају колико ми имамо да изгубимо. 

Она је нагласила да упркос томе постоји црвена линија испод које Београд неће ићи, а то су безбедност и животи Срба на КиМ.

"Молим Кфор и Еулекс да раде свој посао, јер га сада не раде. Ми ћемо дати све од себе да сачувамо мир", рекла је премијерка и позвала још једном међународну заједницу да се Бриселски споразум примени како би се ситуација смирила, а политички представници Срба вратили у институције КиМ. 

Брнабић је рекла да не може да позове Србе да уклоне барикаде са севера Косова и Метохије ако наоружани специјалци упадају у вртиће њихове деце.

"Како ја да кажем Србима на барикадама из удобности Београда  да буду стрпљиви и толерантни? Како кад они одведу децу у вртић и тамо им упадну наоружани специјалци РОСУ? Да вам нису безбедна деца у вртићу да ли бисте били на барикадама", упитала је премијерка одговарајући на питање да ли ће позвати Србе да уклоне барикаде.

Брнабић је приметила да међународна заједница чује Србе само када су на барикадама, иначе се не осврће на њихове проблеме.

"Брисел нас и Приштину позива на деескалацију, али шта смо ми урадили за ексалацију? Да ли је било реакције ЕУ на кршење свих споразума, на хапшење Срба, на упад РОСУ у вртић. Не. Кад су Срби на барикадама они су забринути за мир и безбедност. Па како нисте били забринути претходних 12 дана?", упитала је премијерка.

 Нагласила је да мисли да је то што Куррти ради подједнако погубно и за Албанце. 

"Мислим да тамо треба да постоји стабилност која ће им обезбедити радна места. Јер, кад неко има перапективу не жели да иде у рат. Замислите да је Кути прихватио да у ова тешка времена сарађујемо у сектору енергетике колико би нам свима било лакше. Али не, Кутри то не жели", закључила је Брнабић .

Она је навела да постоје велика неслагања са САД у вези са питањем КиМ, али је додала да је сарадња са америчком страном боља него икада у последњих 30 година и да је захваљујући томе нађено решење за регистарске таблице и личне карте.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БЛ

13.12.2022 12:54

Ста је сад то,јели то висе није" Косово је срце Србије",знаци висе није јер ви немозете да интервенисете у другој држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бета 2

13.12.2022 14:15

Управо тако. Ста ради паравојна Росу на Косову? На то питање треба Брнабиц да одговори!

Name

Ре

13.12.2022 14:21

РОСУје спец.јефиница Републике Косово и могу да иду гдје год хоце по својој дрзави.Пустите ви ту прицу Сјевер Косова,пази добро има и Сјевер Србије

Name

#

13.12.2022 15:00

Питај амере и нато

Name

300

13.12.2022 21:33

300 српских чланова полиције је напустило дужност, сад мора неко други да обавља ту дужност. Зато долазе они на сјевер, зар не,. Изгледа да је то неко намјестио, наредио да они напусте полицију да би сад ово овако испало.

Name

Ат

13.12.2022 14:40

Не знам да ли српски народ стварно искрено мисли да це мирним путем вратит Косово у састав Србије, ако стварно мисли немам ријеци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

13.12.2022 15:27

Србија је спала да моли да се неко од Срба заштити. Крај приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

13.12.2022 16:43

Зар нецес Русију молити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајде, моли

13.12.2022 21:36

Да се оних 300 полицајаца врате на дужност. То је њихова држава којој су они служили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

14.12.2022 10:04

Да би им се постепено у кидала људска права да уче из уџбеника написаних на албанском, да забораве свој народ да их потпуно албанизују и шта су онда те политике су ми познате и у јужној Кореји гдје је приличан број корејанаца покатоличен