"Не терену имамо тешку борбу нашег народа за опстанак на својим огњиштима"

Председник Србије Александар Вучић говори о тренутним дешавањима на тзв. Косову.

Србија 11.12.2022 | 19:58
"Не терену имамо тешку борбу нашег народа за опстанак на својим огњиштима"

Вучић је истакао да се тренутно догађа оно што се најавило већ јуче и претходних дана и недеља.

"Најпре с тог међународног аспекта, у ком имате директних фалсификата, огољених лажи о стању на терену. На терену имамо тешку борбу једног народа за опстанак на својим огњиштима", рекао је Вучић.
 
Он је поновио да "косовска полиција" нема никакво право да буде на северу Косова и Метохије, већ то мора бити Директорат Север.
 
"Данас су упадали са специјалним јединицама. Из међународне заједнице се праве да то нису видели", казао је он.

Како је навео, ради се о "завршавању са српским проблемом на Косову и Метохији" и оптужио део међународне заједнице да у томе учествује.

"Реч је о покушају завршавања са српским проблемом на КиМ у коме учествују Курти, приштинске власти и добар део међународне заједнице. Господин Пантић је најбољи пример. Видео надзор је потврдио да ништа није урадио испред своје куће, онда су рекли да је то урадио у Лепосавићу, и то пре годину дана. Човек је срчани болесник, који је недавно имао операцију, а породицу му нису обавестили ни где је ни како је".

Како је казао разматрали ссу шта нам је чинити.

"Важно нам је да позовемо и Албанце и Србе на очување мира".

Како је навео, Американци траже уклањање барикада.

"Одлично сам разумео ту поруку и очекивао сам је, иако сам разочаран. Имају своје чедо и чувају га. Албанско дете су направили пре 20 и нешто година и завршили пре 14 година. Кажу да су барикаде проблем. Оне не ограничавају кретање ниједног Албанца. То је протест".

"Имам питање за наше америчке партнере: Које споразуме поштује Приштина и које поштују Американци".

Истакао је д је наше да позивамо на мир и да нико ни случајно не дира Кфор и Еулекс, али и да позивамо на пуштање на слободу невиних људи.

"Сада не смеју да га пусте на слободу јер је јасно да су га потпуно невиног ухапсили. Шта су они радили на северу? По ком правном акту", питао је Вучић.

Он је рекао да имамо информације из КФОР-а да Албанци неће предузимате насилне акције против демонстраната.

"Издао сам најважнија наређења и Савет за националну безбедност их је прихватио. Поносан сам на наше војнике и полицајце. Никада нисмо имали овакво расположење људи да се ставве на располагање својој отаџбини. Поносам сам на све војнике и полицајце. Пре него што било какво наређење добију, милион пута ћемо пре тога покушати да сачувамо мир и сигурност за све наше грађане", казао је председник Србије.

Председник је казао да Срби на тзв. Косову морају да верују КФОР-у.

"Надамо се да ће гарантовати безбедност Србима. Уколико то не буде случај, одмах ће нам бити све јасно", рекао је Вучић.

Још једном је нагласио да су за нас ово драматични дани за које немамо никакву кривицу.

"Савест нам је чиста. Везане су нам руке, али и када смо тако дотерани у ћошак, морате да се борите. Моја порука народу је да поштују ЕУЛЕКС и КФОР и да не дозволе да буду испровоцирани" казао је Вучић.

Председник Србије обавестио је и да 17. децембра долазе међународни партнери, а до тада морамо на сваки начин покушати да сачувамо мир.

Како је рекао, није сигуран да су на западу срећни због Куртијевог понашања, али да могу да га натерају да се понаша пристојно и у складу са нормама међународног права.

"Позивам људе да верују свом руководству. Знамо добро шта радимо и бринемо о нашим људима на Косову и Метохији, али и о сваком грађанину ове земље. Моја порука народу на КиМ је да нема предаје и ми смо уз вас", рекао је Вучић.

(Б92 Фото: Принтскрин) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зајебант

11.12.2022 19:04

У бој, за народ свој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

11.12.2022 20:01

Оног дана када су се срби повукли из институција те полиција престала да обавља свој посао ово је било за очекивати.Ово се зове,, паде" сјевер косова без испаљеног метка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

12.12.2022 00:55

Како сацувати мир, кад је цијли свијет уз Куртија, а циљ свега је русење Србије

Name

Митар

12.12.2022 03:14

Боље мирно него уз зртве срби су кроз историју увијек гинули . Ако мора пасти боје да падне без зртава .

Name

Паук

11.12.2022 21:47

А што се мора мора се, кад престане дипломатија почиње говор оружја, и поред све добре воље српског народа да се сачува какав такав,,мир,, али изгледа да је Запад ријешио да направи нови рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2022 21:58

Није ово борба за опстанак народа на својим огњиштима, већ за РС од ЗСО на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

11.12.2022 22:11

Сами сте криви сто је народ у овој ситуацији. Нису требали напустати органе власти и полицију, овако албанци раде ста зеле. Глас срба се требао и морао цути из институција на косову а не из београда

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

11.12.2022 22:48

Макар једно верујем, добро знају сто раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

12.12.2022 03:04

Миротворац

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

12.12.2022 08:17

Пресели браћу у РС јер је ионако празна као и 90% српских села. Држава Србија се празни и пропада, а политика напухава проблем којег нема. Војничка чизма српска неће на Косово док је Америке, а видјет ћемо ко це дуже издржати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Издрзат це

12.12.2022 13:19

Ција је то вјековна тековина. Ваљда је то јасно.

Name

Охрид

12.12.2022 19:06

Теску борбу насег народа слусас ли ти себе ста причаш .Човјече посаљи војску и полицију и рјеси проблем.са говнима за вијек вјекова са њима кинески и берлински зид нема сарадње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косова

13.12.2022 01:07

Тако сте у хрватској обмањивали на тобозе угрозеност само како би напали и отели оно сто никад васе није ни било ми смо старосједиоци ИЛИРИ а ви марс у београски пасалук

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

14.12.2022 13:46

Како сте ви политичари паметни а народ вам бједа ,незнам кога ви штитите сви сте ви исти .

ОДГОВОРИТЕ