За УКР би најбоље било да је имала неутралан статус

"Велика грешка Украјине, која је предсобље Русије, била је интересовање за чланство у НАТО. Зеленски је Украјину подметнуо Западу и због свега се дешава све ово што је на сцени сада. За Украјину би најбоље било да је прихватила неутралан статус и тај статус би био одличан", сматра Јакшић. 

Република Српска 10.11.2022 | 21:48
За УКР би најбоље било да је имала неутралан статус

- Нема озбиљних покушаја да се рат у Украјини заврши и рјешење ће тешко бити постигнуто дипломатским путем, сматра спољнополитички аналитичар из Београда Бошко Јакшић.

Тренутно није јасно, каже Јакшић, о чему би могло да се преговара јер предсједник Украјине Володимир Зеленски тражи да се стање врати на вријеме прије 24. фебруара, односно да Русија врати територије које је припојила Руској Федерацији.

"Русија и предсједник Путин нису спремни да врате оно што су анектирали", истиче Јакшић у емисији "Мат" БН телевизије.

Зеленски, који драматично зависи од Запада није у позицији да диктира услове.

"Путинова позиција је далеко боље и он неће дозволити диктирање услова."

Руски предсједник је, објашњава Јакшић, још прије 15 година рекао да САД нису једина сила у свијету и да треба да разговарају са Русима на истој нози али је Америка то игнорисала. НАТО се ширио, а Русија је то гутала.

"Велика грешка Украјине, која је предсобље Русије, била је интересовање за чланство у НАТО. Зеленски је Украјину подметнуо Западу и због свега се дешава све ово што је на сцени сада. За Украјину би најбоље било да је прихватила неутралан статус и тај статус би био одличан", сматра Јакшић. 

Више нема напора за дипломатско рјешење сукоба, а сукоб не смије да се заврши поразом Русије или Украјине.

"Свако ће морати нешто да изгуби, а губици су већ превелики у људству и техници", јасан је Јакшић.

Сједињене Америчке Државе, додаје Јакшић, желе потврду доминације над Европом. Европска унија је значајан економски блок али не и геополитички фактор, закључује он.

Говорећи о актуелним питањима, Јакшић сматра да Косово треба пустити у УНЕСЦО, што би била најбоља могућа порука која би отворила врата и пут могућег рјешења кризе.

“Мислим да је реалистична јер спасава лице Србије и српских политичара који не морају формално да признају Косово. Тиме се проблем рјешава. Треба пусти Косово да уђе у УНЕСЦО. Ако уђе, они ће боље бринути о српским манастирима јер тако доказује своју државност и озбиљност државе”, истича Јакшић.

Коментаришући изборе за амерички Конгрес, Јакшић оцјењује да републиканци, који су у предности, неће бити спремни да наставе тако широкогрудо да дају новац Украјини као до сада.

“Ако се то догоди онда ће Европа уз уздах олакшања слиједити тај тренд. Онда би се све цинично завршило тако да Украјинци остају мање више препуштени себи и онда ће бити да се ратовало до посљедњег Украјинца, односно да су Запад и Руси ратовали до посљедњег Украјинца.

Као нови владар свијета, додаје, могла би да се појави Кина, која ће претећи САД. 

“Амерички предсједник тренутно има за ривале двојицу озбиљних државника, а то су предсједници Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг. Зато није јасно зашто Америка истовремено затеже односе са обојицом и гура у загрљај једног другом, умјесто да једног пацификује”, истакао је спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић у емисији МАТ БН телевизије. 

(БН Фото: БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

само тако

10.11.2022 21:05

"Путинова позиција је далеко боље и он неће дозволити диктирање услова." које су ове глупости, Путинова позиција је катастрофална, 40 дана назад скупио овце прогласио 4 територија Украјине прогласио Русијом, држи се за руке са челницима нових самопроглашених Руских територија и вице русија русија русија.Ниједну територију не држи у цјелости што је још горе ,данас његова војска напушта главни град једне од тих територија престаните људима писат бајке, Руси мјесецима нису ништа освојили,само су губили, па они у 250 дана рата нису помакли фронта који је на десет километара од Доњецка, "друга армија на свијету",комедија

ОДГОВОРИТЕ
Name

А за

10.11.2022 21:21

Русе да нису кретали у рат па сад се срамоте после 100000 погинyлих и рањених руса и бога питај колко украинаца плутеру коњино ста уради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бета 2

10.11.2022 21:35

Треба се подсјетити да је предсједник Путин велики политицар, али јос веци стратег и визионар. Европски политицару јос нису схватили са каквим цовјеком имају посла, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

србислава

11.11.2022 05:58

Да , тачно сте написали. Многи мисле да је само помјерање битно. А запад поново има жуту кућу ,али сад још перфидније. Шаљу тешко рањене по европи. А борба на економском пољу и ... Али нови светски поредак се ствара . Јакшић је аутошовиниста,другосрбијанац. Русиј је побједник у свему! Војна стратегија је наука. А иначе сви су као неки стручњаци ,аналитичари...Живјела Русија и ПРАВОСЛАВЉЕ!!!!

Name

Ма

10.11.2022 21:36

Одакле нам оволики аналитицари, и ко то све плаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајка за родољубиве

10.11.2022 21:49

Руска војска је изгледа добра само за параде. Од старе славе ништа не остаде. Могли би Украјинци ускоро под Москву приспјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комунистицко наслиједје

11.11.2022 06:40

Имали смо и ми седму силу, па је заврсило неславно

Name

ММ

10.11.2022 23:26

Путин хоце да дрзеве раде како он зели украјина није грузија сада је упао у говна из који се немозе извуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теорије

11.11.2022 04:36

Занимљиво,"Украјина је требала остати неутрална".Мени доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.11.2022 07:50

Да се Русије није мијесала у унутрасњу политику Украјине и да 2014 нису припојили Крим, Украјина би и била неутрална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Многима а не само

11.11.2022 11:07

Украјини.Свакоме је данас јасно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

11.11.2022 19:49

Ццццц,украјини НАТО ни нетреба..згазила је сама 2 војну силу света..а услове никада нису одређивали губитници,а руссија је овај рат изгубила на самом старту..кад су бежали од Кијева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелектус

12.11.2022 18:37

Мени смета сто тај аналитицар изоставља оно највазније: СССР се распада и поводом тога бива споразум потписан који гарантује Украјини да це га Русија, САД, ВБ, Њемацка и Француска бранити у слуцају неког напада, а заузврат Украјина СВОЈЕ атомско наорузање даје Русији, као и приступ Криму руској флоти. Сви се дрзе уговора осим Русије, јер по том уговору морају бранити Украјину од сваког агресора, па тиме и од Русије. И засто са Русијом преговарати када се не дрзи подписаних уговора? Схватам ја да се Русија кроз запад осјецала угрозено, али таквих има камаре по свијету и замислите кад би сви напали сусједне дрзаве, гдје би заврсили? Ту нема изговора, нити преговора!!!

ОДГОВОРИТЕ