Za UKR bi najbolje bilo da je imala neutralan status

"Velika greška Ukrajine, koja je predsoblje Rusije, bila je interesovanje za članstvo u NATO. Zelenski je Ukrajinu podmetnuo Zapadu i zbog svega se dešava sve ovo što je na sceni sada. Za Ukrajinu bi najbolje bilo da je prihvatila neutralan status i taj status bi bio odličan", smatra Jakšić. 

Republika Srpska 10.11.2022 | 21:48
Za UKR bi najbolje bilo da je imala neutralan status

- Nema ozbiljnih pokušaja da se rat u Ukrajini završi i rješenje će teško biti postignuto diplomatskim putem, smatra spoljnopolitički analitičar iz Beograda Boško Jakšić.

Trenutno nije jasno, kaže Jakšić, o čemu bi moglo da se pregovara jer predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski traži da se stanje vrati na vrijeme prije 24. februara, odnosno da Rusija vrati teritorije koje je pripojila Ruskoj Federaciji.

"Rusija i predsjednik Putin nisu spremni da vrate ono što su anektirali", ističe Jakšić u emisiji "Mat" BN televizije.

Zelenski, koji dramatično zavisi od Zapada nije u poziciji da diktira uslove.

"Putinova pozicija je daleko bolje i on neće dozvoliti diktiranje uslova."

Ruski predsjednik je, objašnjava Jakšić, još prije 15 godina rekao da SAD nisu jedina sila u svijetu i da treba da razgovaraju sa Rusima na istoj nozi ali je Amerika to ignorisala. NATO se širio, a Rusija je to gutala.

"Velika greška Ukrajine, koja je predsoblje Rusije, bila je interesovanje za članstvo u NATO. Zelenski je Ukrajinu podmetnuo Zapadu i zbog svega se dešava sve ovo što je na sceni sada. Za Ukrajinu bi najbolje bilo da je prihvatila neutralan status i taj status bi bio odličan", smatra Jakšić. 

Više nema napora za diplomatsko rješenje sukoba, a sukob ne smije da se završi porazom Rusije ili Ukrajine.

"Svako će morati nešto da izgubi, a gubici su već preveliki u ljudstvu i tehnici", jasan je Jakšić.

Sjedinjene Američke Države, dodaje Jakšić, žele potvrdu dominacije nad Evropom. Evropska unija je značajan ekonomski blok ali ne i geopolitički faktor, zaključuje on.

Govoreći o aktuelnim pitanjima, Jakšić smatra da Kosovo treba pustiti u UNESCO, što bi bila najbolja moguća poruka koja bi otvorila vrata i put mogućeg rješenja krize.

“Mislim da je realistična jer spasava lice Srbije i srpskih političara koji ne moraju formalno da priznaju Kosovo. Time se problem rješava. Treba pusti Kosovo da uđe u UNESCO. Ako uđe, oni će bolje brinuti o srpskim manastirima jer tako dokazuje svoju državnost i ozbiljnost države”, ističa Jakšić.

Komentarišući izbore za američki Kongres, Jakšić ocjenjuje da republikanci, koji su u prednosti, neće biti spremni da nastave tako širokogrudo da daju novac Ukrajini kao do sada.

“Ako se to dogodi onda će Evropa uz uzdah olakšanja slijediti taj trend. Onda bi se sve cinično završilo tako da Ukrajinci ostaju manje više prepušteni sebi i onda će biti da se ratovalo do posljednjeg Ukrajinca, odnosno da su Zapad i Rusi ratovali do posljednjeg Ukrajinca.

Kao novi vladar svijeta, dodaje, mogla bi da se pojavi Kina, koja će preteći SAD. 

“Američki predsjednik trenutno ima za rivale dvojicu ozbiljnih državnika, a to su predsjednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping. Zato nije jasno zašto Amerika istovremeno zateže odnose sa obojicom i gura u zagrljaj jednog drugom, umjesto da jednog pacifikuje”, istakao je spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić u emisiji MAT BN televizije. 

(BN Foto: BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

samo tako

10.11.2022 21:05

"Putinova pozicija je daleko bolje i on neće dozvoliti diktiranje uslova." koje su ove gluposti, Putinova pozicija je katastrofalna, 40 dana nazad skupio ovce proglasio 4 teritorija Ukrajine proglasio Rusijom, drži se za ruke sa čelnicima novih samoproglašenih Ruskih teritorija i vice rusija rusija rusija.Nijednu teritoriju ne drži u cjelosti što je još gore ,danas njegova vojska napušta glavni grad jedne od tih teritorija prestanite ljudima pisat bajke, Rusi mjesecima nisu ništa osvojili,samo su gubili, pa oni u 250 dana rata nisu pomakli fronta koji je na deset kilometara od Donjecka, "druga armija na svijetu",komedija

ODGOVORITE
Name

A za

10.11.2022 21:21

Ruse da nisu kretali u rat pa sad se sramote posle 100000 poginylih i ranjenih rusa i boga pitaj kolko ukrainaca pluteru konjino sta uradi

ODGOVORITE
Name

Beta 2

10.11.2022 21:35

Treba se podsjetiti da je predsjednik Putin veliki politicar, ali jos veci strateg i vizionar. Evropski politicaru jos nisu shvatili sa kakvim covjekom imaju posla, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

србислава

11.11.2022 05:58

Да , тачно сте написали. Многи мисле да је само помјерање битно. А запад поново има жуту кућу ,али сад још перфидније. Шаљу тешко рањене по европи. А борба на економском пољу и ... Али нови светски поредак се ствара . Јакшић је аутошовиниста,другосрбијанац. Русиј је побједник у свему! Војна стратегија је наука. А иначе сви су као неки стручњаци ,аналитичари...Живјела Русија и ПРАВОСЛАВЉЕ!!!!

Name

Ma

10.11.2022 21:36

Odakle nam ovoliki analiticari, i ko to sve placa

ODGOVORITE
Name

Bajka za rodoljubive

10.11.2022 21:49

Ruska vojska je izgleda dobra samo za parade. Od stare slave ništa ne ostade. Mogli bi Ukrajinci uskoro pod Moskvu prispjeti.

ODGOVORITE
Name

Komunisticko naslijedje

11.11.2022 06:40

Imali smo i mi sedmu silu, pa je zavrsilo neslavno

Name

MM

10.11.2022 23:26

Putin hoce da drzeve rade kako on zeli ukrajina nije gruzija sada je upao u govna iz koji se nemoze izvuci.

ODGOVORITE
Name

Teorije

11.11.2022 04:36

Zanimljivo,"Ukrajina je trebala ostati neutralna".Meni dosta.

ODGOVORITE
Name

BL

11.11.2022 07:50

Da se Rusije nije mijesala u unutrasnju politiku Ukrajine i da 2014 nisu pripojili Krim, Ukrajina bi i bila neutralna.

ODGOVORITE
Name

Mnogima a ne samo

11.11.2022 11:07

Ukrajini.Svakome je danas jasno.....

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

11.11.2022 19:49

Ccccc,ukrajini NATO ni netreba..zgazila je sama 2 vojnu silu sveta..a uslove nikada nisu određivali gubitnici,a russija je ovaj rat izgubila na samom startu..kad su bežali od Kijeva

ODGOVORITE
Name

Intelektus

12.11.2022 18:37

Meni smeta sto taj analiticar izostavlja ono najvaznije: SSSR se raspada i povodom toga biva sporazum potpisan koji garantuje Ukrajini da ce ga Rusija, SAD, VB, Njemacka i Francuska braniti u slucaju nekog napada, a zauzvrat Ukrajina SVOJE atomsko naoruzanje daje Rusiji, kao i pristup Krimu ruskoj floti. Svi se drze ugovora osim Rusije, jer po tom ugovoru moraju braniti Ukrajinu od svakog agresora, pa time i od Rusije. I zasto sa Rusijom pregovarati kada se ne drzi podpisanih ugovora? Shvatam ja da se Rusija kroz zapad osjecala ugrozeno, ali takvih ima kamare po svijetu i zamislite kad bi svi napali susjedne drzave, gdje bi zavrsili? Tu nema izgovora, niti pregovora!!!

ODGOVORITE