Какву храну једемо, често се поставља питање?!

Какву храну једемо, питање је које се поставља након све чешћих обавјештења о повлачењу прехрамбених производа с полица. Пестициди, адитиви, паразити, бектерије, честице стакла, бројни су разлози, са којима расте и неповјерење у исправност свега што нам је трпези.

Република Српска 26.05.2024 | 20:28
Какву храну једемо, често се поставља питање?!

Воће, поврће, месо, млијечни, сухомесатни производи, кондикторски производи – нема правила шта се може наћи на листи производа које треба повући са тржишта, како би се заштитило здравље људи. Пестициди, паразити, бактерије, разне недозвољене супстанце, пале аларм за узбуну.

Здрава храна је императив и нешто што потрошачи цијене. Пољопривредни произвођачи који се годинама баве узгојем поврћа и воћа кажу да није лак рад на земљи, али да се труде да очувају квалитет својих производа.  
                                                                
“Ја извозим задњих 15, 20 година за Словенију, Чешку, никад нисам имао проблеме  у том дијелу да се нешто нађе у пестицидима или нешто слично. Они имају процедуре, ми се придржавамо колико морамо. Сваке године имамо забрану неких хебрицида, пестицида. Ми имамо проблем у будућности како ћемо произвести све ако се будемо држали тога”, каже Раде Јовичевић, повртар из Трњака код Бијељине.
                                                                                             
Произвођачи који углавном имају породичну производњу и не тако велико тржиште истичу да је за њих здрава храна питање части и људскости.

“Ако вам кажем да овдје бербу спроводим ја, моја мајка, неке моје родице, породично имам раднике овдје и сад би ја требало да доведем ту свој ужи круг породице да беремо и да сад њима можда кажем немојте јести, то је тешко. Друга ствар, ја имам троје мале дјеце, овдје проводе вријеме са мном, дјецу не могу сачувати да не черупкају ове трешње да их једу са гране”, каже Чедомир Радовановић, произвођач трешње у Великој Обарској код Бијељине.

Исправност хране је императив, а велику улогу у том ланцу имају инспекцијске контроле.

“Морам рећи да смо ми у овој години у различитим сегментима контроле хране узели преко 1.500 узорака различитих врста прегхрамбених намирница и у свега неких 15-ак случајева су утврђене неправилности. Кад причамо о увозним производима најчешће је било ријеч о воћу и поврћу гдје је утврђен повећан ниво пестоицода изнад дозвољених вриједности”, каже Душанка Николић, портпарол Републичке инспекције.

Из Агенције за безбједност хране БиХ истичу да грађани конзумирају приближно једнаку храну, као и грађани у региону и Југоисточној Европи. У БиХ је тренутно на снази око 170 прописа о храни, а као земља која тежи ка чланству у ЕУ мора усклађивати законодавство и у овој области са европским. Усклађивања су потребна, наводе из Агенције, посебно у погледу службених контрола, здравља животиња, здравља биља, а потребно је ојачати административне капацитете лабараторија.    

(БН) Фото:

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цазин цх

26.05.2024 20:45

Ова власт нас трује са својом политиком и само нас завадају али Фала Богу не успјева им јос нам увозе све сто је не квалитетно и покварено и стим нас струју народе добро отворите оци ста купујете домаце је закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

26.05.2024 21:07

Инспектори за храну ниста не раде. Приватници цланови снсд могу да нам глисте продају у храни, нико их не контролисе нити казнхава. Провјерите. Да видимо извјестаје ко је контролисан. Нико .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда Ставра

26.05.2024 21:30

Здраво је само оно што сам произведем. Не купујем ни на пијаци нити у маркету. Све је затровано. А ови наводни произвођачи који се куну у дјецу да не прскају, за себе и своју породицу имају одвојену парцелу коју не запрашују. Оно за тржиште се прска без граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.05.2024 05:35

Инспектори додју утму свој хонорар напису записник и то је то.Кога је то брига ста народ једе.Ово знам и не писем из пакости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

27.05.2024 08:21

Такву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.05.2024 08:51

Ово су теме о којима треба сваки дан говорити.Од хране се зиви .Многи се хране политиком и узивају у томе.Кад су ове теме нема коментара а кад су моцници у питању гори портал.То смо ми.Треба нас тровати до те мјере да нас све унисте.Они се богате док је болестан народ патолоски заљубљен у њих и њихово добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

27.05.2024 08:56

ОТИДИТЕ СНИМИТЕ У ЛАКТАСЕ У ФИРМУ КОЈА УВОЗИ МЕСО ..ТУ ИМАТЕ СТО ДА ВИДИТЕ..ХОРОР ОД МЕСА .1КГ КОБАСИЦА 3.КМ.. ФУЈ...СРЕТАН САМ СТО ПЛАЦА. У ДЕ 15 ЕУР КИЛО КОБАСИЦА .

ОДГОВОРИТЕ