Kakvu hranu jedemo, često se postavlja pitanje?!

Kakvu hranu jedemo, pitanje je koje se postavlja nakon sve češćih obavještenja o povlačenju prehrambenih proizvoda s polica. Pesticidi, aditivi, paraziti, bekterije, čestice stakla, brojni su razlozi, sa kojima raste i nepovjerenje u ispravnost svega što nam je trpezi.

Republika Srpska 26.05.2024 | 20:28
Kakvu hranu jedemo, često se postavlja pitanje?!

Voće, povrće, meso, mliječni, suhomesatni proizvodi, kondiktorski proizvodi – nema pravila šta se može naći na listi proizvoda koje treba povući sa tržišta, kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Pesticidi, paraziti, bakterije, razne nedozvoljene supstance, pale alarm za uzbunu.

Zdrava hrana je imperativ i nešto što potrošači cijene. Poljoprivredni proizvođači koji se godinama bave uzgojem povrća i voća kažu da nije lak rad na zemlji, ali da se trude da očuvaju kvalitet svojih proizvoda.  
                                                                
“Ja izvozim zadnjih 15, 20 godina za Sloveniju, Češku, nikad nisam imao probleme  u tom dijelu da se nešto nađe u pesticidima ili nešto slično. Oni imaju procedure, mi se pridržavamo koliko moramo. Svake godine imamo zabranu nekih hebricida, pesticida. Mi imamo problem u budućnosti kako ćemo proizvesti sve ako se budemo držali toga”, kaže Rade Jovičević, povrtar iz Trnjaka kod Bijeljine.
                                                                                             
Proizvođači koji uglavnom imaju porodičnu proizvodnju i ne tako veliko tržište ističu da je za njih zdrava hrana pitanje časti i ljudskosti.

“Ako vam kažem da ovdje berbu sprovodim ja, moja majka, neke moje rodice, porodično imam radnike ovdje i sad bi ja trebalo da dovedem tu svoj uži krug porodice da beremo i da sad njima možda kažem nemojte jesti, to je teško. Druga stvar, ja imam troje male djece, ovdje provode vrijeme sa mnom, djecu ne mogu sačuvati da ne čerupkaju ove trešnje da ih jedu sa grane”, kaže Čedomir Radovanović, proizvođač trešnje u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine.

Ispravnost hrane je imperativ, a veliku ulogu u tom lancu imaju inspekcijske kontrole.

“Moram reći da smo mi u ovoj godini u različitim segmentima kontrole hrane uzeli preko 1.500 uzoraka različitih vrsta preghrambenih namirnica i u svega nekih 15-ak slučajeva su utvrđene nepravilnosti. Kad pričamo o uvoznim proizvodima najčešće je bilo riječ o voću i povrću gdje je utvrđen povećan nivo pestoicoda iznad dozvoljenih vrijednosti”, kaže Dušanka Nikolić, portparol Republičke inspekcije.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH ističu da građani konzumiraju približno jednaku hranu, kao i građani u regionu i Jugoistočnoj Evropi. U BiH je trenutno na snazi oko 170 propisa o hrani, a kao zemlja koja teži ka članstvu u EU mora usklađivati zakonodavstvo i u ovoj oblasti sa evropskim. Usklađivanja su potrebna, navode iz Agencije, posebno u pogledu službenih kontrola, zdravlja životinja, zdravlja bilja, a potrebno je ojačati administrativne kapacitete labaratorija.    

(BN) Foto:

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Cazin ch

26.05.2024 20:45

Ova vlast nas truje sa svojom politikom i samo nas zavadaju ali Fala Bogu ne uspjeva im jos nam uvoze sve sto je ne kvalitetno i pokvareno i stim nas struju narode dobro otvorite oci sta kupujete domace je zakon

ODGOVORITE
Name

Zna se

26.05.2024 21:07

Inspektori za hranu nista ne rade. Privatnici clanovi snsd mogu da nam gliste prodaju u hrani, niko ih ne kontrolise niti kaznhava. Provjerite. Da vidimo izvjestaje ko je kontrolisan. Niko .

ODGOVORITE
Name

Deda Stavra

26.05.2024 21:30

Zdravo je samo ono što sam proizvedem. Ne kupujem ni na pijaci niti u marketu. Sve je zatrovano. A ovi navodni proizvođači koji se kunu u djecu da ne prskaju, za sebe i svoju porodicu imaju odvojenu parcelu koju ne zaprašuju. Ono za tržište se prska bez granica.

ODGOVORITE
Name

borac

27.05.2024 05:35

Inspektori dodju utmu svoj honorar napisu zapisnik i to je to.Koga je to briga sta narod jede.Ovo znam i ne pisem iz pakosti.

ODGOVORITE
Name

Odgovor

27.05.2024 08:21

Takvu.

ODGOVORITE
Name

BOBA

27.05.2024 08:51

Ovo su teme o kojima treba svaki dan govoriti.Od hrane se zivi .Mnogi se hrane politikom i uzivaju u tome.Kad su ove teme nema komentara a kad su mocnici u pitanju gori portal.To smo mi.Treba nas trovati do te mjere da nas sve uniste.Oni se bogate dok je bolestan narod patoloski zaljubljen u njih i njihovo dobro.

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA MUNCHEN

27.05.2024 08:56

OTIDITE SNIMITE U LAKTASE U FIRMU KOJA UVOZI MESO ..TU IMATE STO DA VIDITE..HOROR OD MESA .1KG KOBASICA 3.KM.. FUJ...SRETAN SAM STO PLACA. U DE 15 EUR KILO KOBASICA .

ODGOVORITE