За резолуцију гласало 84, против 19, уздржано 68

- У Њујорку је данас почела седница Генералне скупштине Уједињених нација на којој ће се гласати о резолуцији о Сребреници, коју су предложиле Немачка и Руанда.

Свијет 23.05.2024 | 16:20
За резолуцију гласало 84, против 19, уздржано 68

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на Генералној скупштини УН, на којој се гласа о резолуцији о Сребреници, да је то високополитизована резолуција и позвао све земље чланице да не гласају.

"Зашто позивам све који се налазе у овој сали да гласају против резолуције - ово је високополитизована резолуција и ја бих поставио три питања на која нисмо чули адекватне одговоре од главних аутора ове резолуције, од Немачке", рекао је Вучић.

Он је запитао зашто се доноси ова резолуција.

"Под број један, говорили су о индивидуалној правној одговорности, помињући овде црногорске амандмане. И питам вас, ако је тако, зашто се ова резолуција уопште и доноси? Зато када је реч о индивидуалној правној одговорности, она је већ урађена, испоручена кроз оптужнице, кроз пресуде и сви ти људи који су били оптужени, они су већ и осуђени и осуђени на затворске казне. Нема никаквих појединачних имена у овој резолуцији, то се уопште и не помиње", поручио је Вучић.

Запитао је зашто се уопште доноси резолуција ако је УН већ донела  резолуцију 2015. године у вези са геноцидом широм света.

"Зашто само овај случај, зашто само овај пример?", запитао је Вучић.

Он је рекао на почетку свог говора да му је тешко да говори после представника Немачке.

"Говорити против резолуције није лако из неколико разлога. Без обзира шта ви урадите, велики и моћни, они који су овде доминантни и у медијима, оптужиће вас за тешки злочин који се заиста десио у Сребреници, у ситуацији где је сва морална правда у њиховим рукама. Они ће да вас оптуже да потцењујете и минимизирате, зато што се усуђујемо да дигнемо глас против", рекао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да жели да разоткрије ове неистине. 

"Још једном да кажем, ја сам се поклонио жртвама сукоба у Босни, а овде су и српске и бошњачке жртве и ево ја подвлачим да сам се већ поклонио жртвама и да сам положио цвет у Сребреници за све страдале Бошњаке.

Тешко је да се говори после Немачке која важи за најважнију и која сматра да је непогрешиво овлашћена да даје моралне придике онима који се не слажу са њом", навео је Вучић.

Кина: Нећемо гласати за резолуцију

- Представник Кине у Уједињеним нацијама изјавио је данас да та земља неће гласати за нацрт резолуције о Сребреници.

Он је на седници Генералне скупштине, на којој се расправља о резолуцији о Сребреници, рекао да "исхитрено" гласање о нацрту резолуције није у складу са духом помирења у БиХ и региону, нити са жељом да се очувају мир и стабилност, због чега Кина нема алтернативу сем да гласа против нацрта резолуције.

"БИХ је важна земља на Балкану и у заједничком интересу је да БиХ схвати важност хармоиничног суживота и да одржи мир. Ратови 90-их су тамна страна историје и довели су до смрти цивила. Кина је за то да се спречи поновно дешавање трагедија да јединство и солидартност иду ка помирењу", рекао је он.

Он је нагласио да Кина позива на пуну комуникацију са свим учесницама и додао да ће та земља наставити да ради на миру и стабилности у БиХ и региону.

 Азербејџан неће бити у могућности да гласа уколико предлог буде стављен на гласање

Представник Кубе: Куба неће гласати за резолуцију о Сребреници

Никарагва ће гласати против резолуције коју је предложила Немачка 

Уочи седнице Вануату, Антигва и Барбуда и Малави повукли су коспонзорство резолуције о Сребреници, јавио је извештач Тањуга.

Седница је почела мало после 16 часова, а на њој ће у име Србије говорити председник Србије Александар Вучић.

Седница је почела минутом ћутања поводом погибије иранског председника Ебрахима Раисија.

Иако се, према процедури Генералне скупштине, одлуке доносе консензусом, за који је потребно да све државе буду сагласне око текста нацрта резолуције, о предлогу резолуције о Сребреници ће се гласати, пошто се Србија, Русија и Кина противе њеном усвајању.

На гласању у Генералној скупштини УН земље немају право вета, а свака од 193 државе чланица има право на један глас.

Иако Црна Гора није међу коспонзорима, најављено је да ће та земља гласати за усвајање резолуције, након што је поднела амандмане на нацрт резолуције.

Стална мисија Србије при УН је апеловала на коспонзоре резолуције да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус.

(Тањуг) Фото: Принтскрин