Како је Гачанин упозоравао чланове нарко картела у БиХ

Суд БиХ имао је увид и у фотографије размјењиване међу члановима нарко картела на којима су велике количине цивилног, војног, и колекционарског наоружања и просторије за мучење у којима се налазе особе завезаних руку, ногу, очију и са видним повредама на цијелом тијелу

Босна и Херцеговина 26.05.2024 | 21:11
Како је Гачанин упозоравао чланове нарко картела у БиХ

Аднан Смајловић, Санчез Јукић и Аида Халаћ, осумњичени да су чланови злогласног нарко картела „Тито и Дино“ остаће у притвору и наредна два мјесеца, а Рапорт је имао увид у образложење Ванрасправног вијећа које је прихватило приједлог Тужилаштва БиХ да осумњичени остану иза решетака и наредних 60 дана.

Смајловић и Јукић ће остати у Државном затвору у Војковићима, а како сазнаје Рапорт, Халаћ је у Казнено поправном заводу у Тузли.

У рјешењу које садржи више од 15 страница текста, Ванрасправно вијеће у саставу судија Жељка Маренић, као предсједница, те судија Минка Крехо и Тања Цуровић, као чланице, детаљно је образложило због чега би пуштање на слободу Смајловића, Јукић и Халаћ било опасно по истрагу коју Тужилаштво БиХ на челу са тужиоцем Сањином Куленовићем води у овом предмету.

Докази у које је Суд БиХ имао увид, а који до сада нису представљени јавности откривају језиве планове нарко картела „Тито и Дино“ да путем своје групе у БиХ овладају државом. При томе, из размјењиваних порука, показује се спремност и на ликвидације оних који им одбију послушност или их издају.

Размјењивали фотографије особа завезаних руку, ногу, очију и са видљивим повредама

Упркос тврдњама адвоката осумњичених да нема доказа ни разлога за даљим притварањем њихових клијената, Вијеће је оцијенило да постоји довољно доказа који поткрепљују тврдњу Тужилаштва БиХ о постојању основане сумње да овај трио већ дужи временски период дјелују као организована група и да врше кривична дјела на подручју Босне и Херцеговине, УАЕ и других земаља Европске уније, али и Африке и Јужне Америке.

„Анализом достављеног доказног материјала утврђено је да се ради групи која има развијену хијерархијску структуру, а на чијем челу се налази Един Гачанин, који иако борави у Дубаиу, одакле и организује и контролише све активности у које директно укључен, а које се превасходно односе на незакониту међународну трговину наркотичких средстава, најчешће кокаином, који између осталог, набавља у Јужној Америци, а затим исту, често шаље за Јужну Африку, и то град Дурбан, као дестинацију на коју долази наведена опојна дрога.“

Вијеће у свом образложењу истиче доказе из Скy апликације у комуникацији вођеној од 25. октобра 2020. године до 4. марта 2021. године , а међу којима су и фотографије пакета сложених у моторном возилу , а из текстуалних порука закључује се да је ријеч о 1.351 килограма кокаина, којима Гачанин планира додати још 128 килограма.

„Та количина, уколико се транспортује без проблема, донијеће око 20 милиона за фирму, како је наведена лица и називају, односно за организовану криминалну групу којом и руководи. Без обзира што Вијеће усљед обимности наводи само једну комуникацију која се односи на међународни транспорт путем бродског саобраћаја, ипак се, и на основу само ове комуникације, може извести закључак о постојању основане сумње да група којом руководи Гачанин од илегалне трговине и препродаје наркотичких средстава, стиче енормне количине новца, који потом настоји кроз финансирање различитих активности и пројеката, убацити у легалне токове“-стоји у образложењу Вијећа.

Докази су увјерили Вијеће о постојању основане сумње да се ради о веома добро организованој криминалној групи чије се дјеловање простире на чак пет континената.

Вијеће је на основу увида у доказе, констатирало и да поред текстуалног садржаја анализираних СКY комуникација, припадници групе у међусобној, како појединачној тако и у групној комуникацији са Гачанином просљеђују и фотографије на којима се јасно виде запаковани и уредно сложени пакети за које се основано сумња да се у њима налази опојна дрога кокаин.

Споменуте су и фотографије људи мучених у за то посебно намијењеним просторима.

„ Али и фотографије поменутих лука, као и велике количине цивилног, војног, и колекционарског наоружања (пиштољ Лугер са угравираним орлом и нацистичком свастиком), те на крају и фотографије унутрашњости контејнера пренамијењених у просторије за мучење у којима се налазе особе завезаних руку, ногу, очију и са видним повредама на цијелом тијелу".

Гачанин: Селам, добит ћеш шансу, наредбе се прате до смрти

Вијеће закључује и да је организована група успјешно функционисала, искључиво усљед активног дјеловања и присутности вође ове групе, Едина Гачанина, који и лично учествује у комуникацији са лицима која исказују жељу да постану припадници групе којом он руководи.

Тако је у образложењу наведена комуникација Гачанина са НН особом, коју врши преко телефона осумњиченог Смајловића, и то 19.11.2020. године око 16,31 сати када Гачанин пише НН лицу:

„ „Селлам како си, све ок, како си ми ти. Објасни ми ако јеси, шта су ти амбиције у животу? Има ли нешто шта не смијеш или шта те кочи? Јеси ли спреман да радиш. Ок, добићеш једну шансу у нашој фирми, то искористи мудро и паметно. Код нас има један који одлучује, то сам ја! И наредбе се прате до смрти. Код нас нема дерања, понижавања, све је са поштовањем и респектом. Ако си спреман онда може да добијеш шансу.Ризик је, затвор или да изгубиш живот.“- стоји у образложењу Судског вијећа које је продужило притвор Гачаниновом трију у БиХ.

За Вијеће је, из међусобних комуникација остварених са Едином Гачанином јасно идентификована улога, статус, као и лични однос са организатором, Аднана Смајловића, Санчеза Јукића и Халаћ Аиде.

„Един Гачанин који организује производњу, паковање и транспорт опојне дроге у граду Дурбан - Јужноафричка Република, за које послове задужује групу лица на челу са осумњиченим Јукићем, што несумњиво указује да се ради о особи која ужива неупитно повјерење и наклоност организатора, посебно из разлога, што Гачанин, за потребе припреме и реализације наведених активности обезбјеђује финансијска средства.

Наведено потврђује и међусобна комуникација остварена дана 15.12.2020. године у којој Јукић пише да је завршио да кућа буде спремна прије него корисник скy ецц „Процпецт (Мирсад Скопак) буде тамо (Јужноафричка Република), након чега се нуди Гачанину и пише му да је ту шта год, да слиједи и да му је част, а из накнадно остварених комуникација произилази да су учесници пребацили кокаин до Јужноафричке Републике, а потом да планирају успоставити систем и пролаз кроз складиште.“- навело је Вијеће у образложењу.

Вијеће истиче и да из достављених материјала, несумњиво произилази постојање основане сумње да осумњичени Аднан Смајловић руководи Гачаниновом групом која дјелује на подручју БиХ.

„Обзиром да исти, распоређује новац и дијели упуте особама задуженим за поједине регије у БиХ, које дјелују на реализацији пројеката које финансира Гачанин искључиво ради стављања незаконито стеченог новца у законите токове, па тако и осумњиченој Аиди Халаћ која је задужена за град Зеницу и осумњиченом Харису Бехраму задуженом за Мостар, ради остваривања политичког утицаја и овладавањем државе.“- стоји у рјешењу Ванрасправног вијећа Суда БИХ.

Аида Халаћ је уживала велико повјерење Гачанина

На наводе одбране да нема доказа да је Аида Халаћ постала припадник организоване групе у оквиру које је вршила инкриминација за које се и терети, Судско вијеће је утврдило другачије.

„Да се ради о припаднику групе, који ефикасно и квалитетно испуњава задане обавезе чије провођење и финансирање организатор врши преко осумњиченог Смајловића, додатно потврђује чињеница, да осумњичена Халаћ, а усљед исказане ефикасности и остварених резултата, ужива велико повјерење Гачанина, обзиром да из достављених доказа добијених анализом СКY ецц комуникација, несумњиво произилази да иста и поред преузетих обавеза од непосредно претпостављеног, осумњиченог Смајловића, остварује директну комуникацију, односно дјелује према непосредним упутама Гачанина.

Наведено произилази из међусобне комуникације остварене дана 15.11.2020. године када Гачанин пише осумњиченој Аиди Халаћ: "Ако Бог да бићеш градоначелница Зенице за пар година. Идемо корак по корак. Ишли смо на обадвије стране. Мудро, ко год побиједи ми смо побједници. Ви нисте ниједан партија него наша. То је само за народ, док ми не дођемо на власт.".

Осумњичена Халаћ, потом одговара Гачанину дана 16.12.2020. године око 14,42 сати: "Све ок брате. Имали смо сједницу сад изабрали су ме за радно предсједништво Градског вијећа, неће моћи ништа мимо мене ићи."- стоји у Рјешењу Вијећа. ( поруке Халаћ цитиране у изворном облику и граматички неисправне смо исправили , оп.а)

Ванрасправно вијеће Суда БиХ указало је и на неоснованост приговора одбране Аиде Халаћ , о чему свједоче како су навели и њене комуникације с Гачанином од 08.01.2021. године, а које, како се наводи несумњиво идентификују сва специфичност односа и повјерења које ужива осумњичена, као и њена лојалност према групи, а посебно према Гачанину, када разговарају о лицу за које она сумња да је цинкарош и да га је спремна ликвидирати, и када му иста пише:

"Брате Аллаха ми ти ми прије Њега. Не ради тога да се ја тебе бојим ал те поштујем више него што сам икад иког. И то не страхопоштовање него идеализација поступака једне особе и праведности и начина поступања и размишљања", навело је Вијеће у образложењу још једну од комуникација вијећнице у Градском вијећу у Зеници с злогласним нарко босом.

Иначе, на рочишту за одређивање притвора тужитељ Сањин Куленовић је цитирао дио поруке у којој Гачанин пита Халаћ да ли је одређена особа одговорна за пад "робе", а да му Халаћ одговара како га је "она спремна ликвидирати, али да јој се он куне да је кухиња проваљена".

За сада није откривено ко је особа за коју су сумњали да је одавала тајне клана и којег је Халаћ била спремна и ликвидирати.

Вијеће је навело и да докази показују да је Смајловић слао Гачанину фотографије осумњичене Халаћ са плаката кориштених у предизборној кампањи, као и друге фотографије осумњичене, које несумњиво доказују да је ријеч о осумњиченој.

Иако су одбране осумњичених покушале оспорити законитост доказа из Скy апликације, Суд БиХ се изјаснио и о таквим приговорима.

„Обзиром да су сви резултати комуникација путем наведених апликација прибављени од стране међународне полицијске организације – ЕУРОПОЛ, или других полицијских агенција, што подразумијева постојање објективне пресумпције да су исти прибављени и анализирани у складу са процесним одредбама кривичног законодавства Европске уније, али и САД, те самим тиме законитост ових доказа прибављених путем међународне сарадње, није и не може бити предмет испитивања од стране овог вијећа, у овој фази кривичног поступка.

Поред тога, Вијће упућује одбрану, да СКY преписке нису резултат посебних истражних радњи, праћења пресретања или било којег другог облика тајног праћења, него су резултат извршене наредбе надлежног суда у Француској о претресању сервера СКY компаније, одакле се и црпе све, до сада, достављене комуникације", образложило је Вијеће.

Такође, Вијеће је оцијенило да постоји основана сумња да се на локацијама познатим Смајловићу, Јукић и Халаћ и данас налазе важни трагови извршења кривичног дјела у којима су учествовала и друга, за сада неидентификована лица, и то већи број њих који се налазе на слободи и да би уколико би осумњичени били пуштени на слободу могли вршити утицај и притисак на саучеснике и потенцијалне свједоке, те угрозити истрагу.

Како је Гачанин групу упозоравао да их можда прате

Вијеће је имало у виду и наводе из остварене комуникације од 03.07.2020. године, када се Гачанин обраћа учесницима да морају бити посебно опрезни у наредна 3-4 мјесеца приликом кориштења Скy апликације и не одавати приватност. Надаље, наводи да се вјешто прати енцро (криптована апликација) која је имала 50.000 корисника, те да су људе идентификовали јер су доста причали о приватним стварима, слали слике, имена, детаље о породици, аута, куће, станове итд.

„Осумњичени Јукић на то одговара да је брат у праву и ако би се десило да упадну у скy, ако не би било никаквих приватних ствари које повезују надимке са корисницима неће моћи доказати ко је ко. Овакве наводе осумњиченог Јукића Гачанин коментарише ријечима: „зато хајде да им отежамо рад", стоји у образложењу Вијећа.

Из наведених разлога, Вијеће налази да је и даље неопходно отклонити опасност од утицаја осумњичених на још увијек неидентификоване саучеснике и прикриваче, као и потенцијалне свједоке, те опасност од уништења и скривања трагова и доказа важних за овај кривични поступак.

Вијеће је цијенило и чињеницу да Тужилаштву тек предстоји обиман процес осигурања доказа, односно саслушања свједока и идентификација саосумњичених, провођење других радњи доказивања, те да је у овом процесном моменту неопходно подузети све потребне мјере како би се заштитио поступак, односно како би се осигурало несметано и ефикасно вођење и окончање истраге.

Вијеће је прихватило и приједлог Тужилаштва да се одређени докази, достављени Суду БиХ не достављају осумњиченим и њиховим браниоцима.

Иако је законом прописано да браниоци имају право да разматрају списе и прибављене доказе који иду у корист осумњиченог, право браниоцима у овом случају је ускраћено јер је ријеч о списима и предметима чије би откривање могло довести у опасност циљ истраге.

(Рапорт

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

"

27.05.2024 06:38

Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бик који хода

27.05.2024 09:29

Гдје год се окренес или те политицари хандре, или силни криминалци којих има и превисе медју нама. Али захваљујуци насој власти, ми смо на прагу максималне толеранције према криминалцима. Хоцу реци да их трпимо до максимума, тј. све док не одапнемо сами, или док нас лицно они не сахране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

27.05.2024 11:18

Зар им вјера не забрањује употребу алкохола и других опијата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.05.2024 11:53

Па искрено ме не чуди овакво стање у Босни, кад је код нас правило да мораш бити криминалац И ЛАЖОВ да би постао политичар...!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

27.05.2024 15:02

Страсно ста људи себи дозволе. Да један коњ из Абу Дабија управља њима за саку пара и да њему подносе извјестаје. И све то раде да трују и униставају друге људе.

ОДГОВОРИТЕ