У Доњем Црњелову код Бијељине гради се нова школа

Велика радост данас у Доњем Црнелову код Бијељине. Након свете литургије, коју су служили владике Фортије и Константин, освештан је темељ нове школе у овом селу, која је посебна по томе што су у њем темељ узидани опеке и камење из три велике српске светиње.

Република Српска 26.05.2024 | 15:25
У Доњем Црњелову код Бијељине гради се нова школа

Градња школе за нова поколења има историјски значај за једно мјесто, а школа у Доњем Црњелову која носи назив по великом српском просветитељу Светом Сави, има и посебну симболику јер су у њеним темељима уклесани опека и камење из Студенице, Хиландара, Пећке патријаршије. Доње Црњелово је село вриједних домаћина, које је изњедрило бројне учене људе, докторе наука, инжињере, љекаре.

“Наша идеја јесте улагање у образовање и наша основна порука је Црњелово, Бијељино, Семберијо, републико Српска, дјеца ти се рађала. Нека дјеца, наше садашње и будуће генерације буду они који ће превазићи нас у сваком смислу те ријечи”, изјавио је градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић.

“Ми сам у овој школи у неком смислу имамо те Немањићке, светосавске темеље да би ова дјеца наша учила се православљу, учила се ћирилици, не босанчици, да би се учили своме језику, своме писму, својој култури, својој вјери”, рекао је епископ зворничко-тузлански Фотије

Црњелово је посебно и по томе што за разлику од многих села, у којима је број ђака првака, све мањи, има тренд раста броја уписаних ученика.                                                   
                               
“Имамо част и срећу да послије 60 година у Доњем Црњелову, подручно одјељење Ђукић се прави нова школа, гдје ће првенствено наши ученици, запослени, имати боље услове за рад”, каже директор ОШ “Свети Сава” у Црњелову Драгана Кокановић Перић.                                                                   
                                                                                             
Данас је радостан дан не само за ђаке, него за све оне за које Доње Црњелово значи дом и завичај.


                                                                                                                                            
“Радује ме оволики број дјеце, народа. Наравно да сам увијек радо у свом мјесту и када смо својевремено градили амбуланту кад сам био директор Дома здравља, као што видите ово мјесто напредује”, изјавио је проф. др Златко Максимовић.

Вриједност објекта, у којем ће бити школа И вртић под једним кровом, је близу милион марака И финансира се из градског буџета, иако је основно образовање у надлежности ресорног министарства, истакао је градоначелник Петровић и додао да је планирано да објекат буде у функцији за школску 2025/2026 годину.

(БН) Фото: БН                                       

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Петар

26.05.2024 21:05

Лијепо, још да има дјеце за ту школу, било би љепше!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петар

28.05.2024 09:24

Прави коментар!