U Donjem Crnjelovu kod Bijeljine gradi se nova škola

Velika radost danas u Donjem Crnelovu kod Bijeljine. Nakon svete liturgije, koju su služili vladike Fortije i Konstantin, osveštan je temelj nove škole u ovom selu, koja je posebna po tome što su u njem temelj uzidani opeke i kamenje iz tri velike srpske svetinje.

Republika Srpska 26.05.2024 | 15:25
U Donjem Crnjelovu kod Bijeljine gradi se nova škola

Gradnja škole za nova pokolenja ima istorijski značaj za jedno mjesto, a škola u Donjem Crnjelovu koja nosi naziv po velikom srpskom prosvetitelju Svetom Savi, ima i posebnu simboliku jer su u njenim temeljima uklesani opeka i kamenje iz Studenice, Hilandara, Pećke patrijaršije. Donje Crnjelovo je selo vrijednih domaćina, koje je iznjedrilo brojne učene ljude, doktore nauka, inžinjere, ljekare.

“Naša ideja jeste ulaganje u obrazovanje i naša osnovna poruka je Crnjelovo, Bijeljino, Semberijo, republiko Srpska, djeca ti se rađala. Neka djeca, naše sadašnje i buduće generacije budu oni koji će prevazići nas u svakom smislu te riječi”, izjavio je gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.

“Mi sam u ovoj školi u nekom smislu imamo te Nemanjićke, svetosavske temelje da bi ova djeca naša učila se pravoslavlju, učila se ćirilici, ne bosančici, da bi se učili svome jeziku, svome pismu, svojoj kulturi, svojoj vjeri”, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije

Crnjelovo je posebno i po tome što za razliku od mnogih sela, u kojima je broj đaka prvaka, sve manji, ima trend rasta broja upisanih učenika.                                                   
                               
“Imamo čast i sreću da poslije 60 godina u Donjem Crnjelovu, područno odjeljenje Đukić se pravi nova škola, gdje će prvenstveno naši učenici, zaposleni, imati bolje uslove za rad”, kaže direktor OŠ “Sveti Sava” u Crnjelovu Dragana Kokanović Perić.                                                                   
                                                                                             
Danas je radostan dan ne samo za đake, nego za sve one za koje Donje Crnjelovo znači dom i zavičaj.


                                                                                                                                            
“Raduje me ovoliki broj djece, naroda. Naravno da sam uvijek rado u svom mjestu i kada smo svojevremeno gradili ambulantu kad sam bio direktor Doma zdravlja, kao što vidite ovo mjesto napreduje”, izjavio je prof. dr Zlatko Maksimović.

Vrijednost objekta, u kojem će biti škola I vrtić pod jednim krovom, je blizu milion maraka I finansira se iz gradskog budžeta, iako je osnovno obrazovanje u nadležnosti resornog ministarstva, istakao je gradonačelnik Petrović i dodao da je planirano da objekat bude u funkciji za školsku 2025/2026 godinu.

(BN) Foto: BN                                       

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Petar

26.05.2024 21:05

Lijepo, još da ima djece za tu školu, bilo bi ljepše!

ODGOVORITE
Name

Re Petar

28.05.2024 09:24

Pravi komentar!