Без формирања СЗО не може се кренути напријед

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је вечерас у Бриселу да се без формирања Заједнице српских општина /ЗСО/ на Косову и Метохији не може кренути напријед.

Србија 22.02.2022 | 22:09
Без формирања СЗО не може се кренути напријед

Главни преговарач Београда у дијалогу са Приштином рекао је послије разговора са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком да је ЗСО обавеза Приштине коју мора да испуни као и све друге споразуме, које су потписали.

"Девет година је прошло од Бриселског споразума и још чекамо формирање"", рекао је Петковић за Тањуг.

Он је истакао да су спремни за разговор али да оно што је договорено мора да буде и испуњено, јер је српска страна све што је договорила и потписала испунила и понаша се одговорно.

Енергетика је друго важно питање на којем су, према ријечима Петковића, инсистирали, а ријеч је о споразуму који је потписан 2013. године.

"Ми и даље чекамо лиценце за две српске компаније, то нам је важно", рекао је он и додао да је то важно како би се обезбиједило редовно и стабилно снабдијевање електричном енергијом сјевера Косова.

Говорило се о правосуђу и бројним инцидентима према српском народу у јужној српској покрајини, што, како је нагласио, мора да стане, наводећи да је повећан број напада на Србе.

"Од почетка године имали смо 23 напада на Србе, што је три пута више него у истом периоду прошле године", истакао је Петковић.

Петковић је рекао да је данас разговарао само са Лајчаком, јер је представник Приштине Бесник Бисљими одбио да разговара са српском страном.

Он је додао да очекује да ускоро дође до нове рунде разговора и да ће током следеће рунде Приштина бити много одговорнија. 

(Срна) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Овај Лајцак

22.02.2022 21:19

Је Цех, Словак, из ког је народа вец, нас цовијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

23.02.2022 08:24

Формираце као културни клуб сиптари могу захвалити Додику сто све блокира у БиХ висе неце те то дозивети.

Name

Скапалог

23.02.2022 09:52

Свијетског газде.

Name

Неко из масе

22.02.2022 23:01

Да формирају СЗО па да онда не иду у дрзавни парламент да раде, блокирају све сто могу и и изнад дрзавних донесу СЗО законе? Само ако су будале......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Центарфор

23.02.2022 04:22

Сад кад је Путин показао ста се мозе десити ако се призна дио територије као "национални" нема те силе на свијету која це Косово натјерат да призна ЗСО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија никада

23.02.2022 09:51

Неце признати КИМ. Остало су игре и куповина времена.....

Name

нема се висе времена.....

23.02.2022 12:13

Русија се бранила на Косово.

ОДГОВОРИТЕ