Bez formiranja SZO ne može se krenuti naprijed

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras u Briselu da se bez formiranja Zajednice srpskih opština /ZSO/ na Кosovu i Metohiji ne može krenuti naprijed.

Srbija 22.02.2022 | 22:09
Bez formiranja SZO ne može se krenuti naprijed

Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom rekao je poslije razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom da je ZSO obaveza Prištine koju mora da ispuni kao i sve druge sporazume, koje su potpisali.

"Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje"", rekao je Petković za Tanjug.

On je istakao da su spremni za razgovor ali da ono što je dogovoreno mora da bude i ispunjeno, jer je srpska strana sve što je dogovorila i potpisala ispunila i ponaša se odgovorno.

Energetika je drugo važno pitanje na kojem su, prema riječima Petkovića, insistirali, a riječ je o sporazumu koji je potpisan 2013. godine.

"Mi i dalje čekamo licence za dve srpske kompanije, to nam je važno", rekao je on i dodao da je to važno kako bi se obezbijedilo redovno i stabilno snabdijevanje električnom energijom sjevera Кosova.

Govorilo se o pravosuđu i brojnim incidentima prema srpskom narodu u južnoj srpskoj pokrajini, što, kako je naglasio, mora da stane, navodeći da je povećan broj napada na Srbe.

"Od početka godine imali smo 23 napada na Srbe, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine", istakao je Petković.

Petković je rekao da je danas razgovarao samo sa Lajčakom, jer je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom.

On je dodao da očekuje da uskoro dođe do nove runde razgovora i da će tokom sledeće runde Priština biti mnogo odgovornija. 

(Srna) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ovaj Lajcak

22.02.2022 21:19

Je Ceh, Slovak, iz kog je naroda vec, nas covijek.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

23.02.2022 08:24

Formirace kao kulturni klub siptari mogu zahvaliti Dodiku sto sve blokira u BiH vise nece te to doziveti.

Name

Skapalog

23.02.2022 09:52

Svijetskog gazde.

Name

Neko iz mase

22.02.2022 23:01

Da formiraju SZO pa da onda ne idu u drzavni parlament da rade, blokiraju sve sto mogu i i iznad drzavnih donesu SZO zakone? Samo ako su budale......

ODGOVORITE
Name

Centarfor

23.02.2022 04:22

Sad kad je Putin pokazao sta se moze desiti ako se prizna dio teritorije kao "nacionalni" nema te sile na svijetu koja ce Kosovo natjerat da prizna ZSO

ODGOVORITE
Name

Srbija nikada

23.02.2022 09:51

Nece priznati KIM. Ostalo su igre i kupovina vremena.....

Name

nema se vise vremena.....

23.02.2022 12:13

Rusija se branila na Kosovo.

ODGOVORITE