Драгаш: Ово је коначан крај руске "одбране" Косова

У серији оштрих осуда Путиновог признања отцепљеног украјинског Донбаса, међу првима је стигла она из Молдавије, од про-европске председнице Маје Санду.

Србија 22.02.2022 | 10:32
Драгаш: Ово је коначан крај руске "одбране" Косова

Логично и исправно, јер зашто Молдавија не би била прва следећа на реду да Русија призна њен „Донбас“ у Придњестровљу, који је још дуже замрзнут и одмах после тога пошаље своје трупе да тамо „штите мир“. Шта стоји на путу руском председнику да после признања независности Доњецка и Луганска, настави да признаје све остале регионе замрзнутог конфликта на ободима Русије? 

У ишчекивању одговора остатка света на руску анексију још једног великог дела Украјине, неки важни одговори су већ дати и они су више него битни за догађаје на Балкану. После Путиновог признања Донбаса и упућивања руских трупа у тај регион, позиција Русије на међународној сцени, као заговорника чврстог придржавања међународног права, постаје неодржива.

Русија и њен лидер су одвагали и закључили да могу да се одрекну те позиције, којом већ деценијама моралишу на међународној сцени, да би остварили свој много важнији интерес, а то је пуна контрола над подручјем које је некада заузимао Совјетски Савез. 

Признањем, а одмах затим и војном окупацијом Доњецка и Луганска, Русија је и формално изашла из оквира међународног права, кршећи све темељне законе, које годинама и деценијама грчевито брани. Односно, тако се представљала.

Од Повеље УН, преко Хелсиншког завршног акта, па до Будимпештанског меморандума из 1994. којим је гарантовала целовитост Украјине, завршно са Споразумом из Минска који је „добацивао“ до аутономије два побуњена украјинска региона, никако до њихове независности и међународног признања.

Доњецк и Луганск неће постати државе тиме што их је признао Кремљ. Осим Русије, више их нико у свету неће признати. Као што нико осим Русије није признао ни отцепљене грузијске области Абхазију и Јужну Осетију, не рачунамо признање од стране Венецуеле и пар пацифичких микро-држава.

Донбас ће остати џеп око којег ће Русија водити своју борбу против Запада, док ће га народ напуштати, исељавати се у потрази за миром и нормалним животом. 

Уласком у Донбас, Русија престаје да буде адвокат против косовске независности на међународној сцени. Могуће је да ће она то и даље покушавати да ради, али њен кредибилитет за тако нешто биће раван нули. Својим потезом према украјинском истоку, Путин се одрекао и те улоге у међународној арени, опет, водећи се само својим и приоритетима своје владе.

Незамисливо је да руски амбасадор у УН на првој следећој седници Савета безбедности посвећеној полугодишњем извештају о Косову, каже било шта против косовске независности и његовог међународног признања, а да то не изазове смех у сали. Много више је замисливо да Русија призна Косово као независну државу, следећи исти принцип који је применила и према Доњецку и Луганску. 

Откидањем, после Крима, још једног дела Украјине, Русија и Путин су у великој мери олакшале пут ка признању Косова од стране пет чланица ЕУ, које то до сада нису урадиле. Без обзира на њихове унутрашње разлоге, Шпанија, Грчка, Румунија, Словачка и Кипар, данас имају много мањи маневарски простор да се одупру притисцима да признају Косово, него што су имали до јуче. Ако се ускоро буду десила нова признања Косова од преосталих чланица ЕУ и НАТО, Србија ће то моћи да захвали искључиво Владимиру Путину. 

Београд је на међународној сцени преко ноћи изгубио свог највећег и најутицајнијег адвоката за политику очувања територијалне целовитости. Не својом, већ вољом тог адвоката, који је Београду отказао пуномоћје, преузимајући други „случај“ од којег очекује прави профит. Русија је од Србије до сада вишеструко наплатила трошкове тих својих услуга, и то дословце.

На пример, преко енергетског споразума из 2008, преузимања НИС-а и нафтних лежишта у Србији, или преко аранжмана о испорукама оружја и војне опреме. Гледајући уназад, Русија је у случају Србије уложила тек мрву свог међународног ауторитета држећи страну Србији у вези са Косовом, а заузврат је добила неупоредиво више него што би могла да очекује без оваквог заступничког ангажмана, пре свега у УН. 

Ако постоји ико ван Русије ко може да се радује анексији Донбаса, онда су то косовски Албанци и влада у Приштини. Њихова фрустрација што је изградња њихове самосталне државе стала негде на пола пута и ту заглавила, преко ноћи престаје и отвара им наду да ће се од сада решавати много брже и то у њихову корист.

С правом могу да кажу да један од њихових најмоћнијих противника није никакав заштитник међународног права, већ напротив, његов најбруталнији рушитељ. Руски глас против косовске независности биће од сада само одлазећи ехо на који се нико више неће обазирати, све док потпуно не ишчезне.

Србија је дошла у ситуацију да из темеља треба да „препакује“ своју досадашњу стратегију око Косова, јер ослањање на Москву и њен утицај у светским форумима, више не може да буде опција. Најпре због тога што Русију то питање више ни изблиза неће занимати као што је занимало до сада, у њега неће улагати ни делић своје дипломатске и политичке енергије, јер је преокупирана за њу неупоредиво важнијим питањем.

Губитак веродостојности и ауторитета Москве на међународној сцени је после најновије украјинске инвазије толико велики да играње на карту савезништва са њом по било ком питању значи моментални пораз, а то ниједна разумна влада себи не може да допусти. И на крају, солидарност са Русијом у њеној украјинској операцији био би потез камиказе у међународним односима.

Путин и Русија су остали потпуно усамљени у својој авантури, од Кине нису добили чак ни уздржано ћутање, већ јасно подржавање територијалног интегритета Украјине, о чему је шеф кинеске дипломатије говорио на Минхенском безбедносном форуму. 

Своју шансу око Косова, Београд ће морати да настави да тражи у троуглу са Европском унијом и Америком, без икаквог очекивања да би у неком финалу могао да добије одлучујућу подршку Русије за своје ставове.

Можда ће Русија бити вољна да пружи такву подршку, тражећи још неки ћар за себе, али Србија би морала да је одбије, иначе би радила директно против сопствених интереса.

Русија је од понедељка најбруталнији рушитељ међународног поретка заснованог на правилима и било какво даље савезништво са њом прераста у саучесништво. 

Аутор: Др Орхан Драгаш

(гласјавности.рс)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Бранко

22.02.2022 09:46

Свако то гледа из свог угла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.02.2022 16:41

Ја не видим разлог засто оне дрзаве у ЕУ које нису признале Косово сада треба да промијене одлуку и да признају Косово. Када би те дрзаве признале Косово онда би требали да признају и Донецк и Луганск и Осетију. Али ако не признају оно сто су Руси како се казе окупирали,засто би признали Косово које су Албанци окупирали.Такодје и Руси имају јос мање разлога да признају Косово ,ако нико није признао Донецк Луганс Осетију.Када би сада они који су признали Косово признали и Донецк Луганск Осетију тек онда би се могло оцекивати да Руси признају Косово.

Name

Валтер

22.02.2022 09:49

Кад Америка војно интервенисе онда је то нормално.А ако Русија то уцини онда је то грубо крсење медјународног права.Запад уз подрску Америке је отворио Пандорину кутију.Нек нам је бог свима на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

22.02.2022 11:35

Дали је то за тебе агресија?За мене јесте.

Name

Вирус

22.02.2022 14:34

Па и на Косову је агресија само са америцке стране

Name

Да Али

22.02.2022 14:51

Била је агресија када је "Т.О. Словеније" напала ЈНА, знамо шта је после било. Немојте само рећи како је то било све ок. ! Замислите да Националан Гарда нападне У.С. Армy, дај немојте зајебават !

Name

несо

22.02.2022 09:49

Неце нам Руси ни требати.Ми цемо Косово вратити сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раја

22.02.2022 11:59

Ма какво врацање недо бог рата сам да нас не увуку опет и да нато не буде намириво рацуне с русима преко балкана

Name

Мики

22.02.2022 11:59

Немој да дуго чекамо

Name

Лејкерс

22.02.2022 12:48

Ти да вратис ста.Јеси способан нема ста

Name

Дарко

22.02.2022 12:56

Хахаха. Баш ме интересује како ће онда да изгледају избори и парламент, када гласа два милиона њих са Косова ?

Name

Мајка Русија

22.02.2022 09:58

"Нас и Руса, 300 милиона" ....ето, јел сад свима јасно или треба додатно појасњење?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

22.02.2022 12:03

Па мени треба појашњење те математике, јер Руса има 145 милиона.

Name

Ајдеми Пофафај

22.02.2022 13:38

Лијепо је то ,само између вас и Руса је 3000 километара

Name

Па ето...

22.02.2022 13:52

Кад сте вец ојачали,уведите санкције,ЕУ и САД-у.

Name

Рс Зв

22.02.2022 09:59

Говоримо о некој доследности, па да ли је САД и Нато доследан. Мислим да медјунаридно право не постоји после признавања Косова и то су отворили управо западне демократе. Зао ми је народа који нема нормалан зивот, а медјународно право никад није ни постојало, обицна демагогија

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

22.02.2022 10:09

Да ли је бас тако,пошто се цео свет противи промени граница,и да не идем у детаље,које све мере су предвидјене икако ће казнити Русију због промене граница и ,Косово нема никакву перспективу као самостална држава.Тако да је очекивати да сами врате Косово тамо где спада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

волухарица

22.02.2022 10:13

Ако се радује Косово онда се радује и Република Српска,то је заборавио овај цико да казе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорен

22.02.2022 11:46

Орхан о Косову.

Name

Ре

22.02.2022 13:35

Радује се онда Војводина и Сандзак

Name

Реалиста

22.02.2022 10:15

Све је тачно што је написано али исто тако се може може рећи за запад самону обрнутом смјеру. Признати Косово а сад бранити суверенитет Украјине је лицимјерство. Кад се велики боре за превласт страдају мали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.02.2022 12:19

100 % запад је исто урадио на косову а да русија немозе у украјини цуј молим те

Name

Дијагноза

22.02.2022 10:19

Није Русија рушитељ међународног права, ако си др. као што си ср потписао требао би знати да се рушевина не можр срушити. Русија је била цигла која је држала рушевину у каквом таквом стању. Русија је престала сипати воду у шупље буре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

22.02.2022 10:31

Буру смјеха изазивају и оне дрзаве које су признале Косово а сада прицају о суверенитету и територијалном интегритету Украјине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кмкок

22.02.2022 10:46

Е мој "политицки аналитицару"... овим потезом је Русија показала америма да се ње и те како пита и да ако могу амери по бијелом свијету да праве и растурају дрзаве, могу то и Руси... камо пусте среце да је Милосевиц у Српску Крајину послао војску и зауставио устасе у Олуји... али није он био тај капацитет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

22.02.2022 14:47

Скупо це то да коста када Путин оде.

Name

Путин одавно има

22.02.2022 22:12

Притисак да то призна. Размисли!

Name

Владимир

22.02.2022 10:54

Остаје Кина, и остале независне земље. Неко се мора борити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.02.2022 11:34

Агресор као и сваки други незнам цему слузе оправдања неки коментатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.02.2022 11:54

Могуце је да це русија другације бранити косово мозда на америцки нацин . Видјецемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конацан

22.02.2022 12:10

Крај одбране и вас лакомислених. Да није вас и Југославије би било, а и име Србин би било ведрије. На сву срецу имате перестројку и неурацуњивост и народ то зна препознат. Сто се тице Руске одбране Косова и заступања Србије то је за сва времена. Србија и јесте Руски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти си

22.02.2022 12:11

Веома слицан Зеленском, мајсторе. Знас. Зна ти матицни медиј који цека, а не ради сјецу језика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.02.2022 12:11

Косово и Рс,теговина Русије и запада за Украјину. Јасно нам је свима да смо извукли дебљи крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгас Зеленски

22.02.2022 12:13

Позива се Биден да посјети Мостар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

22.02.2022 12:37

Не дај Бог да те Рус брани и Грк храни.То не знате

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.02.2022 12:53

То је турска народна пословица?

Name

Марјан Р Српска...

22.02.2022 13:35

Тебе нека брани и храни америка и њемацка, мени не треба нико, сам цу себе и своје и бранити и хранити...

Name

А Не Не

22.02.2022 14:47

Сад ће ови са запада, из ината да врате Косово и Метохију Србији . Када ови са запада "производе косова", то је онда ок. , када то исто ради Русија, е онда је то "кршење међународног права" ! Исти ови лицемјери са запада подупиру разне сепаратистичке покрете у свијету, а у овоме случају као забринути !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зелени

22.02.2022 23:19

Добро се овај тип ишколовао и није ни чудо што се јавља овдје на овом форуму, јер је тако добро школован да је продужена рука оних који су бомбардовали Југославију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

23.02.2022 10:56

Драгасова констатација се односи и на рс.подрска била из интераса.нема брата док га мајка не роди...

Name

Пролазник

24.02.2022 08:35

Америкаци додју опљацкају и растуре дрзаву и оду из ње, али Руси окупирају и заузму дио друге дрзаве.Ту је разлика, по мени није уреду ни једна опција.Све је ту скоро исто, како ко има интерес тако и гледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.03.2022 07:31

типицан примјер нелогицног размисљања под упливом запада.

ОДГОВОРИТЕ