Dragaš: Ovo je konačan kraj ruske "odbrane" Kosova

U seriji oštrih osuda Putinovog priznanja otcepljenog ukrajinskog Donbasa, među prvima je stigla ona iz Moldavije, od pro-evropske predsednice Maje Sandu.

Srbija 22.02.2022 | 10:32
Dragaš: Ovo je konačan kraj ruske "odbrane" Kosova

Logično i ispravno, jer zašto Moldavija ne bi bila prva sledeća na redu da Rusija prizna njen „Donbas“ u Pridnjestrovlju, koji je još duže zamrznut i odmah posle toga pošalje svoje trupe da tamo „štite mir“. Šta stoji na putu ruskom predsedniku da posle priznanja nezavisnosti Donjecka i Luganska, nastavi da priznaje sve ostale regione zamrznutog konflikta na obodima Rusije? 

U iščekivanju odgovora ostatka sveta na rusku aneksiju još jednog velikog dela Ukrajine, neki važni odgovori su već dati i oni su više nego bitni za događaje na Balkanu. Posle Putinovog priznanja Donbasa i upućivanja ruskih trupa u taj region, pozicija Rusije na međunarodnoj sceni, kao zagovornika čvrstog pridržavanja međunarodnog prava, postaje neodrživa.

Rusija i njen lider su odvagali i zaključili da mogu da se odreknu te pozicije, kojom već decenijama morališu na međunarodnoj sceni, da bi ostvarili svoj mnogo važniji interes, a to je puna kontrola nad područjem koje je nekada zauzimao Sovjetski Savez. 

Priznanjem, a odmah zatim i vojnom okupacijom Donjecka i Luganska, Rusija je i formalno izašla iz okvira međunarodnog prava, kršeći sve temeljne zakone, koje godinama i decenijama grčevito brani. Odnosno, tako se predstavljala.

Od Povelje UN, preko Helsinškog završnog akta, pa do Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. kojim je garantovala celovitost Ukrajine, završno sa Sporazumom iz Minska koji je „dobacivao“ do autonomije dva pobunjena ukrajinska regiona, nikako do njihove nezavisnosti i međunarodnog priznanja.

Donjeck i Lugansk neće postati države time što ih je priznao Kremlj. Osim Rusije, više ih niko u svetu neće priznati. Kao što niko osim Rusije nije priznao ni otcepljene gruzijske oblasti Abhaziju i Južnu Osetiju, ne računamo priznanje od strane Venecuele i par pacifičkih mikro-država.

Donbas će ostati džep oko kojeg će Rusija voditi svoju borbu protiv Zapada, dok će ga narod napuštati, iseljavati se u potrazi za mirom i normalnim životom. 

Ulaskom u Donbas, Rusija prestaje da bude advokat protiv kosovske nezavisnosti na međunarodnoj sceni. Moguće je da će ona to i dalje pokušavati da radi, ali njen kredibilitet za tako nešto biće ravan nuli. Svojim potezom prema ukrajinskom istoku, Putin se odrekao i te uloge u međunarodnoj areni, opet, vodeći se samo svojim i prioritetima svoje vlade.

Nezamislivo je da ruski ambasador u UN na prvoj sledećoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj polugodišnjem izveštaju o Kosovu, kaže bilo šta protiv kosovske nezavisnosti i njegovog međunarodnog priznanja, a da to ne izazove smeh u sali. Mnogo više je zamislivo da Rusija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, sledeći isti princip koji je primenila i prema Donjecku i Lugansku. 

Otkidanjem, posle Krima, još jednog dela Ukrajine, Rusija i Putin su u velikoj meri olakšale put ka priznanju Kosova od strane pet članica EU, koje to do sada nisu uradile. Bez obzira na njihove unutrašnje razloge, Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar, danas imaju mnogo manji manevarski prostor da se odupru pritiscima da priznaju Kosovo, nego što su imali do juče. Ako se uskoro budu desila nova priznanja Kosova od preostalih članica EU i NATO, Srbija će to moći da zahvali isključivo Vladimiru Putinu. 

Beograd je na međunarodnoj sceni preko noći izgubio svog najvećeg i najuticajnijeg advokata za politiku očuvanja teritorijalne celovitosti. Ne svojom, već voljom tog advokata, koji je Beogradu otkazao punomoćje, preuzimajući drugi „slučaj“ od kojeg očekuje pravi profit. Rusija je od Srbije do sada višestruko naplatila troškove tih svojih usluga, i to doslovce.

Na primer, preko energetskog sporazuma iz 2008, preuzimanja NIS-a i naftnih ležišta u Srbiji, ili preko aranžmana o isporukama oružja i vojne opreme. Gledajući unazad, Rusija je u slučaju Srbije uložila tek mrvu svog međunarodnog autoriteta držeći stranu Srbiji u vezi sa Kosovom, a zauzvrat je dobila neuporedivo više nego što bi mogla da očekuje bez ovakvog zastupničkog angažmana, pre svega u UN. 

Ako postoji iko van Rusije ko može da se raduje aneksiji Donbasa, onda su to kosovski Albanci i vlada u Prištini. Njihova frustracija što je izgradnja njihove samostalne države stala negde na pola puta i tu zaglavila, preko noći prestaje i otvara im nadu da će se od sada rešavati mnogo brže i to u njihovu korist.

S pravom mogu da kažu da jedan od njihovih najmoćnijih protivnika nije nikakav zaštitnik međunarodnog prava, već naprotiv, njegov najbrutalniji rušitelj. Ruski glas protiv kosovske nezavisnosti biće od sada samo odlazeći eho na koji se niko više neće obazirati, sve dok potpuno ne iščezne.

Srbija je došla u situaciju da iz temelja treba da „prepakuje“ svoju dosadašnju strategiju oko Kosova, jer oslanjanje na Moskvu i njen uticaj u svetskim forumima, više ne može da bude opcija. Najpre zbog toga što Rusiju to pitanje više ni izbliza neće zanimati kao što je zanimalo do sada, u njega neće ulagati ni delić svoje diplomatske i političke energije, jer je preokupirana za nju neuporedivo važnijim pitanjem.

Gubitak verodostojnosti i autoriteta Moskve na međunarodnoj sceni je posle najnovije ukrajinske invazije toliko veliki da igranje na kartu savezništva sa njom po bilo kom pitanju znači momentalni poraz, a to nijedna razumna vlada sebi ne može da dopusti. I na kraju, solidarnost sa Rusijom u njenoj ukrajinskoj operaciji bio bi potez kamikaze u međunarodnim odnosima.

Putin i Rusija su ostali potpuno usamljeni u svojoj avanturi, od Kine nisu dobili čak ni uzdržano ćutanje, već jasno podržavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, o čemu je šef kineske diplomatije govorio na Minhenskom bezbednosnom forumu. 

Svoju šansu oko Kosova, Beograd će morati da nastavi da traži u trouglu sa Evropskom unijom i Amerikom, bez ikakvog očekivanja da bi u nekom finalu mogao da dobije odlučujuću podršku Rusije za svoje stavove.

Možda će Rusija biti voljna da pruži takvu podršku, tražeći još neki ćar za sebe, ali Srbija bi morala da je odbije, inače bi radila direktno protiv sopstvenih interesa.

Rusija je od ponedeljka najbrutalniji rušitelj međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i bilo kakvo dalje savezništvo sa njom prerasta u saučesništvo. 

Autor: Dr Orhan Dragaš

(glasjavnosti.rs)

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Branko

22.02.2022 09:46

Svako to gleda iz svog ugla.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

22.02.2022 16:41

Ja ne vidim razlog zasto one drzave u EU koje nisu priznale Kosovo sada treba da promijene odluku i da priznaju Kosovo. Kada bi te drzave priznale Kosovo onda bi trebali da priznaju i Doneck i Lugansk i Osetiju. Ali ako ne priznaju ono sto su Rusi kako se kaze okupirali,zasto bi priznali Kosovo koje su Albanci okupirali.Takodje i Rusi imaju jos manje razloga da priznaju Kosovo ,ako niko nije priznao Doneck Lugans Osetiju.Kada bi sada oni koji su priznali Kosovo priznali i Doneck Lugansk Osetiju tek onda bi se moglo ocekivati da Rusi priznaju Kosovo.

Name

Valter

22.02.2022 09:49

Kad Amerika vojno intervenise onda je to normalno.A ako Rusija to ucini onda je to grubo krsenje medjunarodnog prava.Zapad uz podrsku Amerike je otvorio Pandorinu kutiju.Nek nam je bog svima na pomoci

ODGOVORITE
Name

neznam

22.02.2022 11:35

Dali je to za tebe agresija?Za mene jeste.

Name

Virus

22.02.2022 14:34

Pa i na Kosovu je agresija samo sa americke strane

Name

Da Ali

22.02.2022 14:51

Bila je agresija kada je "T.O. Slovenije" napala JNA, znamo šta je posle bilo. Nemojte samo reći kako je to bilo sve ok. ! Zamislite da Nacionalan Garda napadne U.S. Army, daj nemojte zajebavat !

Name

neso

22.02.2022 09:49

Nece nam Rusi ni trebati.Mi cemo Kosovo vratiti sami.

ODGOVORITE
Name

Raja

22.02.2022 11:59

Ma kakvo vracanje nedo bog rata sam da nas ne uvuku opet i da nato ne bude namirivo racune s rusima preko balkana

Name

Miki

22.02.2022 11:59

Nemoj da dugo čekamo

Name

Lejkers

22.02.2022 12:48

Ti da vratis sta.Jesi sposoban nema sta

Name

Darko

22.02.2022 12:56

Hahaha. Baš me interesuje kako će onda da izgledaju izbori i parlament, kada glasa dva miliona njih sa Kosova ?

Name

Majka Rusija

22.02.2022 09:58

"Nas i Rusa, 300 miliona" ....eto, jel sad svima jasno ili treba dodatno pojasnjenje?

ODGOVORITE
Name

Smislov

22.02.2022 12:03

Pa meni treba pojašnjenje te matematike, jer Rusa ima 145 miliona.

Name

Ajdemi Pofafaj

22.02.2022 13:38

Lijepo je to ,samo između vas i Rusa je 3000 kilometara

Name

Pa eto...

22.02.2022 13:52

Kad ste vec ojačali,uvedite sankcije,EU i SAD-u.

Name

Rs Zv

22.02.2022 09:59

Govorimo o nekoj doslednosti, pa da li je SAD i Nato dosledan. Mislim da medjunaridno pravo ne postoji posle priznavanja Kosova i to su otvorili upravo zapadne demokrate. Zao mi je naroda koji nema normalan zivot, a medjunarodno pravo nikad nije ni postojalo, obicna demagogija

ODGOVORITE
Name

niko kao on.

22.02.2022 10:09

Da li je bas tako,pošto se ceo svet protivi promeni granica,i da ne idem u detalje,koje sve mere su predvidjene ikako će kazniti Rusiju zbog promene granica i ,Kosovo nema nikakvu perspektivu kao samostalna država.Tako da je očekivati da sami vrate Kosovo tamo gde spada.

ODGOVORITE
Name

voluharica

22.02.2022 10:13

Ako se raduje Kosovo onda se raduje i Republika Srpska,to je zaboravio ovaj ciko da kaze!

ODGOVORITE
Name

Zoren

22.02.2022 11:46

Orhan o Kosovu.

Name

Re

22.02.2022 13:35

Raduje se onda Vojvodina i Sandzak

Name

Realista

22.02.2022 10:15

Sve je tačno što je napisano ali isto tako se može može reći za zapad samonu obrnutom smjeru. Priznati Kosovo a sad braniti suverenitet Ukrajine je licimjerstvo. Kad se veliki bore za prevlast stradaju mali

ODGOVORITE
Name

Re

22.02.2022 12:19

100 % zapad je isto uradio na kosovu a da rusija nemoze u ukrajini cuj molim te

Name

Dijagnoza

22.02.2022 10:19

Nije Rusija rušitelj međunarodnog prava, ako si dr. kao što si sr potpisao trebao bi znati da se ruševina ne možr srušiti. Rusija je bila cigla koja je držala ruševinu u kakvom takvom stanju. Rusija je prestala sipati vodu u šuplje bure.

ODGOVORITE
Name

Stojan

22.02.2022 10:31

Buru smjeha izazivaju i one drzave koje su priznale Kosovo a sada pricaju o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine

ODGOVORITE
Name

Kmkok

22.02.2022 10:46

E moj "politicki analiticaru"... ovim potezom je Rusija pokazala amerima da se nje i te kako pita i da ako mogu ameri po bijelom svijetu da prave i rasturaju drzave, mogu to i Rusi... kamo puste srece da je Milosevic u Srpsku Krajinu poslao vojsku i zaustavio ustase u Oluji... ali nije on bio taj kapacitet...

ODGOVORITE
Name

General

22.02.2022 14:47

Skupo ce to da kosta kada Putin ode.

Name

Putin odavno ima

22.02.2022 22:12

Pritisak da to prizna. Razmisli!

Name

Vladimir

22.02.2022 10:54

Ostaje Kina, i ostale nezavisne zemlje. Neko se mora boriti.

ODGOVORITE
Name

borac

22.02.2022 11:34

Agresor kao i svaki drugi neznam cemu sluze opravdanja neki komentatora.

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.02.2022 11:54

Moguce je da ce rusija drugacije braniti kosovo mozda na americki nacin . Vidjecemo

ODGOVORITE
Name

Konacan

22.02.2022 12:10

Kraj odbrane i vas lakomislenih. Da nije vas i Jugoslavije bi bilo, a i ime Srbin bi bilo vedrije. Na svu srecu imate perestrojku i neuracunjivost i narod to zna prepoznat. Sto se tice Ruske odbrane Kosova i zastupanja Srbije to je za sva vremena. Srbija i jeste Ruski narod.

ODGOVORITE
Name

Ti si

22.02.2022 12:11

Veoma slican Zelenskom, majstore. Znas. Zna ti maticni medij koji ceka, a ne radi sjecu jezika.

ODGOVORITE
Name

Istina

22.02.2022 12:11

Kosovo i Rs,tegovina Rusije i zapada za Ukrajinu. Jasno nam je svima da smo izvukli deblji kraj.

ODGOVORITE
Name

Dragas Zelenski

22.02.2022 12:13

Poziva se Biden da posjeti Mostar.

ODGOVORITE
Name

Marko,Njemacka

22.02.2022 12:37

Ne daj Bog da te Rus brani i Grk hrani.To ne znate

ODGOVORITE
Name

re

22.02.2022 12:53

To je turska narodna poslovica?

Name

Marjan R Srpska...

22.02.2022 13:35

Tebe neka brani i hrani amerika i njemacka, meni ne treba niko, sam cu sebe i svoje i braniti i hraniti...

Name

A Ne Ne

22.02.2022 14:47

Sad će ovi sa zapada, iz inata da vrate Kosovo i Metohiju Srbiji . Kada ovi sa zapada "proizvode kosova", to je onda ok. , kada to isto radi Rusija, e onda je to "kršenje međunarodnog prava" ! Isti ovi licemjeri sa zapada podupiru razne separatističke pokrete u svijetu, a u ovome slučaju kao zabrinuti !

ODGOVORITE
Name

Zeleni

22.02.2022 23:19

Dobro se ovaj tip iškolovao i nije ni čudo što se javlja ovdje na ovom forumu, jer je tako dobro školovan da je produžena ruka onih koji su bombardovali Jugoslaviju.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

23.02.2022 10:56

Dragasova konstatacija se odnosi i na rs.podrska bila iz interasa.nema brata dok ga majka ne rodi...

Name

Prolaznik

24.02.2022 08:35

Amerikaci dodju opljackaju i rasture drzavu i odu iz nje, ali Rusi okupiraju i zauzmu dio druge drzave.Tu je razlika, po meni nije uredu ni jedna opcija.Sve je tu skoro isto, kako ko ima interes tako i gleda.

ODGOVORITE
Name

re

04.03.2022 07:31

tipican primjer nelogicnog razmisljanja pod uplivom zapada.

ODGOVORITE