Шта се деешава? Сједница парламента поново без Срба!

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине почела је с петнаестак минута кашњења, али у сали се нису појавили заступници из РС-а, јавља Анадолија.

Босна и Херцеговина 03.02.2022 | 13:22
Шта се деешава? Сједница парламента поново без Срба!

Посланик СДП-а Зукан Хелез тражио је појашњење по ком основу посланици који не долазе на сједнице, односно на посао у Парламентарну скупштину БиХ примају плату те накнаде за топли оброк, паушал, накнаду за одвојени живот и накнаде за трошкове смјештаја.

“Од кога су ти посланици одвојени, од породице или Парламентарне скупштине БиХ? Одакле право да неко прима накнаде ако не долази на посао, односно не извршава своје обавезе?Када сам био посланик у Парламенту ФБиХ било је јасно прописано да се за свако кашњење или недолазак на сједнице радних тијела, односно комисије то одбија од паушала. Искористићу своје право да се с адвокатима и стручним особама посветим испитивању могуће злоупотребе права због недоласка на посао и сједнице, а примања свих накнада у Парламентарној скупштини БиХ коју већ мјесецима проводи 13 зпосланика из Републике Српске”, рекао је Хелез.

Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора Босне и Херцеговине, рекао је да се исплата примања врши у складу са законом о платама и накнадама у институцијама БиХ, односно да је то регулисано кроз закон о извршењу буџета институција БиХ сходно ставци намијењеној за Парламентарну скупштину БиХ.

Наиме, у јавности се појавила информација како посланици из Републике Српске неће учествовати у раду сједнице Представничког дома ПС БиХ, већ да ће се само појавити на крају засједања, у вријеме гласања, како би, како се наводи “спријечили доношење штетних одлука по Републику Српску”.

Криза у функционисању Парламентарне скупштине БиХ почела је у јулу прошле године након што је некадашњи високи представник за БиХ Валентин Инзко наметнуо одредбе Кривичног закона БиХ којим се забрањује негирање геноцида и злочина у БиХ, што је био разлог за повлачење посалника Републике Српске из рада Парламента БиХ.

Од тада законодавна власт у БиХ више не ради, него ради, а криза се јасно осјети и кроз чињеницу да још увијек није донесен буџет институција БиХ и међународних обавеза, већ је на снази одлука о привременом финансирању за период јануар – март.

Нема ни доношења закона нити измјена законских аката, као и битнијих одлука које се односе на функционисање институција БиХ.

(Анадолија) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Коле

03.02.2022 12:41

Да су слозни и да никако неиду у Са

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.02.2022 14:07

Зато стевандиц цак и топли оброк наплацује.

Name

03.02.2022 15:24

Док се врате из виле на Јахорини,тада це наступати.

Name

Бањалукаааа

03.02.2022 12:42

Памја не знам висе ко њих ..висе дозивљава..раја се бори да презиви..и онако од њих нема никакве вајде....ја на посо закасним 15 мин.ода писи изјаве..ово оно..10%од плате ако се мозе реци за плату од 750км да је плата...а фрајери не долазе на посоа вец има по године ал сасвим нормално добију пар хиљада марак на свој рацун..матер им јебем сва..јел србин ил хрват ил босњак сва су иста говна..смрде фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ,БАЊАЛУКА

03.02.2022 23:15

Ни они не доживљавају нас,који лијепо живимо,носимо царева нова одијела,једемо кавијар,пијемо виски,трошимо колико нас воља,имамо "демократију",слободу говора,а сад буди нечовјек да и,Ти њему не даш слободу да те мало убија на тенане,па и нашу дјецу...а,онда их и мртве "протјерају" тако запаковане у тамо неку Аустрији,гдје постоје људска права,слобода говора,ма,имају људи све...

Name

Хе

03.02.2022 12:42

Хе мој Зукане !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

03.02.2022 13:00

Па зар није доста више овог циркуса, а не враћају примања која им се уплацују на рачуне. А праве циркус и исмијавају се са постеним људима. Проклети били од првог до задњег и они и они који им дају подршку. могу како хоће ал неће докле хоће. Живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

03.02.2022 13:03

То само мозе у БИХ да нерадис а да примас плату а тоје доказ даје БИХ свјетска сила у економији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

03.02.2022 13:16

Кад носиоци функција а и мекињари изјаве да се ради по закону, добијем мучнину, притисак ми скочи и дође ми да искочим из коже. Фукаре нај горе врсте, фујј, пуу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.02.2022 13:17

Па рецено је да неце уцествовати у раду ста је цудно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

03.02.2022 13:18

Ако је ово дрзава онда сам и ја Кико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

03.02.2022 23:18

Хелезе знас ли да у уставу бх писе да парламентарцу бх немозес смањити примања а болеснику мозес дати тех.кисик

Name

Миле Босанац

03.02.2022 14:51

Ни у једном закону не стоји да посланици који одбијају радне задатке/обавезу, имају право на исплату лицних доходака!!

ОДГОВОРИТЕ