Šta se deešava? Sjednica parlamenta ponovo bez Srba!

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je s petnaestak minuta kašnjenja, ali u sali se nisu pojavili zastupnici iz RS-a, javlja Anadolija.

Bosna i Hercegovina 03.02.2022 | 13:22
Šta se deešava? Sjednica parlamenta ponovo bez Srba!

Poslanik SDP-a Zukan Helez tražio je pojašnjenje po kom osnovu poslanici koji ne dolaze na sjednice, odnosno na posao u Parlamentarnu skupštinu BiH primaju platu te naknade za topli obrok, paušal, naknadu za odvojeni život i naknade za troškove smještaja.

“Od koga su ti poslanici odvojeni, od porodice ili Parlamentarne skupštine BiH? Odakle pravo da neko prima naknade ako ne dolazi na posao, odnosno ne izvršava svoje obaveze?Kada sam bio poslanik u Parlamentu FBiH bilo je jasno propisano da se za svako kašnjenje ili nedolazak na sjednice radnih tijela, odnosno komisije to odbija od paušala. Iskoristiću svoje pravo da se s advokatima i stručnim osobama posvetim ispitivanju moguće zloupotrebe prava zbog nedolaska na posao i sjednice, a primanja svih naknada u Parlamentarnoj skupštini BiH koju već mjesecima provodi 13 zposlanika iz Republike Srpske”, rekao je Helez.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, rekao je da se isplata primanja vrši u skladu sa zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH, odnosno da je to regulisano kroz zakon o izvršenju budžeta institucija BiH shodno stavci namijenjenoj za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Naime, u javnosti se pojavila informacija kako poslanici iz Republike Srpske neće učestvovati u radu sjednice Predstavničkog doma PS BiH, već da će se samo pojaviti na kraju zasjedanja, u vrijeme glasanja, kako bi, kako se navodi “spriječili donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku”.

Kriza u funkcionisanju Parlamentarne skupštine BiH počela je u julu prošle godine nakon što je nekadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nametnuo odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i zločina u BiH, što je bio razlog za povlačenje posalnika Republike Srpske iz rada Parlamenta BiH.

Od tada zakonodavna vlast u BiH više ne radi, nego radi, a kriza se jasno osjeti i kroz činjenicu da još uvijek nije donesen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza, već je na snazi odluka o privremenom finansiranju za period januar – mart.

Nema ni donošenja zakona niti izmjena zakonskih akata, kao i bitnijih odluka koje se odnose na funkcionisanje institucija BiH.

(Anadolija) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Kole

03.02.2022 12:41

Da su slozni i da nikako neidu u Sa

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2022 14:07

Zato stevandic cak i topli obrok naplacuje.

Name

4d

03.02.2022 15:24

Dok se vrate iz vile na Jahorini,tada ce nastupati.

Name

Banjalukaaaa

03.02.2022 12:42

Pamja ne znam vise ko njih ..vise dozivljava..raja se bori da prezivi..i onako od njih nema nikakve vajde....ja na poso zakasnim 15 min.oda pisi izjave..ovo ono..10%od plate ako se moze reci za platu od 750km da je plata...a frajeri ne dolaze na posoa vec ima po godine al sasvim normalno dobiju par hiljada marak na svoj racun..mater im jebem sva..jel srbin il hrvat il bosnjak sva su ista govna..smrde fujjj

ODGOVORITE
Name

RE,BANJALUKA

03.02.2022 23:15

Ni oni ne doživljavaju nas,koji lijepo živimo,nosimo careva nova odijela,jedemo kavijar,pijemo viski,trošimo koliko nas volja,imamo "demokratiju",slobodu govora,a sad budi nečovjek da i,Ti njemu ne daš slobodu da te malo ubija na tenane,pa i našu djecu...a,onda ih i mrtve "protjeraju" tako zapakovane u tamo neku Austriji,gdje postoje ljudska prava,sloboda govora,ma,imaju ljudi sve...

Name

He

03.02.2022 12:42

He moj Zukane !

ODGOVORITE
Name

Iskreno

03.02.2022 13:00

Pa zar nije dosta više ovog cirkusa, a ne vraćaju primanja koja im se uplacuju na račune. A prave cirkus i ismijavaju se sa postenim ljudima. Prokleti bili od prvog do zadnjeg i oni i oni koji im daju podršku. mogu kako hoće al neće dokle hoće. Živi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

Eh

03.02.2022 13:03

To samo moze u BIH da neradis a da primas platu a toje dokaz daje BIH svjetska sila u ekonomiji.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

03.02.2022 13:16

Kad nosioci funkcija a i mekinjari izjave da se radi po zakonu, dobijem mučninu, pritisak mi skoči i dođe mi da iskočim iz kože. Fukare naj gore vrste, fujj, puu.

ODGOVORITE
Name

Miki

03.02.2022 13:17

Pa receno je da nece ucestvovati u radu sta je cudno?

ODGOVORITE
Name

Kiko

03.02.2022 13:18

Ako je ovo drzava onda sam i ja Kiko

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

03.02.2022 23:18

Heleze znas li da u ustavu bh pise da parlamentarcu bh nemozes smanjiti primanja a bolesniku mozes dati teh.kisik

Name

Mile Bosanac

03.02.2022 14:51

Ni u jednom zakonu ne stoji da poslanici koji odbijaju radne zadatke/obavezu, imaju pravo na isplatu licnih dohodaka!!

ODGOVORITE