Обиљежен Дан ослобођења Гацка у Великом рату

Општински одбор Српске демократске странке Гацко данас је паљењем свијећа и полагањем цвијећа на Спомен обиљежју у Автовцу обиљежио Дан уласка српске војске у општину Гацко у Првом свјетском рату и на овај начин одао пијетет свим жртвама, које је српски народ дао у борби за слободу.

Република Српска 20.11.2021 | 14:45
Обиљежен Дан ослобођења Гацка у Великом рату

На комеморативном скупу  пригодном бесједом обратио се професор историје Милан Савић који је рекао: 

„За српску историју су карактеристични дубоки преломи и прекретнице због којих ми нисмо ни у простору ни у времену успјели да изградимо складну структуру сопственог идентитета. Наша историја није лака оперетска једночинка, она је тешка драма гдје је сваки наредни чин тежи и крвавији од претходног. Један такав крвави чин десио се у овом мјесту, када је окупатор 1916. ликвидирао 36 часних и честитих херцеговачких домаћина само због тога што нису хтјели да подигну оружје на своју једновјерну, једнокрвну и једноплемену браћу.

У пантеону вјечности остаће записано да су Гачани, у односу на број становника, дали највећи број добровољаца на овим нашим просторима у Првом свјетском рату. Многи од њих су прошли све битке у одбрани Србије 1914. и 1915., Албанску голготу, бојеве на Кајмакчалану 1916., (Шћепан Ковачевић подигао српску заставу),  те пробој Солунског фронта 1918. и ослобађање Србије (Марко Поповић први умарширао на челу Седмог пука Дунавске дивизије) и свих српских и јужнословенских земаља, па тако и наше општине.

Нажалост, после Другог свјетског рата његована је култура заборава, због тога што су тадашње генерације некритички преузеле атеистички идеолошки дискурс и довели нас у стање замагљене свијести, у стање у коме су све легитимне националне теме биле обесмишљаване, исмијаване, гуране на друштвене маргине, односно дефинисане као ретроградне. Организовани и синхронозовани напади на културу сјећања оставили су трага и до данас, па највећи број младих Гачана не зна да је на овом мјесту, гдје се ми данас налазимо, 1934. године налазио лично врховни командант српске војске у Првом свјетском рату, краљ Александар Карађорђевић, како би одао пијетет херцеговачким добровољцима.

Ми данас, 103 године након Првог свјетског рата, морамо да на систематичнији и дубљи начин промишљамо о друштву и догађајима, који нас окружују, да им дамо органски протумачен смисао, а да истовремено његујемо културу сјећања како на наше побједе, тако и на наша страдања и жртве. Своју менталну баштину морамо обогатити оним Његошевим мислима: „Покољења дјела суде, што је чије дају свјема".Тек када то и практично усвојимо створићемо базу на којој ћемо стварати одговорније, боље и просперитетније друштво.

Испред Општинске организације Српске демократске странке Гацко обратио се Вукота Говедарица: 

„Данас смо се окупили у Автовцу надомак Гацка како би се присјетили оног мученичког времена кроз који је прошао српски народ и са једне али и са друге стране Дрине. Да се присјетимо и Албанске голготе али и страдања српског народа током  Великог рата у нашем Гацку. Исто тако, окупљени смо око сјећања на оне дане када је српска војска 1918. године ослободила наш град.

Овом приликом желимо да саопштимо јавности да ће Српска демократска странка преко Клуба одборника, покренути иницијативу у Скупштини општине да се данашњи дан дефинише у календару празника општине Гацко, те да сјећање на овај помало заборављени датум буде отргнуто од заборава.

Није нам циљ да политичке организације обиљежавају овакве или сличне датуме, већ је намјера да убудуће локална заједница свих наредних година буде покровитељ сјећања на оно вријеме када је побједничка српска војска 1918. године ушла у ослобођено Гацко. Искрено се надамо да ће ову иницијативу подржати све политичке партије, које партиципирају у локалном парламенту."

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гацанин

20.11.2021 14:48

Нисам у СДС-у, али слазем се да СО изгласа да се овај дан убудуце званицно обиљезава у Гацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре-Гачанин

20.11.2021 18:09

Срам те било па ниси симптизер СДСа.Ко ти је одбрании И створио РС ,додик и његова секта сигурноно.Стиди се кршни Херцеговче.Продана душо.

Name

Докле висе

20.11.2021 15:39

Немојте пљувати по Југославији, како вас није срамота. Доласком националиста на власт поцео је егзодус народа у који су се тобозе клели, Југославија је срусена а њена имовина опљацкана. А Српски народ је заувјек обиљезен пресудама за ратне злоцине и геноцид. И није само хаски суд тако судио, вец и судови у Србији. Не знам откуд вам право да прицате лази о историји дрзаве која је дала народу 50 година мира, слоге и напретка. Народ неце боље зивјети од васих историјских измисљотина и глупости

ОДГОВОРИТЕ