Obilježen Dan oslobođenja Gacka u Velikom ratu

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Gacko danas je paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na Spomen obilježju u Avtovcu obilježio Dan ulaska srpske vojske u opštinu Gacko u Prvom svjetskom ratu i na ovaj način odao pijetet svim žrtvama, koje je srpski narod dao u borbi za slobodu.

Republika Srpska 20.11.2021 | 14:45
Obilježen Dan oslobođenja Gacka u Velikom ratu

Na komemorativnom skupu  prigodnom besjedom obratio se profesor istorije Milan Savić koji je rekao: 

„Za srpsku istoriju su karakteristični duboki prelomi i prekretnice zbog kojih mi nismo ni u prostoru ni u vremenu uspjeli da izgradimo skladnu strukturu sopstvenog identiteta. Naša istorija nije laka operetska jednočinka, ona je teška drama gdje je svaki naredni čin teži i krvaviji od prethodnog. Jedan takav krvavi čin desio se u ovom mjestu, kada je okupator 1916. likvidirao 36 časnih i čestitih hercegovačkih domaćina samo zbog toga što nisu htjeli da podignu oružje na svoju jednovjernu, jednokrvnu i jednoplemenu braću.

U panteonu vječnosti ostaće zapisano da su Gačani, u odnosu na broj stanovnika, dali najveći broj dobrovoljaca na ovim našim prostorima u Prvom svjetskom ratu. Mnogi od njih su prošli sve bitke u odbrani Srbije 1914. i 1915., Albansku golgotu, bojeve na Kajmakčalanu 1916., (Šćepan Kovačević podigao srpsku zastavu),  te proboj Solunskog fronta 1918. i oslobađanje Srbije (Marko Popović prvi umarširao na čelu Sedmog puka Dunavske divizije) i svih srpskih i južnoslovenskih zemalja, pa tako i naše opštine.

Nažalost, posle Drugog svjetskog rata njegovana je kultura zaborava, zbog toga što su tadašnje generacije nekritički preuzele ateistički ideološki diskurs i doveli nas u stanje zamagljene svijesti, u stanje u kome su sve legitimne nacionalne teme bile obesmišljavane, ismijavane, gurane na društvene margine, odnosno definisane kao retrogradne. Organizovani i sinhronozovani napadi na kulturu sjećanja ostavili su traga i do danas, pa najveći broj mladih Gačana ne zna da je na ovom mjestu, gdje se mi danas nalazimo, 1934. godine nalazio lično vrhovni komandant srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, kralj Aleksandar Karađorđević, kako bi odao pijetet hercegovačkim dobrovoljcima.

Mi danas, 103 godine nakon Prvog svjetskog rata, moramo da na sistematičniji i dublji način promišljamo o društvu i događajima, koji nas okružuju, da im damo organski protumačen smisao, a da istovremeno njegujemo kulturu sjećanja kako na naše pobjede, tako i na naša stradanja i žrtve. Svoju mentalnu baštinu moramo obogatiti onim NJegoševim mislima: „Pokoljenja djela sude, što je čije daju svjema".Tek kada to i praktično usvojimo stvorićemo bazu na kojoj ćemo stvarati odgovornije, bolje i prosperitetnije društvo.

Ispred Opštinske organizacije Srpske demokratske stranke Gacko obratio se Vukota Govedarica: 

„Danas smo se okupili u Avtovcu nadomak Gacka kako bi se prisjetili onog mučeničkog vremena kroz koji je prošao srpski narod i sa jedne ali i sa druge strane Drine. Da se prisjetimo i Albanske golgote ali i stradanja srpskog naroda tokom  Velikog rata u našem Gacku. Isto tako, okupljeni smo oko sjećanja na one dane kada je srpska vojska 1918. godine oslobodila naš grad.

Ovom prilikom želimo da saopštimo javnosti da će Srpska demokratska stranka preko Kluba odbornika, pokrenuti inicijativu u Skupštini opštine da se današnji dan definiše u kalendaru praznika opštine Gacko, te da sjećanje na ovaj pomalo zaboravljeni datum bude otrgnuto od zaborava.

Nije nam cilj da političke organizacije obilježavaju ovakve ili slične datume, već je namjera da ubuduće lokalna zajednica svih narednih godina bude pokrovitelj sjećanja na ono vrijeme kada je pobjednička srpska vojska 1918. godine ušla u oslobođeno Gacko. Iskreno se nadamo da će ovu inicijativu podržati sve političke partije, koje participiraju u lokalnom parlamentu."

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gacanin

20.11.2021 14:48

Nisam u SDS-u, ali slazem se da SO izglasa da se ovaj dan ubuduce zvanicno obiljezava u Gacku.

ODGOVORITE
Name

Re-Gačanin

20.11.2021 18:09

Sram te bilo pa nisi simptizer SDSa.Ko ti je odbranii I stvorio RS ,dodik i njegova sekta sigurnono.Stidi se kršni Hercegovče.Prodana dušo.

Name

Dokle vise

20.11.2021 15:39

Nemojte pljuvati po Jugoslaviji, kako vas nije sramota. Dolaskom nacionalista na vlast poceo je egzodus naroda u koji su se toboze kleli, Jugoslavija je srusena a njena imovina opljackana. A Srpski narod je zauvjek obiljezen presudama za ratne zlocine i genocid. I nije samo haski sud tako sudio, vec i sudovi u Srbiji. Ne znam otkud vam pravo da pricate lazi o istoriji drzave koja je dala narodu 50 godina mira, sloge i napretka. Narod nece bolje zivjeti od vasih istorijskih izmisljotina i gluposti

ODGOVORITE