Незаконите гаранције које је Српска дала за кредите ЕРС

Гаранције које је Република Српска дала „Електропривреди РС“ за кредит за куповину удјела у предузећу „Рудинг“ Угљевик и за ремонт термоелектране у Гацку нису законите, оцијенио је Савјет за државну помоћ БиХ.

Република Српска 01.07.2021 | 16:27
Незаконите гаранције које је Српска дала за кредите ЕРС

Савјет је донио Закључак да државна помоћ додијељена у облику гаранције Матичном кредузећу ЕРС ЕРС није у складу са Законом о систему државне помоћи у БиХ.

„Електропривреди РС“ је наложено да у року од 90 дана плати тржишну премију за издату гаранцију и достави Савјету доказ о томе.

„Ако Матично предузеће ЕРС не плату тржишну премију, Савјет ће да донесе негативну одлуку и да утврди обавезу поврата незаконито додијељене државне помоћи“, навели су у Савјету за државну помоћ БиХ.

Приликом оцјене да ли су испуњени прописи, Савјет је утврдио да за издату гаранцију није плаћена тржишна премија гаранту Републици Српској те да стога она представља инструмент додјеле државне помоћи.

Поред тога, гаранција није имала одобрење Савјета, што није у складу са Законом о систему државне помоћи у БиХ.

Савјет за државну помоћ БиХ извршио је „еx пост“ контролу оцјене усклађености државне помоћи са прописима о државној помоћи, покренуту по службеној дужности  за државне помоћи у облику гаранције Матичном предузећу „Електропривреде РС“ за кредитно задужење у сврху стицања капитала у предузећу „Рудинг“.

Контрола је покренута након дописа Енергетске заједнице који се односио на Одлуку о давању сагласности за издавање гаранција Републике Српске за поменуту сврху.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ открио је још крајем 2019. године да су Грађани жиранти за кредит ЕРС од 9,5 милиона КМ.

Влада РС је тада дала гаранције за задужење ЕРС за 12 милиона КМ у сврху стицања капитала предузећа „Рудинг“ Угљевик.

„Република Српска, као давалац гаранција, безусловно гарантује правовремено плаћање обавеза до 80 одсто износа главнице кредита у отплати, а највише до 9.590.000 КМ, према уговору који ће се закључити између ЕРС и Комерцијалне банке“, наводи се у Одлуци Владе РС.

Поред наведене гаранције, као незакониту Савјет је оцијенио и гаранцију дату за кредитно задужење „РиТЕ Гацко“ у сврху капиталног ремонта термоелектране. Том зависном предузећу ЕРС дат је рок од 90 дана да донесе акт о овлаштењу за обављање услуге од општег економског интереса.

Утврђено је да су гаранције за „РиТЕ Гацко“ издате у 100 одстотном износу и да за њих није плаћена тржишна премија, те да стога представљају инструмент додјеле државне помоћи.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мими53

01.07.2021 14:43

У Загребу поцела хапсења .Прорадило Тузиластво. Ми цекамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

01.07.2021 15:54

Секта није ниста урадила по закону, једино је законита пљацка и унистење овог народа. И зато је вуцко одликовао битангу и мрцину.

Name

Ништа нисам

02.07.2021 11:36

разумио од овог написаног али сам видио да се ради против српског народа и РС! Сарајево само напада РС о српски народ.

ОДГОВОРИТЕ