У израду изборних промјена укључити и битне политичаре

"Зато је битно да се воде и ови политички разговори, прије свага међу битним политичким актерима, а ту мислим на ХДЗ БиХ с једне стране и СДА са друге стране", рекао је Чолак и додао да је подједнако битан и СНСД.

Република Српска 29.06.2021 | 08:29
У израду изборних промјена укључити и битне политичаре

Члан Интерресорне радне групе за промјену изборног законодавства БиХ Бариша Чолак сматра да упоредо са радом ове радне групе треба преговарати на политичком нивоу и указује да ниједно радно тијело овог типа до сада није ријешило круцијалне проблеме у изборном закондавству.

"Зато је битно да се воде и ови политички разговори, прије свага међу битним политичким актерима, а ту мислим на ХДЗ БиХ с једне стране и СДА са друге стране", рекао је Чолак и додао да је подједнако битан и СНСД.

Чолак, који је хрватски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, констатовао је да је чињеница да је већина питања која се тичу легитимног представљања, када је ријеч о Предсједништву БиХ и домовима народа, у фокусу, односно дворишту Федерације БиХ.

Он сматра да би најбитнији стога требали да буду разговори ХДЗ и СДА, односно, то би било најпожељније.

"Дани пролазе, вријеме није савезник, што урадимо у овој години - то је то. Није реално очекивати да би се у изборној години могао направити значајан искорак у било којем смјеру, а не у смјеру изборне реформе, односно провођења, прије свега, одлуке Уставног суда БиХ о легитимном представљању, али и пресуда Европског суда за људска права", рекао је Чолак за загребачки "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Он је додао да рјешења треба тражити у нормалној атмосфери, без пријетњи било које врсте, јер се тад не могу очекивати неки велики искораци.

(Срна) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мирела БЛ

29.06.2021 06:45

Највеца препрека у промјени изборног закона је страх да се не процесуирају високорангирани политицари, ти исти који управо треба да преговарају. Зато це та акција веома теско да иде даље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Костоломац

29.06.2021 08:50

ХДЗ-СДА-СНСД и њихови сателити врло лако могу вец 2022г. на сметљисте историје а закон о изборима остаје само бог зна колико. Зато битанге и на власти смирите хормоне има у БИХ потенцијала и мимо вас.

Name

Ре

29.06.2021 15:29

А што се боре против промјена, није нормално. И за диктаторе.

Name

блбл

29.06.2021 06:51

Ви сте ти (хнс) који пријетите и уцјењујете све око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

29.06.2021 07:00

Нсјбоље да се њима прилагоди они су креатоти овига зла па да јос мало се укслкулису самк њима помозите ко и досад а нсрод е то је друга прица ! Пслотицари су битни али сами овдје по никаквом зyкону они су изнад закона и то добро припомозите им у питању је прљави капитал стецрн лсзним национализмом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

29.06.2021 07:01

ЕП вам је прије неколико дана рекао НЕ опцији констутивности а ДА градјанској опцији, сто је сасвим реално и неопходно! Нема сансе да приблизимо ЕУ, док год имамо и док постоји ово троглаво цудовисте звано предсједниство Босне и Херцеговине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

29.06.2021 07:01

За све промјене у БиХ у протеклих 20-так година стајао је исти овакав отворен приједлог, саставити браћу по криминалу СНСД, ХДЗ и СДА и радити поштено како то само они знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Петре

29.06.2021 08:18

И птице на грани знају а као медјународна заједница незна а лазни националисти партијси козаа ностраа балканска се осилила уз помоц тих истих Русија Србија депоније прљавог кспитала њиховиг и њихових тајкуна ратних и поратних све по њиховим законима специјалним Европски и Европу народ хице сли они неце нуду луди сами себе трпати у затвире и врацање имовинееее а таман пионири стасали да преносе даље троскаре узивају у нераду незнању неморалу фујјјјјјјјјјјј баграа балканска!!!!

Name

Бас си струцњак???

29.06.2021 07:21

Е Цолаку бас си струцњак на батерије Зар не Видис Гдје се гот Ова тројица високих једно националних водја умјесају ту трава не расте. Све нормално се блокира. Цовјеце Зар не копцас Али назалост ниси само ти такав једностран и једноумњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

29.06.2021 08:37

Све те три странке су заправо лоповско-фасистицке творевине које само пљацкају, задузују, расељују и обесправљују сопствени народ у БиХ. Смрт фасизму и лоповлуку, а слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.06.2021 08:48

Ниста без ЦИК-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

29.06.2021 09:08

СДА је на локалним изборима доживјел "фијаско", све су "урбане " средине изгубили,тако да више и нису вјеродостојан партнер Додику и Човићу. Да нису са ХДЗ-ом у ФБиХ блокирали избор нове владе били би историја. Надам се послије ових избора 2022 да це јос једна нога од тог тојца да попусти (СНСД у РС-у)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДОЛАНД

29.06.2021 09:59

Како нема времена, има и те како. Промјена Изборног закона нема јер владајуцој багри не одговара. Треба поново покрасти изборе и то брутално јер им "гори под ногама". Паре су вец припремили и јос краду и отимају за своју "клијентелу", да Бог да им требале за лијека.

ОДГОВОРИТЕ