U izradu izbornih promjena uključiti i bitne političare

"Zato je bitno da se vode i ovi politički razgovori, prije svaga među bitnim političkim akterima, a tu mislim na HDZ BiH s jedne strane i SDA sa druge strane", rekao je Čolak i dodao da je podjednako bitan i SNSD.

Republika Srpska 29.06.2021 | 08:29
U izradu izbornih promjena uključiti i bitne političare

Član Interresorne radne grupe za promjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak smatra da uporedo sa radom ove radne grupe treba pregovarati na političkom nivou i ukazuje da nijedno radno tijelo ovog tipa do sada nije riješilo krucijalne probleme u izbornom zakondavstvu.

"Zato je bitno da se vode i ovi politički razgovori, prije svaga među bitnim političkim akterima, a tu mislim na HDZ BiH s jedne strane i SDA sa druge strane", rekao je Čolak i dodao da je podjednako bitan i SNSD.

Čolak, koji je hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, konstatovao je da je činjenica da je većina pitanja koja se tiču legitimnog predstavljanja, kada je riječ o Predsjedništvu BiH i domovima naroda, u fokusu, odnosno dvorištu Federacije BiH.

On smatra da bi najbitniji stoga trebali da budu razgovori HDZ i SDA, odnosno, to bi bilo najpoželjnije.

"Dani prolaze, vrijeme nije saveznik, što uradimo u ovoj godini - to je to. Nije realno očekivati da bi se u izbornoj godini mogao napraviti značajan iskorak u bilo kojem smjeru, a ne u smjeru izborne reforme, odnosno provođenja, prije svega, odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, ali i presuda Evropskog suda za ljudska prava", rekao je Čolak za zagrebački "Večernji list" izdanje za BiH.

On je dodao da rješenja treba tražiti u normalnoj atmosferi, bez prijetnji bilo koje vrste, jer se tad ne mogu očekivati neki veliki iskoraci.

(Srna) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Mirela BL

29.06.2021 06:45

Najveca prepreka u promjeni izbornog zakona je strah da se ne procesuiraju visokorangirani politicari, ti isti koji upravo treba da pregovaraju. Zato ce ta akcija veoma tesko da ide dalje..

ODGOVORITE
Name

Kostolomac

29.06.2021 08:50

HDZ-SDA-SNSD i njihovi sateliti vrlo lako mogu vec 2022g. na smetljiste istorije a zakon o izborima ostaje samo bog zna koliko. Zato bitange i na vlasti smirite hormone ima u BIH potencijala i mimo vas.

Name

Re

29.06.2021 15:29

A što se bore protiv promjena, nije normalno. I za diktatore.

Name

blbl

29.06.2021 06:51

Vi ste ti (hns) koji prijetite i ucjenjujete sve oko sebe.

ODGOVORITE
Name

Ma

29.06.2021 07:00

Nsjbolje da se njima prilagodi oni su kreatoti oviga zla pa da jos malo se ukslkulisu samk njima pomozite ko i dosad a nsrod e to je druga prica ! Psloticari su bitni ali sami ovdje po nikakvom zykonu oni su iznad zakona i to dobro pripomozite im u pitanju je prljavi kapital stecrn lsznim nacionalizmom

ODGOVORITE
Name

Bojan

29.06.2021 07:01

EP vam je prije nekoliko dana rekao NE opciji konstutivnosti a DA gradjanskoj opciji, sto je sasvim realno i neophodno! Nema sanse da priblizimo EU, dok god imamo i dok postoji ovo troglavo cudoviste zvano predsjednistvo Bosne i Hercegovine!

ODGOVORITE
Name

Petar

29.06.2021 07:01

Za sve promjene u BiH u proteklih 20-tak godina stajao je isti ovakav otvoren prijedlog, sastaviti braću po kriminalu SNSD, HDZ i SDA i raditi pošteno kako to samo oni znaju.

ODGOVORITE
Name

Bravo Petre

29.06.2021 08:18

I ptice na grani znaju a kao medjunarodna zajednica nezna a lazni nacionalisti partijsi kozaa nostraa balkanska se osilila uz pomoc tih istih Rusija Srbija deponije prljavog kspitala njihovig i njihovih tajkuna ratnih i poratnih sve po njihovim zakonima specijalnim Evropski i Evropu narod hice sli oni nece nudu ludi sami sebe trpati u zatvire i vracanje imovineeee a taman pioniri stasali da prenose dalje troskare uzivaju u neradu neznanju nemoralu fujjjjjjjjjjjj bagraa balkanska!!!!

Name

Bas si strucnjak???

29.06.2021 07:21

E Colaku bas si strucnjak na baterije Zar ne Vidis Gdje se got Ova trojica visokih jedno nacionalnih vodja umjesaju tu trava ne raste. Sve normalno se blokira. Covjece Zar ne kopcas Ali nazalost nisi samo ti takav jednostran i jednoumnju.

ODGOVORITE
Name

Boki

29.06.2021 08:37

Sve te tri stranke su zapravo lopovsko-fasisticke tvorevine koje samo pljackaju, zaduzuju, raseljuju i obespravljuju sopstveni narod u BiH. Smrt fasizmu i lopovluku, a sloboda narodu.

ODGOVORITE
Name

BL

29.06.2021 08:48

Nista bez CIK-a.

ODGOVORITE
Name

Ipe

29.06.2021 09:08

SDA je na lokalnim izborima doživjel "fijasko", sve su "urbane " sredine izgubili,tako da više i nisu vjerodostojan partner Dodiku i Čoviću. Da nisu sa HDZ-om u FBiH blokirali izbor nove vlade bili bi istorija. Nadam se poslije ovih izbora 2022 da ce jos jedna noga od tog tojca da popusti (SNSD u RS-u)

ODGOVORITE
Name

DODOLAND

29.06.2021 09:59

Kako nema vremena, ima i te kako. Promjena Izbornog zakona nema jer vladajucoj bagri ne odgovara. Treba ponovo pokrasti izbore i to brutalno jer im "gori pod nogama". Pare su vec pripremili i jos kradu i otimaju za svoju "klijentelu", da Bog da im trebale za lijeka.

ODGOVORITE