Становници кинеског региона: "Укидајте карантин!"

Становници у кинеском региону северозападног Сињанга жалили су се на, како кажу, оштре мере затварања коронавируса на друштвеним медијима.

Свијет 24.08.2020 | 18:27
Становници кинеског региона: "Укидајте карантин!"

Нова епидемија ЦОВИД-19, која је заразила најмање 902 људи, појавила се средином јула у главном граду муслимана Урумки и подстакла оштра ограничења од стране кинеске владе.

Званичници су рекли да су овог месеца "ефикасно задржали" ширење кластера Урумки, а да није регистровано ниједних нови случај у последњих осам дана.

Али стотине локалних становника тврде путем интернета да још увек не могу да напусте своје домове и приморани су да свакодневно узимају лекове.

Кина - где се болест први пут појавила - у великој мери је довела под контролу домац́е преношење вируса карантином, ограничењем путовања и тестирањем, али појавиле су се спорадичне регионалне епидемије.

Главни град Сињангq, Урумки са 3,5 милиона, известио је 16. јула своју прву инфекцију ЦОВИД-19 - 24-годишњу радницу у малопродаји - за пет месеци.

Са неким уклоњеним коментарима - кинески интернет је жестоко цензурисан - корисници су покушали да изнесу своје жалбе на локалним форумима на Веибо платформи у Пекингу, Шангају и Гуангџоу.

Корисници друштвених медија поделили су фотографије улазних врата запечац́ених челичним жицама и браве које су поставили радници у заједници.

„Зашто префектуре без случајева не могу да уклоне карантин? Зашто треба да закључате цео Сињанг? ' прочитајте један коментар о Веибо-у који је добио хиљаде лајкова.

„Врата су запечац́ена, то је донијело огромне непријатности за раднике и живот људи. Цене су порасле ... многим стварима које сам купила је истекао рок трајања!"

Неки становници су такође написали да су их власти присиљавале да свакодневно узимају кинеску медицину и од њих се тражило да снимају филм.

Један видео снимак показује на десетине становника у Урумкију како вичу из својих прозора у очају.

"Чак сам обавио три теста ... али ме не пуштају", написао је један корисник на плочи за поруке коју је водио државни Даили Даили.

Власти Урумкија саопштиле су у понедељак да ц́е се затворити радови на подручјима у којима нема случајева вируса, наводи се у извештају државног Глобал Тајмса.

Избијање ЦОВИД-19 у Сињангу подстакло је страх за милионе Ујгура за које се верује да су заточени у оним што је кинеска влада назвала објектима за "пре-образовање".

Главни град Сињанга, Урумки од 3,5 милиона, известио је 16. јула своју прву инфекцију ЦОВИД-19 - 24-годишњу радницу у малопродаји - за пет месеци.

За многе инфициране пацијенте речено је да су етничке мањине, према Сун Чунлану-у, кинеском потпредседнику владе, без прецизирања етничке припадности становника.

Отприлике половина од 21 милиона људи су етнички Ујурци и други муслимани, од којих се многи жале на деценију политичког и верског угњетавања од стране владајуц́е Комунистичке партије у Кини, што влада негира.

Активисти су оптужили кинеску владу за убиство око милион Ујураца и других Турака у камповима Сињанг. Пекинг их је описао као центре за стручно оспособљавање за борбу против исламског радикализма.

(Курир.рс/Даилy Маил)

Коментари / 0

Оставите коментар