Stanovnici kineskog regiona: "Ukidajte karantin!"

Stanovnici u kineskom regionu severozapadnog Sinjanga žalili su se na, kako kažu, oštre mere zatvaranja koronavirusa na društvenim medijima.

Svijet 24.08.2020 | 18:27
Stanovnici kineskog regiona: "Ukidajte karantin!"

Nova epidemija COVID-19, koja je zarazila najmanje 902 ljudi, pojavila se sredinom jula u glavnom gradu muslimana Urumki i podstakla oštra ograničenja od strane kineske vlade.

Zvaničnici su rekli da su ovog meseca "efikasno zadržali" širenje klastera Urumki, a da nije registrovano nijednih novi slučaj u poslednjih osam dana.

Ali stotine lokalnih stanovnika tvrde putem interneta da još uvek ne mogu da napuste svoje domove i primorani su da svakodnevno uzimaju lekove.

Kina - gde se bolest prvi put pojavila - u velikoj meri je dovela pod kontrolu domaće prenošenje virusa karantinom, ograničenjem putovanja i testiranjem, ali pojavile su se sporadične regionalne epidemije.

Glavni grad Sinjangq, Urumki sa 3,5 miliona, izvestio je 16. jula svoju prvu infekciju COVID-19 - 24-godišnju radnicu u maloprodaji - za pet meseci.

Sa nekim uklonjenim komentarima - kineski internet je žestoko cenzurisan - korisnici su pokušali da iznesu svoje žalbe na lokalnim forumima na Veibo platformi u Pekingu, Šangaju i Guangdžou.

Korisnici društvenih medija podelili su fotografije ulaznih vrata zapečaćenih čeličnim žicama i brave koje su postavili radnici u zajednici.

„Zašto prefekture bez slučajeva ne mogu da uklone karantin? Zašto treba da zaključate ceo Sinjang? ' pročitajte jedan komentar o Veibo-u koji je dobio hiljade lajkova.

„Vrata su zapečaćena, to je donijelo ogromne neprijatnosti za radnike i život ljudi. Cene su porasle ... mnogim stvarima koje sam kupila je istekao rok trajanja!"

Neki stanovnici su takođe napisali da su ih vlasti prisiljavale da svakodnevno uzimaju kinesku medicinu i od njih se tražilo da snimaju film.

Jedan video snimak pokazuje na desetine stanovnika u Urumkiju kako viču iz svojih prozora u očaju.

"Čak sam obavio tri testa ... ali me ne puštaju", napisao je jedan korisnik na ploči za poruke koju je vodio državni Daili Daili.

Vlasti Urumkija saopštile su u ponedeljak da će se zatvoriti radovi na područjima u kojima nema slučajeva virusa, navodi se u izveštaju državnog Global Tajmsa.

Izbijanje COVID-19 u Sinjangu podstaklo je strah za milione Ujgura za koje se veruje da su zatočeni u onim što je kineska vlada nazvala objektima za "pre-obrazovanje".

Glavni grad Sinjanga, Urumki od 3,5 miliona, izvestio je 16. jula svoju prvu infekciju COVID-19 - 24-godišnju radnicu u maloprodaji - za pet meseci.

Za mnoge inficirane pacijente rečeno je da su etničke manjine, prema Sun Čunlanu-u, kineskom potpredsedniku vlade, bez preciziranja etničke pripadnosti stanovnika.

Otprilike polovina od 21 miliona ljudi su etnički Ujurci i drugi muslimani, od kojih se mnogi žale na deceniju političkog i verskog ugnjetavanja od strane vladajuće Komunističke partije u Kini, što vlada negira.

Aktivisti su optužili kinesku vladu za ubistvo oko milion Ujuraca i drugih Turaka u kampovima Sinjang. Peking ih je opisao kao centre za stručno osposobljavanje za borbu protiv islamskog radikalizma.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Komentari / 0

Ostavite komentar