БиХ тражи помоћ у заштитиној опреми за одржавање избора

Министарство безбједности Босне и Херцеговине упутиће приједлог Савјету министара БиХ да се у циљу безбједног одржавања локалних избора због вируса корона затражи међународна помоћ у заштитној опреми, јер план је, између осталог, да се за сваког бирача уписаног у бирачки списак обезбиједе маска и рукавице или умјесто рукавица једнократна оловка.

Босна и Херцеговина 29.07.2020 | 07:49
БиХ тражи помоћ у заштитиној опреми за одржавање избора

Ово је између осталог закључено на састанку којем су, поред појединих чланова Централне изборне комисије БиХ, присуствовали и представници Министарства безбједности БиХ, Федералне управе цивилне заштите, Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и Штаба за заштиту и спасавање у Влади Брчко дистрикта.

Такође, на састанку је закључено да се Инструкција о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19, коју је урадио ЦИК, прослиједи надлежним институтима за јавно здравство ентитета и Брчко дистрикта на стручно мишљење.

На самом састанку отворили су се бројни проблеми, од безбједног одлагања отпада, односно маски, рукавица и оловака након избора па до складиштења те исте робе, која по правилима спада у медицинску. Исто тако, један од тренутно непремостивих проблема је и обезбјеђење простора за одржавање избора у смислу одржавања неопходне дистанце и броја људи који бораве у једној просторији.

"Спецификација ЦИК-а која је урађена мора се допунити. Не могу се маске, рукавице и заштитна опрема бацити у корпу, то треба да уради фирма овлаштена за медицински отпад, а то све кошта. Тај трошак нико није калкулисао и питање је колико има фирми које то могу радити. Медицинска средства не могу да се складиште у магацинима ЦИК-а, већ то треба да ради Агенција за лијекове и медицинска средства па о томе треба водити рачуна", рекао је Милан Новитовић, директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.

Једно од питања које је отворено на састанку ЦИК-а и представника Цивилне заштите је и шта уколико се нико не јави на позив за међународну помоћ у опреми, с обзиром на то да је такав позив већ отворен од стране БиХ, а да помоћ, посебно у заштитној опреми, стиже све мање и мање.

"Имамо отворен позив и сад га треба допунити специфичном потребом за спровођење изборног циклуса. Ако се нико не јави, БиХ мора прогласити стање природне несреће и онда да тражи средства из буџета или нешто слично", рекао је Новитовић.

У Централној изборној комисији БиХ покушали смо сазнати колико новца је евентуално потребно за обезбјеђивање додатне заштите опреме за безбједно одржавање избора, међутим на питања која смо послали још почетком јула, одговор нисмо добили. Након састанка представника ЦИК-а са званичницима ентитетских цивилних заштита само је саопштено да је састанак одржан "с циљем правовременог дјеловања и осигурања материјално-техничких средстава потребних за одржавање локалних избора 2020. године у условима епидемије ковида-19 како би избори били одржани у контролисаним условима, а у циљу заштите живота и здравља свих актера бирачког процеса".

Оно у чему су се сви сложили на састанку јесте да пандемија вируса корона не може бити препрека за одржавање избора, али исто тако не може се дозволити ни да избори буду "кластер" и угрозе здравље становништва.

Иначе, Централна изборна комисија БиХ недавно је донијела Инструкцију о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19, у којој је, између осталог, прописано на који начин одржати изборе у условима пандемије. Саставни дио те инструкције је и попис ствари који је неопходно обезбиједити за свако бирачко мјесто, а ту су по 20 ролни тоалет-папира, бесконтактни топломјери, убруси, средства за дезинфекцију, визири, заштитна одијела итд... Ова инструкција свакако ће бити дорађена, а према договору, институти за јавна здравства своје примједбе и сугестије треба да доставе до 3. августа.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

...

29.07.2020 05:58

Не требамо ни гласати када немамо за јбн рукавице и сл. Ионако ће покрасти изборе и сав труд иде до ђавола и у разочараност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.07.2020 08:21

бас због тога треба гласат и скинут багру с власти који су нас довели до просјацког стања.

Name

Дуња Папиц

29.07.2020 06:08

Па сто це нам избори? Овако је добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2020 19:40

Дивно је, додусе ја сам у њемацкој.

Name

Андриц

29.07.2020 06:09

А у цему је разлика измедју гласаца и цланова комисије.Ево нпр.,онај сто узима лицну карту,дира прво моју лицну карту,па твоју,па беког трецег,петог десетог...је ли он послије сваке лицне карте,промијени рукавице-промије и,аха,како да не.Ако цемо вец тјерати мак на конац.Дај ста правите драму,ста трпате паре неком у дзеп и за набавку те опреме и за ове сто требају као одвести послије искористену опрему.Маму вам лоповску,само гледате гдје цете ста украсти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.07.2020 08:21

па немој да дира онда. нек само гледа.

Name

Преамбл

29.07.2020 06:14

Од цега да се заститимо, од цороне или од изборних кандидата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.07.2020 07:34

Од нових чланова ЦИК-а.

Name

РЕ

29.07.2020 08:22

од не способне власти.

Name

цитисен

29.07.2020 06:31

Ста це једнократна оловка кад це нам обезбедити дуквице,комевтрпају паре у дјеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

29.07.2020 06:31

Како је било на гласању у Србији ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахаха

29.07.2020 07:01

не треба опрема нецемо ни излазити на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

29.07.2020 07:35

Како су га ухватили тако ће и да га пусте,а усљед недостатка доказа има да добије и одштету и биће добро да не тужи због увреде части.А рачун се зна ко плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.07.2020 08:09

Тражите ви машине за електронско гласање , а уми ћемо обезбједити остало што треба, јер ако ови побједе народ ће и онако отићи , јер ови мисле само на чланове секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

требињац

29.07.2020 10:17

за ста све БиХ не трази помоц

ОДГОВОРИТЕ