Све што нисте, а треба да знате о вирусу корона

С обзиром на то да се коронавирус проширио широм свијета, стручњаци истичу како би његов утицај могло ослабити топлије вријеме и пораст температура. Појаснили су и због чега су жене отпорније на вирусна обољења.

Свијет 02.03.2020 | 17:07
Све што нисте, а треба да знате о вирусу корона

Како пише ДW, виролог Тхомас Пиетсцхманн је појаснио због чега прољеће заиста даје наду у спрјечавању коронавируса те због тога жене имају јасну предност у борби против болести ЦОВИД-19 коју овај вирус изазива.

Прољеће као нада за заустављање коронавируса

Уколико топлије вријеме успори ширење коронавируса, онда би се он могао понашати попут вируса сезонске грипе. Тада би долазак прољећа с порастом температура убило патогене и зауставило ширење болести ЦОВИД-19. Тако ће сезона коронавируса проћи баш као и годишњи вал грипе који почиње јењавати чим се заврши зима.

Међутим, како је истакао виролох Пиетсцхманн, стручњаци још не могу предвидјети да ли се коронавирус понаша као обични вирус грипе јер још није позната његова природа, али ни путања.

"Оно што је посебно код овог вируса јесте чињеница да су се људи с њим први пут суочили. Према расположивим подацима из Кине, можемо закључити да је вирус само једном прешао са животиње на људе и да се од тада проширио", казао је Пиетсцхманн.

Додао је и то да за разлику од вируса грипе, с којим су се готово сви у једном тренутку изборили, људски имуни систем није спреман за "напад" корона патогенима.

"Уз то, спољни услови на сјеверној хемисфери тренутно су готово савршени за брзо ширење вируса. Напримјер, респираторни вируси, тј. они који се шире дисајним путевима, имају посебну олакшицу када је хладно вријеме јер вируси имају већу стабилност при ниским температурама. То је попут хране која се најбоље очува у фрижидеру", навео је Пиетсцхманн.

Такође, структура коронавируса је другачија. Он је окружен липидним (масним) слојем који није отпоран на топлоту што подразумијева да се распада при порасту температура.

"Остали вируси, попут норовируса, стабилнији су јер се састоје углавном од протеина и генетског материјала", додао је Пиетсцхманн.

Жене су отпорније на коронавирус због генетике

Влажност ваздуха такође утиче на преносивост респираторних вируса. Након што патогени јаким кихањем доспију вани, они дословно "висе у зраку". То објашњава чињеницу да у хладним и обично сувим зимским данима, мале капљице заједно с вирусима, лебде у зраку дуже него када је проценат влаге висок.

"На тај начин патогени се могу брзо ширити. Међутим, у почетку то раде тихо и тајно. Од првог контакта с патогенима до првих симптома болести може проћи неколико седмица. Дужина овог периода инкубације зависи од карактеристика и биологије вируса", истакао је виролог.

Појаснио је да проценат излијечења и успјешне борбе с коронавирусом прије свега зависи од старосне доби, али и претходне историје болести и изграђеног имунитета.

Међутим, у скорије вријеме је изнесен податак да су жене отпорније када је ријеч о овом вирусу. И подаци показују да жене имају веће шансе за преживљавање те тако стопа смртности код мушкараца износи 2,8 посто, а код супротног пола 1,7 шпосто.

Пиетсцхманн је нагласио да се објашњење крије у генетици.

"Неки имунолошки важни гени попут оних који су одговорни за препознавање патогена, кодирани су на X хромосому. Будући да жене имају два X хромосома, а мушкарци само један, женски пол у овом случају имају предност. И женски хормон естроген им помаже у борби против вирусних болести", додао је.

На крају, прољеће и топлији дани остају као нада да ће се високим температурама смањити дјеловање коронавируса.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар