Инспектори МУП-а узимали новац за шефове и тужиоца?

Директор Средњошколског дома у Бањалуци Бранислав Видић био је на мети инспектора Полицијске управе Бањалука Ненада Грујића и Јелене Флоријан од 2017. године, а током овог периода ухапшени инспектори су константно понављали да раде у тиму с начелницима и тужиоцем, чије идентитете нису откривали, ексклузивно сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 19.02.2020 | 20:28
Инспектори МУП-а узимали новац за шефове и тужиоца?

Извор из Републичког јавног тужилаштва открио је шокантне детаље акције “Сирано”, која је успјешно реализована захваљујући, на првом мјесту, невјероватној храбрости Видића да разоткрије криминалце у редовима полиције, али и детаљно испланираној акцији МУП Републике Српске.

– Видић је на мети инспектора из Одјељења за привредни криминал Полицијске управе Бањалука био још од 2017. године. Ухапшени Грујић и његова радна колегиница с посла Јелена Флоријан долазили су на радно мјесто директора у Средњошколски дом заједно и одвојено током тог периода и константно вршили притисак говорећи да се спроводе одређене провјере и истраге.

Очигледно је да нису журили са узимањем новца, већ су жељели направити терен како се ради о великом криминалу, који они могу спријечити уз одговарајући новчани износ – открио је извор портала Српскаинфо из Републичког јавног тужилаштва.

Из Средњошколског дома ухапшени инспектори редовно су изузимали документацију која никада није званично ни завршила у полицијским просторијама, нити је за њу издана било каква потврда.

– Све је образложено да се ради у циљу провјера по кривичним пријавама – објаснио је извор портала Српскаинфо.

У којој мјери је двоје инспектора вршило притисак на несрећног човјека, како наводи наш извор, открива и податак да су Видићева породица, али и он лично страховали од оног најгорег.

– Након вишемјесечног и систематског притиска тај човјек се за помоћ обратио и једном од начелника у Полицијској управи Бањалука, који иначе важи за поштеног полицијског службеника и који се интересовао код инспектора Грујића и Флоријан зашто рад на конкретном случају траје толико дуго. Ни том начелнику није било јасно због чега је директор школе под лупом инспектора био дужи временски период, али ни чињеница да је један од начелника интервенисао није омела ни Грујића, ни Флоријанову – испричао је извор Српскаинфо.

Не само да интересовање једног од начелника у Полицијској управи Бањалука није омела Грујића и његову радну колегиницу, већ је за Видића постало све још горе, обзиром да су се пријетње појачале у смилу да му више никада не падне на памет да било коме пријави нешто, јер ће бити ухапшен.

Почетком ове године услиједила је коначна реализација плана од стране двоје инспектора када су Видићу понудили да за “већи новчани износ” заврше дугогодишње пријетње и уцјене.

– Тражили су 20.000 марака плус још 10.000 марака. Говорили су како је то новац за начелнике и тужиоца, који ће бити исплаћен када званично обустави истрагу, која се наводно односила на незаконито запошљавање. Никада нису откривали ко су начелници, ни ко је тужилац. Могуће је да су на тај начин покривали себе, али то ће утврдити даља истрага у овом случају – испричао је извор Српскаинфо из Републичког јавног тужилаштва.

Суочен са безизлазном ситуацијом, Видић, како наводи наш извор, овога пута се одлучује за очајнички корак; обраћа се још једном познанику у полицији, иако му је било добро познато на који начин је завршен посљедњи покушај.

Међутим, ствари се ипак помијерају напријед. Након што је инфомисао колегу у ОБЛ-у, случај долази до инспектора у Управи за организовани и тешки криминалитет МУП РС и, у коначници, до Републичког јавног тужилаштва.

У неколико наврата Видић одлази на састанке с Грујићем и Флоријановом, и то у ресторан “Сирано”, по којем је читава акција и добила име.

Извор Српскаинфо открива да су сви у полицији остали затечени начином на који је Видић изнио читав случај, од ношења сакривених микрофона и камера, односно снимања осумњиченог двојца, до хладнокрвности коју је показао у тренуцима коначне реализације цијеле акције.

Затражено одређивање притвора

Републичко јавно тужилаштво најавило је да ће након саслушања осумњичених инспектора Ненада Грујића и Јелене Флоријан бити затражено одређивање једномјесечног притвора. О притвору ће одлучити судија за претходни поступак Окружног суда у Бањалуци.

(Српскаинфо)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Странац

19.02.2020 20:28

До чега обичан човјек мора бити доведен да му неко у Полицији повјерује шта му Полиција ради. Још да су инспектори радили за Поткивача директно ко зна шта би било са Видића. Систем гдје се свако свакога боји јер се зна да све наредбе долазе из врха лудачког режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2020 23:16

Сутра це их пустити,пар мјесеци це примати плату а неце радити док су под истрагом,онда це бити ослободјени и врацени на посао.Умјеато ову куцку да затворе у муски блок и да је пребацују из целије у целију сваку ноц,она це бити пустена а овом нека је Бог у помоци сто је пријавио !

Name

Михајло

20.02.2020 06:50

Ово је луди резим и владавина луда, цаст изузецима, владавина једног цовјека, који није сав свој.

Name

Буди и син

20.02.2020 07:38

Ова иста Босиљка Предраговић, дир. РУГИПП која предводи земљишну и софтверску мафију у РУГИП и турила их на све на функције; Деурић-пом.дир. за укњижбе -суди му се, Груловић-начелник за надзор за законитост уписа некретнина-суди му се, Стојчин-пом.дир. за надзор за законитост укњижби а осуђен на 4,5 љета затвора. Елем, све организована мафија коју тамо држи Будо Станковић и син коме су укајтили 400 дулума школске замље 1/1.

Name

Прљави Хари

20.02.2020 07:41

Све Лукачеве одабране службенице, широм РС, а у нормалној власти биле би трговци добри.

Name

случај сличан

20.02.2020 07:43

Мирко Стојчиновић (осуђен на 4,5 год.) и Александар Деурић, које тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја и вишемилионску штету граду Бањалуци, враћени су на посао у Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) и примају пуну плату. Да ствар буде гора, поново се налазе на руководећим местима, на којима могу да доносе одлуке. Стојчиновић и Деурић и још неколико службеника су оптужени за кривично дело којима су, како их терети Републичко тужилаштво, оштетили град у предметима „Наш дом“, „Грађа“ и „Пољопривредна школа“. На посао су враћени чим су изашли из притвора. Стојчиновић је помоћник директора за послове надзора и може да утиче на исход предмета који се воде у Геодетској управи. Деурић је такође враћен, на позицију помоћника директора за оснивање катастра непокретности.

Name

боса

20.02.2020 08:46

Босиљка Предрага је била полицијски службеник, као ова Флора, па је за добро одрађен посао при обради земљишне мафије, од те исте мафије награђена престолом доректорице РУГИПП од стране Деурића-Кума з.к. мафије.

Name

МГ

19.02.2020 20:44

Уцјењивали га зато што је то један невиђени преварант. И требало би и њега разоткрити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљак

19.02.2020 21:03

Тако је, то је један монструм који не заслужује да види сунца до краја живота, колико је зла починио и криминала!

Name

Гардиста

19.02.2020 21:22

Тако је,овде несто смрди добро.Прво претрести пословање овог Видица,па онда даље...

Name

Злоцха

19.02.2020 20:55

Додје им главе лопина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кунг фу Панда

19.02.2020 21:15

Тако јесте, лопов додје лоповима главе....

Name

Скептик

19.02.2020 21:00

Сјећа ли се ко оне јадне жене која мјесецима стајала са паролом код старе зграде владе у БЛ? На пароли је писало како јој је живот уништио и дао отказ неки директор школе у Јошиковим водама гдје је та несретница радила. Погодите ко је био тај директор? Зове се Бранислав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.02.2020 21:13

Опет питам да ли нам је полиција криминална?Да ли је Давор Драгицевиц говорио истину?Да ли је ово доказ да је Давор био 100% у праву.За мене нема сумље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

19.02.2020 21:49

Цуј посебно одјељење, за организовани и теске облике привредног криминалитета. Па нема вецих лопова.. притвор? Цуце се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

19.02.2020 22:05

Сви су они једна добро увезана мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

20.02.2020 06:06

Запослио је и супругу у установи у којој је директор. Стари социјалиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

20.02.2020 06:16

То се узима и дан данас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Микиц

20.02.2020 06:41

Подрска за инспекторе! Ако је цист, сто је давао мито. Не видјена лопина је тај Видиц. Довео зену саторску пјеваљку да дјеци буде васпитац. Само полако, долијаце и он до иза ресетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е ПЕРО ПЕРО

20.02.2020 07:56

КАКО брзо дјелујете да оперете прљавстину са униформи заститите своје криминалце сто цак ни једно убиство нерјесисе. Све окрецете наопацке И оне који би требали да стите закон правите зртвама. НЕСТО СУ МИ ТЕ ТЕЗЕ ЈАКО ПОЗНАТЕ.

Name

Кунг фу Панда

20.02.2020 10:36

У праву си све, али засто подрска за инспекторе. Само су јос њега требали набити са њима у прдекану. Исти су сви, то је једно смеце невидјено...

Name

беба

20.02.2020 07:53

Овако се штите од гоњења у РУГИП: Суђење радницима Републичке управе за геодетске и имовинско - правне послове (РУГИП), које терете за милионске малверзације на штету града Бањалука, одгодио је порођај двије оптужене. Породиле су се недавно оптужене Жељка Милинковић и Дорис Кременовић, па је одбрана на рочишту тражила медицинско вјештање како би се утврдило када ће оне моћи да дођу на суђење. У овом предмету оптужени су и помоћник директора у РУГИП-у Александар Деурић и начелник Одјељења за надзор у РУГИП-у Драган Груловић који је такође недавно добио сина. Занимљвио је да у скорије вријеме у нашем правосуђу није забиљежен случај да оволики број оптужених, током суђења, добије принове. Дакле, добро је за наталитет да се ова породи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

20.02.2020 12:41

Родитељи дјеце имају ријеци хвале за директора, а ови који пису против могу бити само сауцесници ових корумпираних инспектора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2020 14:14

Ма ста знају родитељи о његовом криминалу, то сто мозда набавља мало бољу храну за мензу не екскулпира га за остале незаконитости

Name

Бивси уценик

20.02.2020 16:06

Ови сто пису против директора су сигурно тврдим 100% они (не) радници Гаја, Грми, брада и херцеговци. Знам кад сам био у дому као уценик то су радили.