Inspektori MUP-a uzimali novac za šefove i tužioca?

Direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić bio je na meti inspektora Policijske uprave Banjaluka Nenada Grujića i Jelene Florijan od 2017. godine, a tokom ovog perioda uhapšeni inspektori su konstantno ponavljali da rade u timu s načelnicima i tužiocem, čije identitete nisu otkrivali, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Republika Srpska 19.02.2020 | 20:28
Inspektori MUP-a uzimali novac za šefove i tužioca?

Izvor iz Republičkog javnog tužilaštva otkrio je šokantne detalje akcije “Sirano”, koja je uspješno realizovana zahvaljujući, na prvom mjestu, nevjerovatnoj hrabrosti Vidića da razotkrije kriminalce u redovima policije, ali i detaljno isplaniranoj akciji MUP Republike Srpske.

– Vidić je na meti inspektora iz Odjeljenja za privredni kriminal Policijske uprave Banjaluka bio još od 2017. godine. Uhapšeni Grujić i njegova radna koleginica s posla Jelena Florijan dolazili su na radno mjesto direktora u Srednjoškolski dom zajedno i odvojeno tokom tog perioda i konstantno vršili pritisak govoreći da se sprovode određene provjere i istrage.

Očigledno je da nisu žurili sa uzimanjem novca, već su željeli napraviti teren kako se radi o velikom kriminalu, koji oni mogu spriječiti uz odgovarajući novčani iznos – otkrio je izvor portala Srpskainfo iz Republičkog javnog tužilaštva.

Iz Srednjoškolskog doma uhapšeni inspektori redovno su izuzimali dokumentaciju koja nikada nije zvanično ni završila u policijskim prostorijama, niti je za nju izdana bilo kakva potvrda.

– Sve je obrazloženo da se radi u cilju provjera po krivičnim prijavama – objasnio je izvor portala Srpskainfo.

U kojoj mjeri je dvoje inspektora vršilo pritisak na nesrećnog čovjeka, kako navodi naš izvor, otkriva i podatak da su Vidićeva porodica, ali i on lično strahovali od onog najgoreg.

– Nakon višemjesečnog i sistematskog pritiska taj čovjek se za pomoć obratio i jednom od načelnika u Policijskoj upravi Banjaluka, koji inače važi za poštenog policijskog službenika i koji se interesovao kod inspektora Grujića i Florijan zašto rad na konkretnom slučaju traje toliko dugo. Ni tom načelniku nije bilo jasno zbog čega je direktor škole pod lupom inspektora bio duži vremenski period, ali ni činjenica da je jedan od načelnika intervenisao nije omela ni Grujića, ni Florijanovu – ispričao je izvor Srpskainfo.

Ne samo da interesovanje jednog od načelnika u Policijskoj upravi Banjaluka nije omela Grujića i njegovu radnu koleginicu, već je za Vidića postalo sve još gore, obzirom da su se prijetnje pojačale u smilu da mu više nikada ne padne na pamet da bilo kome prijavi nešto, jer će biti uhapšen.

Početkom ove godine uslijedila je konačna realizacija plana od strane dvoje inspektora kada su Vidiću ponudili da za “veći novčani iznos” završe dugogodišnje prijetnje i ucjene.

– Tražili su 20.000 maraka plus još 10.000 maraka. Govorili su kako je to novac za načelnike i tužioca, koji će biti isplaćen kada zvanično obustavi istragu, koja se navodno odnosila na nezakonito zapošljavanje. Nikada nisu otkrivali ko su načelnici, ni ko je tužilac. Moguće je da su na taj način pokrivali sebe, ali to će utvrditi dalja istraga u ovom slučaju – ispričao je izvor Srpskainfo iz Republičkog javnog tužilaštva.

Suočen sa bezizlaznom situacijom, Vidić, kako navodi naš izvor, ovoga puta se odlučuje za očajnički korak; obraća se još jednom poznaniku u policiji, iako mu je bilo dobro poznato na koji način je završen posljednji pokušaj.

Međutim, stvari se ipak pomijeraju naprijed. Nakon što je infomisao kolegu u OBL-u, slučaj dolazi do inspektora u Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i, u konačnici, do Republičkog javnog tužilaštva.

U nekoliko navrata Vidić odlazi na sastanke s Grujićem i Florijanovom, i to u restoran “Sirano”, po kojem je čitava akcija i dobila ime.

Izvor Srpskainfo otkriva da su svi u policiji ostali zatečeni načinom na koji je Vidić iznio čitav slučaj, od nošenja sakrivenih mikrofona i kamera, odnosno snimanja osumnjičenog dvojca, do hladnokrvnosti koju je pokazao u trenucima konačne realizacije cijele akcije.

Zatraženo određivanje pritvora

Republičko javno tužilaštvo najavilo je da će nakon saslušanja osumnjičenih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florijan biti zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora. O pritvoru će odlučiti sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci.

(Srpskainfo)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Stranac

19.02.2020 20:28

Do čega običan čovjek mora biti doveden da mu neko u Policiji povjeruje šta mu Policija radi. Još da su inspektori radili za Potkivača direktno ko zna šta bi bilo sa Vidića. Sistem gdje se svako svakoga boji jer se zna da sve naredbe dolaze iz vrha ludačkog režima.

ODGOVORITE
Name

Re

19.02.2020 23:16

Sutra ce ih pustiti,par mjeseci ce primati platu a nece raditi dok su pod istragom,onda ce biti oslobodjeni i vraceni na posao.Umjeato ovu kucku da zatvore u muski blok i da je prebacuju iz celije u celiju svaku noc,ona ce biti pustena a ovom neka je Bog u pomoci sto je prijavio !

Name

Mihajlo

20.02.2020 06:50

Ovo je ludi rezim i vladavina luda, cast izuzecima, vladavina jednog covjeka, koji nije sav svoj.

Name

Budi i sin

20.02.2020 07:38

Ova ista Bosiljka Predragović, dir. RUGIPP koja predvodi zemljišnu i softversku mafiju u RUGIP i turila ih na sve na funkcije; Deurić-pom.dir. za uknjižbe -sudi mu se, Grulović-načelnik za nadzor za zakonitost upisa nekretnina-sudi mu se, Stojčin-pom.dir. za nadzor za zakonitost uknjižbi a osuđen na 4,5 ljeta zatvora. Elem, sve organizovana mafija koju tamo drži Budo Stanković i sin kome su ukajtili 400 duluma školske zamlje 1/1.

Name

Prljavi Hari

20.02.2020 07:41

Sve Lukačeve odabrane službenice, širom RS, a u normalnoj vlasti bile bi trgovci dobri.

Name

slučaj sličan

20.02.2020 07:43

Mirko Stojčinović (osuđen na 4,5 god.) i Aleksandar Deurić, koje tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja i višemilionsku štetu gradu Banjaluci, vraćeni su na posao u Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) i primaju punu platu. Da stvar bude gora, ponovo se nalaze na rukovodećim mestima, na kojima mogu da donose odluke. Stojčinović i Deurić i još nekoliko službenika su optuženi za krivično delo kojima su, kako ih tereti Republičko tužilaštvo, oštetili grad u predmetima „Naš dom“, „Građa“ i „Poljoprivredna škola“. Na posao su vraćeni čim su izašli iz pritvora. Stojčinović je pomoćnik direktora za poslove nadzora i može da utiče na ishod predmeta koji se vode u Geodetskoj upravi. Deurić je takođe vraćen, na poziciju pomoćnika direktora za osnivanje katastra nepokretnosti.

Name

bosa

20.02.2020 08:46

Bosiljka Predraga je bila policijski službenik, kao ova Flora, pa je za dobro odrađen posao pri obradi zemljišne mafije, od te iste mafije nagrađena prestolom dorektorice RUGIPP od strane Deurića-Kuma z.k. mafije.

Name

19.02.2020 20:44

Уцјењивали га зато што је то један невиђени преварант. И требало би и њега разоткрити.

ODGOVORITE
Name

Zemljak

19.02.2020 21:03

Tako je, to je jedan monstrum koji ne zaslužuje da vidi sunca do kraja života, koliko je zla počinio i kriminala!

Name

Gardista

19.02.2020 21:22

Tako je,ovde nesto smrdi dobro.Prvo pretresti poslovanje ovog Vidica,pa onda dalje...

Name

Zlocha

19.02.2020 20:55

Dodje im glave lopina

ODGOVORITE
Name

Kung fu Panda

19.02.2020 21:15

Tako jeste, lopov dodje lopovima glave....

Name

Skeptik

19.02.2020 21:00

Sjeća li se ko one jadne žene koja mjesecima stajala sa parolom kod stare zgrade vlade u BL? Na paroli je pisalo kako joj je život uništio i dao otkaz neki direktor škole u Jošikovim vodama gdje je ta nesretnica radila. Pogodite ko je bio taj direktor? Zove se Branislav...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

19.02.2020 21:13

Opet pitam da li nam je policija kriminalna?Da li je Davor Dragicevic govorio istinu?Da li je ovo dokaz da je Davor bio 100% u pravu.Za mene nema sumlje.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

19.02.2020 21:49

Cuj posebno odjeljenje, za organizovani i teske oblike privrednog kriminaliteta. Pa nema vecih lopova.. pritvor? Cuce se...

ODGOVORITE
Name

Bane

19.02.2020 22:05

Svi su oni jedna dobro uvezana mafija.

ODGOVORITE
Name

Ragib

20.02.2020 06:06

Zaposlio je i suprugu u ustanovi u kojoj je direktor. Stari socijalista.

ODGOVORITE
Name

Xx

20.02.2020 06:16

To se uzima i dan danas

ODGOVORITE
Name

Pero Mikic

20.02.2020 06:41

Podrska za inspektore! Ako je cist, sto je davao mito. Ne vidjena lopina je taj Vidic. Doveo zenu satorsku pjevaljku da djeci bude vaspitac. Samo polako, dolijace i on do iza resetaka.

ODGOVORITE
Name

E PERO PERO

20.02.2020 07:56

KAKO brzo djelujete da operete prljavstinu sa uniformi zastitite svoje kriminalce sto cak ni jedno ubistvo nerjesise. Sve okrecete naopacke I one koji bi trebali da stite zakon pravite zrtvama. NESTO SU MI TE TEZE JAKO POZNATE.

Name

Kung fu Panda

20.02.2020 10:36

U pravu si sve, ali zasto podrska za inspektore. Samo su jos njega trebali nabiti sa njima u prdekanu. Isti su svi, to je jedno smece nevidjeno...

Name

beba

20.02.2020 07:53

Ovako se štite od gonjenja u RUGIP: Suđenje radnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove (RUGIP), koje terete za milionske malverzacije na štetu grada Banjaluka, odgodio je porođaj dvije optužene. Porodile su se nedavno optužene Željka Milinković i Doris Kremenović, pa je odbrana na ročištu tražila medicinsko vještanje kako bi se utvrdilo kada će one moći da dođu na suđenje. U ovom predmetu optuženi su i pomoćnik direktora u RUGIP-u Aleksandar Deurić i načelnik Odjeljenja za nadzor u RUGIP-u Dragan Grulović koji je takođe nedavno dobio sina. Zanimljvio je da u skorije vrijeme u našem pravosuđu nije zabilježen slučaj da ovoliki broj optuženih, tokom suđenja, dobije prinove. Dakle, dobro je za natalitet da se ova porodi.

ODGOVORITE
Name

pravda

20.02.2020 12:41

Roditelji djece imaju rijeci hvale za direktora, a ovi koji pisu protiv mogu biti samo saucesnici ovih korumpiranih inspektora.

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2020 14:14

Ma sta znaju roditelji o njegovom kriminalu, to sto mozda nabavlja malo bolju hranu za menzu ne ekskulpira ga za ostale nezakonitosti

Name

Bivsi ucenik

20.02.2020 16:06

Ovi sto pisu protiv direktora su sigurno tvrdim 100% oni (ne) radnici Gaja, Grmi, brada i hercegovci. Znam kad sam bio u domu kao ucenik to su radili.