Грмуша: БиХ није суверена, странци доносе одлуке

„Вољом главних политичких фактора у Сарајеву Босна и Херцеговина већ деценијама пристаје да буде несуверена државна заједница која је поданички и полтронски главне механизме власти предала странцима. На тај начин бошњачка политика показала је, нажалост, да нема карактер, самосвојност и став и то је поприлично тужно“, изјавио је данас генерални секретар Партије демократског прогреса Милко Грмуша. 

Република Српска 15.02.2020 | 18:06
Грмуша: БиХ није суверена, странци доносе одлуке

Доказ томе јесте чињеница да је БиХ дозвољава да у њеном Уставном суду судије буду страни држављани, што је невјероватан преседан.

„Република Српска треба паметном политиком да коначно успије у захтјеву да се донесе Закон о Уставном суду БиХ, а како то прописује и члан 6. Устава БиХ. Тај наш захтјев потпуно је политички и правно исправан и на њему се мора инсистирати свим политичким, правним и демократским средствима. С друге стране, поприлично је немудро јавно наводити која све конкретно средства требају да буду примјењена да би се овај циљ остварио, јер ни нас у Српској нико у Сарајеву није обавјештавао како планира да оспори девети јануар као Дан Републике или Закон о пољопривредном земљишту“, истакао је Грмуша. 

У Закону о Уставном суду БиХ треба бити елиминисано не само присуство страних држављана у својству судија, него и судија који су претходно били чланови највиших органа политичких партија, а што је тренутно случај.

„Неприхватљиво је да бивши чланови Предсједништва и Главног одбора СДА данас буду судије Уставног суда БиХ. Но, исто тако је неприхватљиво и да предсједник Уставног суда Републике Српске буде бивши високи функционер СНСД-а. Ако Народна скупштина заиста жели да на кредибилан начин укаже на недостатке у владавини права на нивоу заједничких институција БиХ, онда прво мора да почисти своје двориште и покаже у самој Републици Српској да је спремна да уради посао за који тражи да буде урађен на том нивоу заједничких институција“, навео је Грмуша. 

Према његовим ријечима, постаје помало дегутантна фасцинираност власти у Републици Српској потезима политичког Сарајева.

„Република Српска треба да престане да реагује на сваку политичку провокацију која долази из Сарајева, укључујући и провокације политичког Уставног суда БиХ. Доносећи одлуке које су дубоко правно проблематичне, те истовремено дозвољавајући да Федерација БиХ, примјера ради, у свом Закону о пољопривредном земљиштву из 2009. године у члановима 98 и 100. дозвољава да ФБиХ буде стварни власник пољопровредног земљишта, политички Уставни суд БиХ је сам себе делегитимисао од потребе озбиљног схватања његових одлука.

Зато је важно да власт у Републици Српској коначно елиминише политички утицај из правосуђа у самој Републици Српској, да у њој обезбиједи демократски дијалог, престане са дифамирањем другачијих мишљења и политичких противника. Републици Српској данас је више него икад потребно што више различитих мишљења, што више плурализма и што више сукоба идеја а не људи. Зато и у Сарајеву, Бањој Луци, Београду и на сваком мјесту треба да буде што више српских гласова и идеја, јер се показало у посљедњих тридесетак година да кад је у Сарајеву био само један српски глас, тај је био поприлично интелектуално и политички поткапацитиран.

Умјесто једног гласа, данас нам је потребна читава симфонија другачијих мишљења, а само у хармонији тих различитих размишљања можемо коначно политички и економски да водимо процесе у БиХ“, закључио је Грмуша у писаној изјави.

(БН) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

БиХ

15.02.2020 17:20

ТЕСКО НАРОДУ КОЈИ СВЕ ТО ТРПИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

15.02.2020 18:48

Овај момак је нормалан и паметан и када нам таква памет додје онда имамо нада.Тацно сто је реко,а то многи знају па цак и ја као лаик.Не мозе Бања лука односно Република Српска са оваквим руководством које има на целу са Снсд-еом и Додиком да буде неко ко мозе да парира Сарајеву јер су по свему исти.Кљуцна реценица је овде не моземо тразити да се несто уради на нивоу дрзаве када то код себе нисмо урадили.Са оваквим руководством не да не моземо да се ријесимо странаца него су нам они пријеко потребни.А јасно је да присуством странаца немамо суверену ни БиХ ни Републику Српску у истој тој дрзави.

Name

ВРС

16.02.2020 10:00

Млади паметни на цело РС ,то нам је једини спас ако хоцемо просперитет!!! Само погледај те зањи 15 година ко влада Додик, Цвијановиц, Тегелтија, Спириц(нема странке да није био у њој), Мајкицка... и тако у круг, а поствљају се полтрони и послусници на битне функције са сумљивим знањем!!! Са оваквим руковоством РС нема напретка ни перспективе, због тога треба дати младим снагама да преузму ствар у своје руке, јер су они будуцност ове земље!!! Сто прије то урадимо бице боље и њима кад преузму одговорност!!!

Name

Занзибар

15.02.2020 17:27

Добар приказ једног абсурдног стања на коме треба да "профункционисе" сурогат дрзава какава је БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баке

15.02.2020 17:33

Реци све зеље реци ста треба укинут цу стране судије ако треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

15.02.2020 17:48

Па нормално да није јер везе свој пут у НАТО за мисљење и пут неке сусједне дрзаве...народ у српској није способан да одлуци и српска није суверена а тиме и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наивни сликар

15.02.2020 17:58

Да држава БиХ има паметне и озбиљне политичаре, не би нам нико са стране кројио капу... Али, на жалост... Још смо ми недозрели, да не кажем зелени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

15.02.2020 18:17

ДОБРО ЈУТРО ГРМУСА,ОДАКЛЕ ТИ СПАДЕ,ГДЈЕ СИ СПАВАО 25.ГОДИНА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

порука

15.02.2020 18:23

Свим странцима у БиХ ,свој дијаспори тиљем свјета поруцујем без измотавања ,умотавања и лази укљуцујуци и развијене замље помозите не развијеној БиХ , њеном сиромасном становниству , њеној дјеци која се лијеци углавном СМС донацијама из празних дјепова градјана БиХ ,у којој изврсне власти РС као и БиХ посједују авионе ,хеликоптере ,плате на којима би и ви завидјели ,који о економији и инвестицијама само знају да потросе ,продају и поздеру ,попију итд васе инвестиције су добро досле али васе мисљење и ви нисте добро досли кад порусимо сто смо изградили углавном васом донацијом од које смо само мало висе од половине узели у лицне потребе онда наравно оцекујемо да помогнете ,ви наравно као донатори исто тако мозда несто задрзите ,ма ја онако мозда ,све у свему помозите да ми носиоци власти имамо простора за надмудривање и тумацење УСТАВА ;ДРЗАВЕ. ЕНТИТЕТА ;мозда се до тада и рјесимо ове бједе од насих градјана ,како рекох донације и улагања добро досли а остало ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.02.2020 18:50

Ето Србија је суверена,практицно руска колонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2020 19:09

Још мало па нам ваља у НАТО брато. Хвала МД . Без тебе би овдје било и блата и рата ..

Name

сенберац

15.02.2020 19:11

бих је једна колонија под страним протекторатом

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

15.02.2020 19:28

ма вријеме је да оду странци да се оцистимо опет у рату па да видимо ко је бос а ко хадзија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

15.02.2020 19:34

Народе видите да јос имамо паметних, помозимо им да нас спасу бједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.02.2020 20:22

Фине нијансе прави Грмуша. Није упао у замку диригованог србовања од стране фолклорних новокомпонованих Срба предвођених лакташким узурпатором. Опет, све је рекао, цивилизовано и правно потковано. Ваљало би да га остатак опозиције прати у овоме, јер свако скретање превише лијево или десно могло би скупо да их кошта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

15.02.2020 21:20

Проблем је сто и опозиција овакве паметне људе дрзи по страни,а не ставља их у први план.И због те своје себицности и теско да додју на власт они се јос увијек баве Мицом и другим олосем умјесто да се баве овим паметним момцима а олос избаци из странке..Мислим да је рјесење и за Републику Српску и БиХ да се оснује нова Странка од ових паметних људи.,А не да буду у сјенци ових накарадних странака који се крију иза националног интереса,а не интересује их никакав напредак друства.

Name

Наравно

15.02.2020 20:46

Зато нам убаце коску да глодуцкамо и цекај и цекај у ЕУ до краја вијека,ако уопсте и буде тада такво сто у оптицају.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам

15.02.2020 21:43

бозе велики дај да нас окупира аустрија или макар словенија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неименовани

15.02.2020 21:52

Вјерујем да ће нове генерације Бошњака, Срба и Хрвата сконтати да је БиХ толико голема, лијепа и перспективна држева за све будуће генерације које неће бити оптерећене национализмом, него ће сконтати да у Србији и Хрватској гледају добро својим грађанима, а у БиХ користе назови своје држављане за међусобно политичко поткусуривање и кадсконташ они лаганини уживају Еуропске бенефите, а ми пушимо туки. Е сад вам кажем сви ће они пушит туки...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

16.02.2020 06:59

Пустите ви странце и БиХ. Па ево имамо назови наше судове и тужилаштва у РС па како раде и у чију корист. Криминал на све стране. Ако неузме БиХ опљачкаше ови овдје у РС. Народу је опет исто.

ОДГОВОРИТЕ