Grmuša: BiH nije suverena, stranci donose odluke

„Voljom glavnih političkih faktora u Sarajevu Bosna i Hercegovina već decenijama pristaje da bude nesuverena državna zajednica koja je podanički i poltronski glavne mehanizme vlasti predala strancima. Na taj način bošnjačka politika pokazala je, nažalost, da nema karakter, samosvojnost i stav i to je poprilično tužno“, izjavio je danas generalni sekretar Partije demokratskog progresa Milko Grmuša. 

Republika Srpska 15.02.2020 | 18:06
Grmuša: BiH nije suverena, stranci donose odluke

Dokaz tome jeste činjenica da je BiH dozvoljava da u njenom Ustavnom sudu sudije budu strani državljani, što je nevjerovatan presedan.

„Republika Srpska treba pametnom politikom da konačno uspije u zahtjevu da se donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, a kako to propisuje i član 6. Ustava BiH. Taj naš zahtjev potpuno je politički i pravno ispravan i na njemu se mora insistirati svim političkim, pravnim i demokratskim sredstvima. S druge strane, poprilično je nemudro javno navoditi koja sve konkretno sredstva trebaju da budu primjenjena da bi se ovaj cilj ostvario, jer ni nas u Srpskoj niko u Sarajevu nije obavještavao kako planira da ospori deveti januar kao Dan Republike ili Zakon o poljoprivrednom zemljištu“, istakao je Grmuša. 

U Zakonu o Ustavnom sudu BiH treba biti eliminisano ne samo prisustvo stranih državljana u svojstvu sudija, nego i sudija koji su prethodno bili članovi najviših organa političkih partija, a što je trenutno slučaj.

„Neprihvatljivo je da bivši članovi Predsjedništva i Glavnog odbora SDA danas budu sudije Ustavnog suda BiH. No, isto tako je neprihvatljivo i da predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske bude bivši visoki funkcioner SNSD-a. Ako Narodna skupština zaista želi da na kredibilan način ukaže na nedostatke u vladavini prava na nivou zajedničkih institucija BiH, onda prvo mora da počisti svoje dvorište i pokaže u samoj Republici Srpskoj da je spremna da uradi posao za koji traži da bude urađen na tom nivou zajedničkih institucija“, naveo je Grmuša. 

Prema njegovim riječima, postaje pomalo degutantna fasciniranost vlasti u Republici Srpskoj potezima političkog Sarajeva.

„Republika Srpska treba da prestane da reaguje na svaku političku provokaciju koja dolazi iz Sarajeva, uključujući i provokacije političkog Ustavnog suda BiH. Donoseći odluke koje su duboko pravno problematične, te istovremeno dozvoljavajući da Federacija BiH, primjera radi, u svom Zakonu o poljoprivrednom zemljištvu iz 2009. godine u članovima 98 i 100. dozvoljava da FBiH bude stvarni vlasnik poljoprovrednog zemljišta, politički Ustavni sud BiH je sam sebe delegitimisao od potrebe ozbiljnog shvatanja njegovih odluka.

Zato je važno da vlast u Republici Srpskoj konačno eliminiše politički uticaj iz pravosuđa u samoj Republici Srpskoj, da u njoj obezbijedi demokratski dijalog, prestane sa difamiranjem drugačijih mišljenja i političkih protivnika. Republici Srpskoj danas je više nego ikad potrebno što više različitih mišljenja, što više pluralizma i što više sukoba ideja a ne ljudi. Zato i u Sarajevu, Banjoj Luci, Beogradu i na svakom mjestu treba da bude što više srpskih glasova i ideja, jer se pokazalo u posljednjih tridesetak godina da kad je u Sarajevu bio samo jedan srpski glas, taj je bio poprilično intelektualno i politički potkapacitiran.

Umjesto jednog glasa, danas nam je potrebna čitava simfonija drugačijih mišljenja, a samo u harmoniji tih različitih razmišljanja možemo konačno politički i ekonomski da vodimo procese u BiH“, zaključio je Grmuša u pisanoj izjavi.

(BN) 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

BiH

15.02.2020 17:20

TESKO NARODU KOJI SVE TO TRPI

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

15.02.2020 18:48

Ovaj momak je normalan i pametan i kada nam takva pamet dodje onda imamo nada.Tacno sto je reko,a to mnogi znaju pa cak i ja kao laik.Ne moze Banja luka odnosno Republika Srpska sa ovakvim rukovodstvom koje ima na celu sa Snsd-eom i Dodikom da bude neko ko moze da parira Sarajevu jer su po svemu isti.Kljucna recenica je ovde ne mozemo traziti da se nesto uradi na nivou drzave kada to kod sebe nismo uradili.Sa ovakvim rukovodstvom ne da ne mozemo da se rijesimo stranaca nego su nam oni prijeko potrebni.A jasno je da prisustvom stranaca nemamo suverenu ni BiH ni Republiku Srpsku u istoj toj drzavi.

Name

VRS

16.02.2020 10:00

Mladi pametni na celo RS ,to nam je jedini spas ako hocemo prosperitet!!! Samo pogledaj te zanji 15 godina ko vlada Dodik, Cvijanovic, Tegeltija, Spiric(nema stranke da nije bio u njoj), Majkicka... i tako u krug, a postvljaju se poltroni i poslusnici na bitne funkcije sa sumljivim znanjem!!! Sa ovakvim rukovostvom RS nema napretka ni perspektive, zbog toga treba dati mladim snagama da preuzmu stvar u svoje ruke, jer su oni buducnost ove zemlje!!! Sto prije to uradimo bice bolje i njima kad preuzmu odgovornost!!!

Name

Zanzibar

15.02.2020 17:27

Dobar prikaz jednog absurdnog stanja na kome treba da "profunkcionise" surogat drzava kakava je BiH!

ODGOVORITE
Name

Bake

15.02.2020 17:33

Reci sve zelje reci sta treba ukinut cu strane sudije ako treba...

ODGOVORITE
Name

kiki

15.02.2020 17:48

Pa normalno da nije jer veze svoj put u NATO za misljenje i put neke susjedne drzave...narod u srpskoj nije sposoban da odluci i srpska nije suverena a time i BiH.

ODGOVORITE
Name

Naivni slikar

15.02.2020 17:58

Da država BiH ima pametne i ozbiljne političare, ne bi nam niko sa strane krojio kapu... Ali, na žalost... Još smo mi nedozreli, da ne kažem zeleni...

ODGOVORITE
Name

Zoki

15.02.2020 18:17

DOBRO JUTRO GRMUSA,ODAKLE TI SPADE,GDJE SI SPAVAO 25.GODINA?

ODGOVORITE
Name

poruka

15.02.2020 18:23

Svim strancima u BiH ,svoj dijaspori tiljem svjeta porucujem bez izmotavanja ,umotavanja i lazi ukljucujuci i razvijene zamlje pomozite ne razvijenoj BiH , njenom siromasnom stanovnistvu , njenoj djeci koja se lijeci uglavnom SMS donacijama iz praznih djepova gradjana BiH ,u kojoj izvrsne vlasti RS kao i BiH posjeduju avione ,helikoptere ,plate na kojima bi i vi zavidjeli ,koji o ekonomiji i investicijama samo znaju da potrose ,prodaju i pozderu ,popiju itd vase investicije su dobro dosle ali vase misljenje i vi niste dobro dosli kad porusimo sto smo izgradili uglavnom vasom donacijom od koje smo samo malo vise od polovine uzeli u licne potrebe onda naravno ocekujemo da pomognete ,vi naravno kao donatori isto tako mozda nesto zadrzite ,ma ja onako mozda ,sve u svemu pomozite da mi nosioci vlasti imamo prostora za nadmudrivanje i tumacenje USTAVA ;DRZAVE. ENTITETA ;mozda se do tada i rjesimo ove bjede od nasih gradjana ,kako rekoh donacije i ulaganja dobro dosli a ostalo ?????

ODGOVORITE
Name

Ja

15.02.2020 18:50

Eto Srbija je suverena,prakticno ruska kolonija.

ODGOVORITE
Name

Re

15.02.2020 19:09

Još malo pa nam valja u NATO brato. Hvala MD . Bez tebe bi ovdje bilo i blata i rata ..

Name

senberac

15.02.2020 19:11

bih je jedna kolonija pod stranim protektoratom

ODGOVORITE
Name

bosanko

15.02.2020 19:28

ma vrijeme je da odu stranci da se ocistimo opet u ratu pa da vidimo ko je bos a ko hadzija

ODGOVORITE
Name

Rale

15.02.2020 19:34

Narode vidite da jos imamo pametnih, pomozimo im da nas spasu bjede

ODGOVORITE
Name

BL

15.02.2020 20:22

Fine nijanse pravi Grmuša. Nije upao u zamku dirigovanog srbovanja od strane folklornih novokomponovanih Srba predvođenih laktaškim uzurpatorom. Opet, sve je rekao, civilizovano i pravno potkovano. Valjalo bi da ga ostatak opozicije prati u ovome, jer svako skretanje previše lijevo ili desno moglo bi skupo da ih košta.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

15.02.2020 21:20

Problem je sto i opozicija ovakve pametne ljude drzi po strani,a ne stavlja ih u prvi plan.I zbog te svoje sebicnosti i tesko da dodju na vlast oni se jos uvijek bave Micom i drugim olosem umjesto da se bave ovim pametnim momcima a olos izbaci iz stranke..Mislim da je rjesenje i za Republiku Srpsku i BiH da se osnuje nova Stranka od ovih pametnih ljudi.,A ne da budu u sjenci ovih nakaradnih stranaka koji se kriju iza nacionalnog interesa,a ne interesuje ih nikakav napredak drustva.

Name

Naravno

15.02.2020 20:46

Zato nam ubace kosku da gloduckamo i cekaj i cekaj u EU do kraja vijeka,ako uopste i bude tada takvo sto u opticaju.....

ODGOVORITE
Name

ja sam

15.02.2020 21:43

boze veliki daj da nas okupira austrija ili makar slovenija

ODGOVORITE
Name

Neimenovani

15.02.2020 21:52

Vjerujem da će nove generacije Bošnjaka, Srba i Hrvata skontati da je BiH toliko golema, lijepa i perspektivna drževa za sve buduće generacije koje neće biti opterećene nacionalizmom, nego će skontati da u Srbiji i Hrvatskoj gledaju dobro svojim građanima, a u BiH koriste nazovi svoje državljane za međusobno političko potkusurivanje i kadskontaš oni laganini uživaju Europske benefite, a mi pušimo tuki. E sad vam kažem svi će oni pušit tuki...

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

16.02.2020 06:59

Pustite vi strance i BiH. Pa evo imamo nazovi naše sudove i tužilaštva u RS pa kako rade i u čiju korist. Kriminal na sve strane. Ako neuzme BiH opljačkaše ovi ovdje u RS. Narodu je opet isto.

ODGOVORITE