Радончић тражи новац за додатне полицајце

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић упутио је ових дана допис владама и локалним заједницама у Босни и Херцеговини у којем моли за новац који би се усмјерио за рјешавање мигрантске кризе.

Босна и Херцеговина 12.02.2020 | 11:31
Радончић тражи новац за додатне полицајце

Радончић у свом допису наводи да се број миграната који долазе у БиХ из године у годину повећава, што ће посебно бити интезивирано у наредних неколико мјесеци.

Он наводи да се БиХ не може адекватно ухватити у коштац са овим проблемом, јер им за ефикасну заштиту границе недостаје око 1.200 полицијских службеника.

– Молимо да размотрите опцију и, у оквиру својих могућности и схватања важности проблема, извршите евентуалне ребалансе и промјене буџетских ставки, те да Министарство безбједности информишете с колико новца и у којем периоду можете партиципирати у активностима којима бисмо мигранте зауставили на граници – наводи се у допису упућеном владама, градовима и општинама у БиХ.

Радончићев апел разљутио је представнике локалних заједница, који поручују да се на овај начин терет мигрантске кризе жели пребацити на њихова леђа.

– Боже помози, само ћу то рећи. Добио сам допис и остао затечен. Ако је дошло дотле да општине попут Дервенте, или још мање локалне заједнице, носе терет мигрантске кризе, онда смо отишли дођавола – каже за Српскаинфо начелник општине Дервента Милорад Симић.

Истиче да је допис оставио по страни те да чека да види какву ће одлуку донијети Влада Српске и друге локалне заједнице.

Симић истиче да проблем мигрантске кризе јесте велики, али да не сматра да га требају рјешавати локалне заједнице, бар не на овај начин.

– Како ће ове мање развијене или неразвијене општине издвојити новац када га ионако немају – упитао је Симић.

Изненађење није крио ни начелник општине Теслић Милан Миличевић, који каже да институције БиХ и министар безбједности нису ти који од локалних заједница могу тражити да ураде ребалансе буџета. Миличевић сматра да наведени допис представља задирање у надлежности ентитета и локалних заједница.

– То није допустиво нити је мигрантска криза у надлежности локалних заједница већ БиХ. Посао министра безбједности је, између осталог, да рјешава мигрантску кризу и да нађе новац у буџету институција БиХ или кроз донаторска средства – истиче Милићевић.

Додаје да локалне заједнице, поготово оне граничне, које су директно погођене овим проблемом, требају да се помогну, али то не значи да оне требају да издвајају новац већ да га добију.

– Дакле, њима треба помоћ, а не тражити од њих да у својим буџетима траже простор за рјешавање мигрантске кризе – наводи Миличевић.

Осврнуо се на повећање буџета институција БиХ за 2020. годину, те упитао зашто није планиран новац и за рјешавање мигрантске кризе.

– Која ставка може бити битнија од средстава за рјешавање мигрантске кризе? Зашто повећавају буџет? Да би купили 500 квадрата пословног простора у Источном Сарајеву по дупло већој цијени од тржишне – упитао је Милићевић.

Он је додао да треба провјерити да ли се рационално троши буџет Министарства безбједности. Миличевић сматра да вјероватно постоји много тога што се ирационално троши, па се сад покушава пребацити терет на локалне заједнице.

Рељић: Слиједићемо став већине

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић казао је за Српскаинфо да ће ова локална заједница слиједити став осталих општина и градова у Српској, као и Владе РС

 

– Тражићемо савјет од Савеза општина и градова РС, те Владе и Министарства управе и локалне самоуправе. Уколико они одлуче да требамо планирати новац за рјешавање мигрантске кризе ми ћемо наћи начина да то и учинимо – каже Рељић.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

12.02.2020 10:57

Ста це ти?И ово сто има могу вас лопове заститити.Остало је небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

12.02.2020 11:19

За МЕКТИЦА ниста није могло, срби стидите се колико сте одмагали постеном цовјеку, а сад це на све пристати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

12.02.2020 14:43

Мектиц није ни за ста био способан .Као и онај његов наследник. Оваква ресења могла је свака баба да предлози. За мигрантску кризу је одговоран Нато . Он растура дрзаве а мигранти преко НАТО дрзава стизу у БиХ. Знаци да се министар треба обратити на тацну адресу.

Name

Ре

12.02.2020 15:42

Мектиц је обицна лопина која је лаго народ И мрцину треба у затвор

Name

Ухх

12.02.2020 12:53

Сви тразе и добију новац осим бораца и пензијонера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нале

12.02.2020 16:02

Зашто не тражи новац из буџета БиХ, као што је онај предувани милионски износ за пословне просторе и луксузна аута, за разне безвезне потребе, за њихове личне користи?

Name

Саса

12.02.2020 13:03

Ста це му нова полиција народ оде вани остаће ухљеби односно чланови три т........... Орг да опљачкају то сто је остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

12.02.2020 14:09

Наравно, какав министар такав му и рад и размишљање. Незаконито је финансирање институција БиХ из буџета локалних заједница. Замислите да је ово предложио Мектић, РТРС, АТВ и СРНА би га разапели, а вјероватно би се јавили и чувари Српске, Галијашевић, Ћеранић, Томо Ковач и остала братија-багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупости

12.02.2020 14:09

Умјесто да трази од НАТО алијансе да затвори своје границе . Он трази новац од народа који га нема. Сви мигранти долазе преко НАТО земала.Ако НАТО није способан да стити своје границе онда ста це БиХ у тој алијанси ?? Дајте мало муцните главом и поцните реално ресавати Проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алан форд

12.02.2020 14:33

Шаљи војску на границу ионако само трухну по касарнама.

ОДГОВОРИТЕ