Radončić traži novac za dodatne policajce

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić uputio je ovih dana dopis vladama i lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini u kojem moli za novac koji bi se usmjerio za rješavanje migrantske krize.

Bosna i Hercegovina 12.02.2020 | 11:31
Radončić traži novac za dodatne policajce

Radončić u svom dopisu navodi da se broj migranata koji dolaze u BiH iz godine u godinu povećava, što će posebno biti intezivirano u narednih nekoliko mjeseci.

On navodi da se BiH ne može adekvatno uhvatiti u koštac sa ovim problemom, jer im za efikasnu zaštitu granice nedostaje oko 1.200 policijskih službenika.

– Molimo da razmotrite opciju i, u okviru svojih mogućnosti i shvatanja važnosti problema, izvršite eventualne rebalanse i promjene budžetskih stavki, te da Ministarstvo bezbjednosti informišete s koliko novca i u kojem periodu možete participirati u aktivnostima kojima bismo migrante zaustavili na granici – navodi se u dopisu upućenom vladama, gradovima i opštinama u BiH.

Radončićev apel razljutio je predstavnike lokalnih zajednica, koji poručuju da se na ovaj način teret migrantske krize želi prebaciti na njihova leđa.

– Bože pomozi, samo ću to reći. Dobio sam dopis i ostao zatečen. Ako je došlo dotle da opštine poput Dervente, ili još manje lokalne zajednice, nose teret migrantske krize, onda smo otišli dođavola – kaže za Srpskainfo načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

Ističe da je dopis ostavio po strani te da čeka da vidi kakvu će odluku donijeti Vlada Srpske i druge lokalne zajednice.

Simić ističe da problem migrantske krize jeste veliki, ali da ne smatra da ga trebaju rješavati lokalne zajednice, bar ne na ovaj način.

– Kako će ove manje razvijene ili nerazvijene opštine izdvojiti novac kada ga ionako nemaju – upitao je Simić.

Iznenađenje nije krio ni načelnik opštine Teslić Milan Miličević, koji kaže da institucije BiH i ministar bezbjednosti nisu ti koji od lokalnih zajednica mogu tražiti da urade rebalanse budžeta. Miličević smatra da navedeni dopis predstavlja zadiranje u nadležnosti entiteta i lokalnih zajednica.

– To nije dopustivo niti je migrantska kriza u nadležnosti lokalnih zajednica već BiH. Posao ministra bezbjednosti je, između ostalog, da rješava migrantsku krizu i da nađe novac u budžetu institucija BiH ili kroz donatorska sredstva – ističe Milićević.

Dodaje da lokalne zajednice, pogotovo one granične, koje su direktno pogođene ovim problemom, trebaju da se pomognu, ali to ne znači da one trebaju da izdvajaju novac već da ga dobiju.

– Dakle, njima treba pomoć, a ne tražiti od njih da u svojim budžetima traže prostor za rješavanje migrantske krize – navodi Miličević.

Osvrnuo se na povećanje budžeta institucija BiH za 2020. godinu, te upitao zašto nije planiran novac i za rješavanje migrantske krize.

– Koja stavka može biti bitnija od sredstava za rješavanje migrantske krize? Zašto povećavaju budžet? Da bi kupili 500 kvadrata poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu po duplo većoj cijeni od tržišne – upitao je Milićević.

On je dodao da treba provjeriti da li se racionalno troši budžet Ministarstva bezbjednosti. Miličević smatra da vjerovatno postoji mnogo toga što se iracionalno troši, pa se sad pokušava prebaciti teret na lokalne zajednice.

Reljić: Slijedićemo stav većine

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić kazao je za Srpskainfo da će ova lokalna zajednica slijediti stav ostalih opština i gradova u Srpskoj, kao i Vlade RS

 

– Tražićemo savjet od Saveza opština i gradova RS, te Vlade i Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Ukoliko oni odluče da trebamo planirati novac za rješavanje migrantske krize mi ćemo naći načina da to i učinimo – kaže Reljić.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dragan

12.02.2020 10:57

Sta ce ti?I ovo sto ima mogu vas lopove zastititi.Ostalo je nebitno.

ODGOVORITE
Name

Rale

12.02.2020 11:19

Za MEKTICA nista nije moglo, srbi stidite se koliko ste odmagali postenom covjeku, a sad ce na sve pristati.

ODGOVORITE
Name

sta reci

12.02.2020 14:43

Mektic nije ni za sta bio sposoban .Kao i onaj njegov naslednik. Ovakva resenja mogla je svaka baba da predlozi. Za migrantsku krizu je odgovoran Nato . On rastura drzave a migranti preko NATO drzava stizu u BiH. Znaci da se ministar treba obratiti na tacnu adresu.

Name

Re

12.02.2020 15:42

Mektic je obicna lopina koja je lago narod I mrcinu treba u zatvor

Name

Uhh

12.02.2020 12:53

Svi traze i dobiju novac osim boraca i penzijonera

ODGOVORITE
Name

Nale

12.02.2020 16:02

Zašto ne traži novac iz budžeta BiH, kao što je onaj preduvani milionski iznos za poslovne prostore i luksuzna auta, za razne bezvezne potrebe, za njihove lične koristi?

Name

Sasa

12.02.2020 13:03

Sta ce mu nova policija narod ode vani ostaće uhljebi odnosno članovi tri t........... Org da opljačkaju to sto je ostalo

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

12.02.2020 14:09

Naravno, kakav ministar takav mu i rad i razmišljanje. Nezakonito je finansiranje institucija BiH iz budžeta lokalnih zajednica. Zamislite da je ovo predložio Mektić, RTRS, ATV i SRNA bi ga razapeli, a vjerovatno bi se javili i čuvari Srpske, Galijašević, Ćeranić, Tomo Kovač i ostala bratija-bagra.

ODGOVORITE
Name

Gluposti

12.02.2020 14:09

Umjesto da trazi od NATO alijanse da zatvori svoje granice . On trazi novac od naroda koji ga nema. Svi migranti dolaze preko NATO zemala.Ako NATO nije sposoban da stiti svoje granice onda sta ce BiH u toj alijansi ?? Dajte malo mucnite glavom i pocnite realno resavati Probleme.

ODGOVORITE
Name

alan ford

12.02.2020 14:33

Šalji vojsku na granicu ionako samo truhnu po kasarnama.

ODGOVORITE