Штрајк адвоката у Брчком: Рјешења нема на помолу

У Брчко дистрикту Босне и Херцеговине већ неколико мјесеци траје штрајк адвоката, који се не слажу с уврштавањем адвокатске дјелатности у систем фискализације у овој локалној заједници.

Босна и Херцеговина 07.12.2019 | 09:54
Штрајк адвоката у Брчком: Рјешења нема на помолу
Док траје њихова борба с властима БДБиХ, за што имају подршку других адвокатских комора, рад брчанских правосудних институција је отежан, пише Анадолија.

Члан Протестног одбора Мирко Симић у разговору за Анадолију је казао да је Закон о фискалним системима БДБиХ, с измјенама и допунама у октобру прошле године, усвојен нестатутарно и супротно Пословнику о раду Скупштине ове локалне заједнице.

"Није проблем у евидентирању пореза, сви адвокати су порески обвезници и сви редовно годишње подносе пореске пријаве, него је проблем у самосталности, независности и контроли адвокатске дјелатности", објаснио је он, додавши да је међународним актима и Уставом БиХ регулирано да адвокати морају бити самостални и независни те да држава не даје адвокатима дозволу за рад, него то раде адвокатске коморе.

Градоначелник БДБиХ Синиша Милић не види ниједан правно-политички разлог да адвокати буду у систему фискализације на простору ове локалне заједнице те је навео да већина земаља не препознаје такав начин фискализације адвокатске дјелатности, али предсједник Скупштине БДБиХ Есед Кадрић има супротан став.

"Оно што је опасно по Брчко дистрикт је што адвокатске коморе из РС налажу адвокатима у Брчком да штрајкују, односно да не раде и тиме блокирају рад правосудне институције Дистрикта и за мене представља сада већи проблем примјена прописа из ентитета на подручје Дистрикта Брчко, што представља кршење налога супервизора и статутарне надлежности Дистрикта Брчко, обзиром да је адвокатура надлежност Дистрикта", навео је он за АА, додавши да је нужно формирати адвокатску комору у Брчком.

Нагласио је да се Закон мора примјењивати те да очекује од Порезне управе БДБиХ да у том смислу предузима мјере за све оне који не поштују Закон о фискалним системима.

Портпарол Правосудне комисије БДБиХ Дејан Ђуровић навео је да се одгађају сва рочишта у којима адвокати поступају те да је у питању око 1.200 предмета.

"Оно што је тренутно највећа посљедица да су грађани ти који не могу остварити своја права. Дакле, у свим предметима у којима их заступају адвокати, они у суштини не остварују своја права и не могу да изађу пред суд", казао је он за АА.

До сада је изнесено више приједлога о рјешавању овог проблема. Адвокати су тражили изузеће своје дјелатности из система фискализације, затим се на Скупштини нашао приједлог о одгађању фискализације за адвокатску дјелатност од годину дана, како би се у међувремену нашло најбоље рјешење, али ништа од тога није прихваћено.

"Основно питање је како опорезовати адвокате? Ми смо рекли да не бјежимо до контроле и евиденције прихода. Приједлог је био да се издају парагон блокови или паушално опорезивање. Сви поштујемо законе и чини ми се да смо ми дискриминисани у односу на све адвокате у БиХ", истакао је адвокат Симић, који је најавио штрајк за 10-ак дана на нивоу БиХ.

(Анадолија)

Коментари / 0

Оставите коментар