Поједине чланице ЕУ туже Аустрију

Њемачка и Италија припремају заједничку тужбу против Аустрије због затварања државних и локалних путева у савезној покрајини Тирол за транзитни саобраћај, објавио је данас немачки дневник Билд ам Зонтаг.

Свијет 30.06.2019 | 15:53
Поједине чланице ЕУ туже Аустрију
"Слободни саобраћај роба у Европи је блокадом Тирола онемогућен у великој мери и то се противи законима Европске уније", изјавио је њемачки министар саобраћаја Андреас Шојер.

Он је објаснио да је са својим италијанским колегом Данилом Тонинелијем од Европске комисије затражио да заустави "системску блокаду Тирола", преноси Хина.

"Моје министарство припрема тужбу против Аустрије, а и Италија ће поступити на исти начин", рекао је Шојер.

Европска комисија је у суботу најавила да је сукобљене стране позвала на кризни разговор у Брисел.

"Владе Њемачке, Италије и Аустрије треба заједнички да раде на рјешавању проблема", рекла је повјереница Европске комисије Виолета Булц.

Тиролски премијер Гинтер Платер најавио је да његова савезна покрајина неће одустати од мера које би требало да растерете транзитне руте од Њемачке према Италији, а које воде кроз ову аустријску савезну покрајину.

"Ове мјере је увела тиролска влада а не савезна влада и зато и ми морамо да учествујемо у разговорима у Бриселу", рекао је Платер.

Тирол је за љетњи период увео мјере које возачима приватних аутомобила бране коришћење државних и локалних путева.

У случају застоја возачи тако не смију да силазе са аутопутева како би коришћењем локалних путева заобишли застој.

Одлучено је и да се пропушта само 300 теретних возила на сат што у њемачким пограничним подручјима узрокује велике застоје.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар